Tgrt Haber

İftarda neler tüketilmemeli? Oruç tutarken zorlanmamak için uzman isim uyardı

Editör: Banu İriç / Kaynak: tgrthaber.com
05 Mart 2024 16:48 - Güncelleme : 08 Mart 2024 16:44

Oruçluyken acıkmamak ve susamamak için iftarda tüketilmemesi gereken gıdaları Uzman Diyetisyen Bahattin Arslan anlattı. İftar yaparken yanlış gıdaların tüketimiyle yaşanabilecek sorunlara karşı bunlara dikkat...

Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç ibadetini en sağlıklı biçimde yapmak isteyen insanların merak ettiklerinin başında iftarda tüketilmemesi gereken gıdalar geliyor. Oruç tutarken beslenme düzenine dikkat etmeyen insanlar gün içerisinde yorgunluk, baş ağrısı gibi şikayetler yaşayabiliyor. Sahurla başlanmayan oruç, iftara yakın saatlerde enerjinin düşmesiyle birlikte zorlanmaları beraberinde getiriyor. İftar saatinde karbonhidrat yoğunluklu ve kızartma türü gıda alımına karşı uzmanlar uyarılarda bulunuyor. Aç geçen koca bir günün sonunda sıvı alımını da es geçerek hamur işini fazla tüketmek vücudun tüm dengesini bozarak kabızlığa yol açabiliyor.

Bu noktada uzmanların sözlerine kulak vererek orucunuzu tutarken sağlık problemlerinin önüne geçebilirsiniz. Özellikle iftar yemeğine çorba ile başlanması önem arz ediyor. Devamında kuru gıdalar yerine sulu gıdalarla yemeğe devam edilmesi sindirim sisteminin rahatlamasını sağlıyor.

"ASLA TÜKETİLMEMESİ GEREKEN DİYE BİR ŞEY YOK"

Uzman Diyetisyen Bahattin Arslan tgrthaber.com.tr’den Banu İriç’e yaptığı açıklamasında iftarda kişilerin günlük alışkanlıklara göre gıda alımına devam etmesini sadece bazı püf noktalarına dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Arslan şöyle konuştu:

“İftarda asla tüketilmemesi gereken diye bir şey yok. Sağlığınıza ve alışkanlığınıza göre sizi ertesi gün yormayacağını bildiğiniz gıdaları zaten yıllardır tüketiyorsunuz. Akşam yemek yiyorsunuz, ertesi gün belki kahvaltı yapıyorsunuz ya da yapmıyorsunuz belli bir süre dayanıyorsunuz. Genelde insanlar akşam yemeğinden sonra kahvaltı yapmayanlar öğleye kadar bir şey yemiyorlar. İşte öğleyi de es geçip bizi akşama kadar dayandıracak gıdalar önemli. İftarda ana öğün yemeyip sadece börek çörekle geçirmek tehlikelidir. Ya da aşırı derecede kızartılmış gıdalarla geçirmek tehlikelidir. Çorba ya da sıvı gıda almadan kuru bir gıda tüketmek yani ‘Oturdum ben sadece dürüm yemeye karar verdim başka da bir şey almıyorum sıvı da almıyorum yanına’. Kuru gıdaları yemeye başlarsam yanına sıvı almazsam bir süre sonra kabızlık şikayeti ve mide problemleri başlar. Bizim de istemediğimiz bu. Direkt şu gıda yasak demiyoruz. Yasaklar kişinin özelliklerine göre belirleniyor.”

İftarda neler tüketilmemeli? Oruç tutarken zorlanmamak için uzman isim uyardı - 1. Resim

İftar sofrasında bunlara dikkat:

-Orucunuzu açarken sıvı gıda alımına dikkat edin

-Börek, çörek gibi kuru gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun

-Ağır şerbetli tatlı tüketiminizi sınırlayın

-Mutlaka sahur yapın

-Mide sorunları yaşamamak için iftarınızı mümkün olduğunca uzun sürede yapın

İftarda neler tüketilmemeli? Oruç tutarken zorlanmamak için uzman isim uyardı - 2. Resim

Kaynak: tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...