Tgrt Haber

DSÖ'nün 'acil durum' ilanı sonrası Türkiye de alarma geçti! Sağlık Bakanlığından maymun çiçeği virüsü rehberi: Belirtiler, hastalık süresi, yapılması gerekenler...

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
27 Temmuz 2022 11:50 - Güncelleme : 27 Temmuz 2022 12:18
DSÖ'nün 'acil durum' ilanı sonrası Türkiye de alarma geçti! Sağlık Bakanlığından maymun çiçeği virüsü rehberi: Belirtiler, hastalık süresi, yapılması gerekenler...
maymun çiçeği

Sağlık Bakanlığı, DSÖ’nün ‘küresel acil durum’ ilan ettiği ‘maymun çiçeği virüsü’ ile ilgili bir rehber hazırladı. Rehberde virüsün kuluçka süresinden karantina şartlarına, virüsün belirtilerinden virüsle temas halinde ne yapılması gerektiğine kadar detaylı bilgiler yer alıyor.

Dünyada düşüş gösterdikten sonra tekrar yükselişe geçen Covid-19 pandemisi bitmeden ortaya çıkan ‘maymun çiçeği virüsü’ alarmı yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı, başta Avrupa olmak üzere dünyada yayılmayı sürdüren maymun çiçeği salgınına karşı bir rehber hazırladı.

Maymun Çiçeği virüsünün ateş, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, kızarıklık semptomları ve şişen lenf nodları ile kendini gösterdiği hazırlanan rehberde bir kez daha hatırlatıldı.

AĞIR VAKALAR ÇIKABİLİR

Genellikle 2 ila 4 hafta süren semptomların olduğu ve kendini sınırlayan bir hastalık olduğu da vurgulanan raporda ağır vakaların da ortaya çıkabileceği ifade edildi.

Raporda, Maymun Çiçeği virüsünün, çiçek hastalığına benzetilirken çiçek hastalığına oranla daha az bulaşıcı ve daha az ciddi hastalığa neden olduğu belirtildi.  

Bakanlığın hazırladığı rehberde yer alan diğer ayrıntılar ise şöyle;

ÇİĞ ETE DİKKAT UYARISI

Çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etleri ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörü.

İnsandan insana bulaşma, enfekte kişiyle uzun süreli yakın temas, cilt lezyonları ile doğrudan bütünlüğü bozulmuş deri veya göz, burun, ağız mukozalarıyla temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarına temas etmiş yatak çarşafı, havlu gibi yakın temastan kaynaklanabilir.

Raporda virüsün enfekte olan anneden plasenta yoluyla bebeğe de geçebileceği belirtildi.

CİNSEL YOLLA BULAŞ RİSKİ

Cinsel yolla bulaşın da bir diğer risk faktörü olduğu belirtilen raporda “Ancak ilişki sırasındaki yakın temas bulaşmanın nedeni de olabileceğinden cinsel yolla bulaşma bugün için netleşmemiştir.” ifadelerine yer verildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ KULUÇKA SÜRESİ NE KADAR?

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELER?

Raporda ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlik Maymun Çiçeği virüsünün belirtileri arasında gösterilirken bu bulguların ilk 5 gün ön planda olduğu vurgulandı. Raporda deri döküntüsünün ise genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonra 1 ila 3 gün içinde başladığı belirtildi.

Enfekte durumunda genital bölge ve korneanın da etkilendiği belirtilirken vakaların yüzde 95’inde ellerin avuçların, yüzde 75’inde de ayak tabanlarının etkilendiği ifade edildi.

Raporda bazı kişilerde ise ışığa karşı hassasiyet, üşüme ve terlemenin de görülebileceği yer aldı.

İZOLASYON VE MASKE UYARISI

Uçak, tren, otobüs gibi toplu taşımalarda vakanın hemen yanında oturan yolcular, evdeki izolasyonlarında hane halkı ile aynı ortamda bulunmadan kendilerini mümkünse ayrı bir odada izole edecekler. Hane halkı ile aynı ortamda bulunulduğunda maske takılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki ilk Maymun Çiçeği vakasını yaklaşık bir ay önce duyurdu Ancak vakanın durumuyla ilgili bugüne kadar bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan maymun çiçeği virüsüne karşı Danimarkalı biyoteknoloji şirketi tarafından geliştirilen Avrupa İlaç Ajansı'nın da tavsiye ettiği aşıyı Avrupa Birliği onayladı. 

Rehberi incelemek için tıklayabilirsiniz...

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...