Tgrt Haber
11 Ağustos 2021 11:06

Demans (bunama) hastalığı yapay zekayla tespit edilebilecek

Cambridge Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yeni geliştirilen bir yapay zeka, demans (bunama) hastalığını erken teşhis edebilecek.

Demans (bunama) hastalığı yapay zekayla tespit edilebilecek
demans,hastalık,yapay zeka,bunama

İngiltere'de bulunan Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim insanları, demans (bunama) hastalığının teşhisi için yeni bir yapay zeka geliştirdiklerini duyurdu. Yeni yapay zeka sayesinde tek bir beyin taramasıyla demans (bunama) hastalığı teşhis edilebilecek. Üstelik bu yapay zeka sayesinde hastanın durumunun uzun yıllar stabil kalıp kalmayacağını veya acil tedavi gerekip gerekmediğini de tahmin edilebilecek.

ERKEN TEŞHİS EDİLMEZSE HASTANIN DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR

Şimdilerde ise demans hastalığını teşhis etmek için taramalar ve çeşitli testler gerekiyor. Bu taramaların ve testlerin yapılması ise teşhis konulmasını oldukça geciktiriyor. Bilim insanları, yeni geliştirilen bir yapay zekayla demans hastalığının erken teşhis edilmesinin hastanın durumunu kötüye girmesini önleyeceğini söyledi.

Cambridge Üniversitesi'nden Prof. Dr.  Zoe Kourtzi, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Erken teşhis, erken tedavi demektir. Bu şekilde hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve aynı zamanda daha fazla hasarı önüne geçebiliriz. Çünkü Demans semptomları hastalığın başlamasından çok daha sonra ortaya çıkıyor.''

Demans (bunama) hastalığı yapay zekayla tespit edilebilecek

HAFIZA KLİNİKLERİNDE KULLANILMAYA BAŞLANDI

Kourtzi'nin yapay zeka sistemi, demansı olabileceğinden endişelenenlerin beyin taramalarını binlerce demans hastasının beyin taramaları ve ilgili tıbbi kayıtlarıyla karşılaştırıyor. Algoritma, uzman nörologların bile göremediği taramalardaki kalıpları tanımlayabilir ve bunları veritabanındaki hasta sonuçlarıyla eşleştiriyor.

Yapay zeka sistemi, Addenbrooke Hastanesi’nde ve ülke çapındaki diğer hafıza kliniklerinde kullanılmaya başlandı. İlk yıl, yaklaşık 500 hastanın katılması bekleniyor.

Cambridge Üniversitesi'ndeki sinirbilimcilerle birlikte çalışmayı yöneten danışman nörolog Dr. Tim Rittman, yapay zeka sistemini "harika bir gelişme" olarak nitelendirdi ve şunları söyledi:

"Demans, hem hastalıktan etkilenenler hem de çevrelerinde bulunan insanlar için zor bir hastalık. Dolayısıyla, teşhis konusunda daha emin olmak için yapılabilecek her şey, onların hayat mücadeleleri için çok önemli.''

''ARTIK TEŞHİS KONMASI İÇİN UZUN SÜRE BEKLEMEYE GEREK YOK''

Öte yandan, denemelere ilk katılanlardan biri olan 75 yaşındaki Denis Clark, beş yıl önce yönetici olarak çalıştığı bir et şirketinden emekli oldu. Geçen yıl eşi Penelope, onun hafızasıyla ilgili sorunlar yaşadığını fark etti ve demans olabileceğinden şüphelendi.

Önceleri, Denis'in bakımını finanse etmek için evlerini satmak zorunda kalmaktan endişe duyan çift, kliniğe gelince rahatladıklarını söyledi.  Penelope, “Artık Denis’e teşhis konması için uzun süre beklemem gerekmeyeceğini biliyorum. Bu durumda finansal olarak plan yapabiliyoruz” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...