Tgrt Haber
13 Eylül 2023 14:22 - Güncelleme : 13 Eylül 2023 14:24

Çinli elektrikli otomobiller için soruşturma başlatıldı: AB, haksız rekabete karşı harekete geçti!

AB, Çin'in elektrikli otomobil sektörüne karşı ticari koruma önlemleri almak için soruşturma başlattı. AB Komisyonu, Çin'in elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonlarının haksız rekabete yol açtığından şüpheleniyor. Söz konusu soruşturma, AB'nin elektrikli otomobil pazarında rekabet gücünü korumak için attığı son adımlardan bir başkası. İşte detaylar…

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Anadolu Ajansı
Çinli elektrikli otomobiller için soruşturma başlatıldı: AB, haksız rekabete karşı harekete geçti!
otomobil,ab

Son dönemde Çinli otomobil markaları dünyanın dört bir yanına uygun fiyatlı modelleriyle giriş yaptı. Bu durum her ne kadar Çinli markalar için iyi bir işaret olsa da, AB ülkeleri için de satışları büyük ölçüde etkiliyor.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg'da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda "Birliğin Durumu" başlıklı bir konuşma yaptı. Avrupa sanayisinin ve teknoloji şirketlerinin rekabeti sevdiğini ifade eden von der Leyen, ancak bu rekabetin adil biçimde gerçekleşmesinin önemini vurguladı.

PİYASA BOZUCU EYLEMLER TESPİT EDİLDİ

Von der Leyen, Avrupa şirketlerinin çoğu zaman bazı pazarlardan dışlandığını veya piyasa bozucu eylemlerle karşılaştığını, özellikle büyük kamu sübvansiyonlarından yararlanan rakiplerinin buralarda fiyatları kırdığını anlattı.

Diğer yandan Çin'in adil olmayan ticaret uygulamalarının geçmişte Avrupa güneş enerjisi sektörünü olumsuz etkilediğini aktaran Leyen, Avrupa'da pek çok işletmenin, büyük oranda sübvansiyon sağlanan Çinli rakipler nedeniyle işlerini kaybettiğini ifade ederken, sözlerine şöyle devam etti:

"Küresel pazarlar artık daha ucuz Çin elektrikli otomobilleriyle dolup taşıyor. Çin elektrikli otomobillerinin fiyatları devasa devlet sübvansiyonlarıyla yapay olarak düşük tutuluyor. Bu durum pazarımızın işleyişini bozuyor. Bu durumu kabul etmiyoruz."

Çin, dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı ve üreticisi konumunda. Türkiye pazarında da adını söz ettiren bu marka, yerli otomobillerin yanı sıra diğer markaların da satışlarını büyük ölçüde etkiliyor.

Son olarak AB elektrikli otomobil üreticileri uzun süredir Çin'den ithal edilen araçlara karşı soruşturma açılmasını talep ediyordu. Bu soruşturma sonucunda Çin'den sübvansiyon alan ve AB ülkelerine gönderilen elektrikli otomobillere ek gümrük tarifleri uygulanması söz konusu olabilir.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...