Sağlık ve hijyen günümüz dünyasının artık vazgeçilmez konusu. Bu konu, hayatımızın neredeyse her alanında uygulanır olmaya başladı. Allah rızası için kesilen tüm kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının da insan sağlığı açısından önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz.
Kurban etlerinin dikkat edilmezse çok çabuk bozulup insan sağlığı açısından tehlikeli olabileceğini de hatırlatmak istiyoruz. Özellikle buzdolabınının difriz veya derin dondurucu bölmesinde uzun süre saklanan etleri -18 derecede uzun süre muhafaza edilebilirken, buzdolabının -2 derece olan iç bölmesinde bu etleri en fazla bir hafta muhafaza edebiliyoruz… Et ürünlerinin çabuk bozulma riskine karşı, özellikle donmuş etlerin çözdürülüp tekrar dondurulmaları birtakım zararlı mikroorganizmaların üremesine imkân sağlıyor... Bu yüzden çözdürülen et tekrar dondurulmamalı, hemen pişirilmeli.
Peki bu etleri nasıl pişirmeliyiz? İşte bu sorunun cevabını gelin hep birlikte öğrenelim...
Kurban etlerinin bir yemeklik olacak şekilde küçük parçalar halinde buzdolabında buzdolabı poşetlerinde saklanması gerekir.
Kurban Etinin Sertleşmemesi İçin;
Kas yerine, et yemek için;
Etlerin pişerken sulanmaması için;
Alınacak Malzemeler:
Eti Terbiye Etmek İçin:
Kurban eti pişirilirken çoğu kişi yanlış pişirme yöntemini tercih ettiği için etin sertleşmesinden şikâyet ediverir. Özellikle “Lastik gibi etmiş yahu” diyenlerin çoğunun etin sert olma sebebi olarak kesilen hayvana fatura ettiğini görürsünüz.
Aslında tüm hayvanların eti hemen hemen aynı kıvamdadır. Burada etin yumuşak değil de sert olma sebebi biraz da teknik ayrıntıları bilmemesinden kaynaklanıyor desek, realist bir tespitte bulunmuş oluruz herhalde.
Kurban etinin yumuşak olması için;
Öncelikle etlerin marine edilmesi gerekir. Etlerin marine edilmesi demek etin terbiyesinde kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin ölçüsüdür.
Kurban Bayramı’nda sevilerek tüketilen yiyeceklerin en başında kavurma yer alıyor. Peki, kavurma tarifi nedir, kavurma nasıl yapılır diyorsanız işte cevapları…
Kavurma tarifi malzemeleri;
-Dilediğiniz miktarda kuyruk yağı
-1 kg kadar dana veya koyun eti
-Dilediğiniz baharatlar (tuz, karabiber, kekik)
Kavurma yapılışı:
-İlk olarak etin kanını temizleyecek şekilde suda yıkayın.
-Kuyruk yağını ve etleri normal bir şekilde tike tike doğrayın.
-Düdüklü tencereye kuyruk yağını ve tike etleri içine atın.
-Bu arada tencere içine su koymanıza gerek yok, etin kendi suyunda pişmesini sağlayın.
-30-40 dakika boyunca orta ateşte pişirdikten sonra düdüklü tencerenin kapağını açarak etleri bir tavaya boşaltın.
-Daha sonra etleri tavada kavurabilirsiniz.
Kurban Bayramı’nda ev için ayırdığınız etin değerlendirilmesi için bir diğer yol da elbette kıyma çekmektir.
Her yemeğe ayrı bir tat veren kıymayı evde nasıl çekebilirsiniz?
Bunun için iki yol var. Ya evinizde büyükçe bir kütük ve keskin bir zırh, ya da küçük bir kıyma makinesi ile eti kıyma haline getirebilirsiniz.
Biz ikinci yolu daha pratik buluyoruz. Çünkü kütük üzerinde zırh ile kıyma daha lezzetli olsa da bunun için zamanı olmayanları da düşünerek makine ile çekilmesi taraftarıyız.
Evde kıymayı çekmek için kıymalık etlerin seçilmesi önemlidir. Et seçerken hayvanın güneş gören kısmı da denilen döş kısmından hafif yağlı ve pembeliğini koruyan tarafından seçmenizi öneriyoruz. Etin yukarıda anlattığımız gibi dinlendirilmesi yapıldıktan sonra hem kolayca parça eti kıyma yapabilir hem de sağlıklı bir halde muhafaza etmiş olacaksınız.
Dilerseniz eti dinlendirirken zeytinyağında da dinlendirebilirsiniz. Kıyma yapmak için eti dinlendirmek zorunda değilsiniz fakat en lezzetli kıymalık et dinlenmiş etten yapılır diye düşünüyoruz.
Bunun için parça eti:
Kurbanlık hayvanın kesilmesinden etlerin doğranmasına kadar kuvvetli bir bilek ve keskin bir bıçak gerekir. Bıçağın keskin olması için bileme aletlerine, masatlara veya bileme taşlarına ihtiyacınız olacaktır.
Körelmiş, paslanmış bir bıçakla kurbanlıklar kesilmez, etler doğranmaz.
Evinizdeki çelik bıçakları masatlama yöntemi ile keskin hale getirebilirsiniz. Bu yöntemi kullanırken bıçağın kesici tarafının masat ile 20° eğik tutarak aşağıdan uç kısma doğru bastırmadan bıçağınızı kendi ağırlığı ile çekmek yeterli olacaktır.
Ağzı tamamen körelmiş veya kalınlaşarak kesme özelliğini yitirmiş bıçakların masatla değil, bıçak bileme makinelerinde keskinleştirilmesi daha doğru bir seçenektir.
Evet bıçak bileme yönteminde bileme yapılırken işin püf noktası; bıçak yüzeyinin düz bir kesim çizgide olması gerekmektedir. Bıçağın herhangi bir yerinde çentik veya bir parça kenar kalmaması gerekir. Bu hem bıçağınızın kırılmasına hem de size zarar vermesine neden olabilir. Bunun için bileme taşı kullanmanızı öneriyoruz.
Bileme taşı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler ise kısaca: