Tgrt Haber
12 Mart 2022 17:00 - Güncelleme : 25 Mart 2022 17:39

Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? İlk yardımda heimlich manevrası kimlere uygulanır?

İlk yardım, hayat kurtarmaya devam ediyor ve bunun için eğitim alan milyonlarca kişi, acil durumlarda başkalarının hayatına dokunmayı başarıyor. İlk yardım müdahalelerinden biri olan Heimlich manevrası da, bunlardan biri olarak listede yerini alıyor. Peki, heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? Heimlich manevrası neden uygulanır, hangi durumlarda gerekir? Haberimizde...

İlk yardımda oldukça önemi olan heimlich manevrasının uygulanma biçimi ve detayları...
İlk yardımda oldukça önemi olan heimlich manevrasının uygulanma biçimi ve detayları...

Gaziantep'te okul müdürü olan Abdulazmi Çelik, nefes borusuna yemek kaçan ve bu nedenle boğulmak üzere olan öğrencisini ilk yardım yaparak kurtardı. O anları ve yaptığı müdahaleyi anlatan Çelik, öğrencisinin nefes borusunun tıkandığını fark edince "Heimlich manevrası" yapmaya başladığını açıkladı. İlk yardımın ve ilk müdahalenin önemininin altını çizen Çelik, öğrencisinin nefes borusunu heimlich manevrası yaparak açtığını ifade etti. Peki, heimlich manevrası nedir, nasıl uygulanır? İşte, ilk yardımda heimlich manevrasının önemi...

HEIMLICH MANEVRASI NEDİR?

Heimlich Manevrası, nefes borusuna yemek ya da yabancı cisim kaçması durumunda, kurtulmak için uygulanan en temel ilk yardım tekniklerinden biri olarak bilinmektedir. Bu teknik 1974 yılından bu yana uygulanmaktadır ve ilk olarak ABD'li Doktor Henry Yehudah Heimlich tarafından bulunmuştur.

Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? İlk yardımda heimlich manevrası kimlere uygulanır?

ADIM ADIM HEIMLICH MANEVRASI NASIL UYGULANIR?

  • Hasta ayakta ya da oturur pozisyonda durabilir.
  • Hastanın yanında veya arkasında durulur.
  • Bir elle göğsü desteklenerek öne eğilmesi sağlanır.
  • Diğer el ise dirsek ile hızla 5 kez sırtına (kürek kemikleri arasına) süpürür tarzda vurulur.
  • Tıkanıklığın açılıp açılmadığına bakılır, açıldıysa işlem durdurulur.
  • Tıkanıklık açılmadıysa Heimlich Manevrası yapılır.
  • Hastanın arkasından sarılarak gövdesi kavranır ve bir elin baş parmağı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde yumruk yaparak konur. Diğer el ile yumruk yapılan el ile kavranır.
  • Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır, bu hareket, 5-6 defa yabancı cisim çıkıncaya dek tekrarlanır. Tıkanıklığın açılmaması halinde, tekrar sırta vurulur.
  • Hastanın bilinci kapanırsa, sert zemin üzerine yatırılır ve tıbbi yardım istenir.

Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır? İlk yardımda heimlich manevrası kimlere uygulanır?

HEIMLICH MANEVRASI İLE ÖĞRENCİSİNİ HAYATA DÖNDÜRDÜ

10 Mart 2022 Perşembe günü, sabah saatlerinde Şahinbey ilçesi İnkılap İmam Hatip Ortaokulunda meydana gelen olay, 7. sınıf öğrencisi yemek yerken nefes borusu tıkanması üzerine yaşandı.

Lokmasının nefes borusunu kaçması ve tıkanması sonucu çırpınmaya başlayan A.A. adlı öğrenci, bir süre nefessiz kaldı. Uzun süre çırpınan öğrencinin durumunu fark eden ve olayı görür görmez öğrencisinin yanına koşan İnkılap İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Abdulazmi Çelik, can çekişen 7. sınıf öğrencisini heimlich manevrası yaparak hayata döndürdü. Tıkanan nefes borusu okul müdürünün yaptığı heimlich manevrası ile açılan ve tekrar hayata döndürülen öğrenci derin bir nefes alırken, olay anları ise okulun güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedildi ve öğrencisi boğulma tehlikesinden kurtaran öğretmen büyük takdir topladı. 

Okul Müdürü Abdulazmi Çelik, "O anlarda üst kattan aşağı inerken koridorda bir kargaşa gördüm. Öğrencimizin yanında okul güvenliği ve hizmetlimiz vardı. Onlar müdahale etmeye çalışıyordu ama o anlarda öğrencinin nefes alamadığını söylediler. Sonrasında öğrencinin yarı baygın vaziyette olduğunu fark ettim ve aklıma heimlich manevrası geldi. O anda hemen heimlich manevrası yaparak öğrencimizin tıkanan nefes borusunu açtık. Çok şükür Allah'ın yardımıyla bu olayı atlatmış olduk" diyerek konuya ilişkin düşüncelerini paylaştı ve öğrencinin ailesinin de kendisine çok teşekkür ettiğini anlattı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...