Tgrt Haber
19 Aralık 2021 12:04

Sanal evren Metaverse'de taciz skandalı!

Facebook'un oluşturduğu sanal evren Metaverse'de bir kadın, tacize uğradığını açıkladı. Konuya ilişkin soruşturma başlatıldı.

Sanal evren Metaverse'de taciz skandalı!
sanal evren,metaverse,taciz

Facebook'un oluşturduğu sanal evren Metaverse'de ''Bu kadar da olmaz'' dedirten bir taciz olayı meydana geldi. Horizon Worlds adı verilen sanal dünyanın beta sürümünde, adı açıklanmayan bir kadın 26 Kasım'da tacize maruz kaldığını anlattı. Facebook'un çatı şirketi Meta'nın sahibi olduğu sanal gerçeklik (virtual reality-VR) şirketi Oculus'ın ürettiği sanal gerçeklik gözlüğü Quest ile kapalı betaya katılan kadın, yaşadığı tacizi şu sözlerle ifade etti:

''Normal internette cinsel tacizin şakası yok. Ancak VR'da olmak, olayı daha yoğun hale getiriyor. Dün sadece elle tacize uğramadım. Bu davranışı destekleyenler de vardı. Yaşananlar, beni Plaza'da (kullanıcıların oluşturduğu dünyalara ve oyunlara girmek için kullanılan toplanma yeri) yalnız hissettirdi.''

Sanal evren Metaverse'de taciz skandalı!

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Meta kadının Facebook'taki Horizon Worlds grubunda anlattıklarının ardından iç soruşturma başlattı. Soruşturmada, kullanıcının tacizi önlemek için tasarlanan bir güvenlik özelliğini etkinleştirmediği sonucuna ulaşıldı. 

Meta'da Horizon Worlds başkan yardımcısı koltuğunda oturan Vivek Sharma, olayı "kesinlikle talihsizlik" olarak niteledi. Sharma, yaşananların Safe Zone (Güvenli Bölge) adlı özelliği "kolay ve erişilebilir" hale getirmeye yarayacağını söyledi. Güvenli ortam, platformda kendisini tehlikede hissedenlerin, diğer kullanıcılarla etkileşime geçmesini engelliyor.

Meta sözcüsü Kristina Milian da bu tür özelliklerin nasıl kullanıldığını anlamak ve kullanıcıların sorunlarını kolay bir şekilde bildirmesini sağlamak için platformu geliştirmeye devam edeceklerini açıkladı.

Sanal evren Metaverse'de taciz skandalı!

SANAL DÜNYADAKİ TACİZİN NORMALDEN FARKI YOK!

Konu hakkında konuşan uzmanlar, Independent Türkçe'nin haberine göre, sanal dünyadaki tacizin normalden hiçbir farkı olmadığını söyledi. Çevrimiçi taciz üzerine çalışan akademisyen Kahterine Cross'a göre sanal dünyalar, insanların fiziksel bir alanda olduğunu ve bedensel aktivitelerin üç boyutlu bir ortamda gerçekleştiğini düşünmesini sağlamak için geliştiriliyor. Cross, bu yüzden platformlarda yaşanan tacizlerin epey tehlikeli olduğuna inanıyor.

Cross ayrıca Safe Zone özelliğinin yeterli olmadığını düşünüyor:

''Şirketlerin çevrimiçi ortamdaki istismarla ilgili çözümü, kullanıcılara dışarıdan destek vermek ve 'İşte size, kendi başınızın çaresine bakma gücü veriyoruz' demek.''

Meta sözcüsü Milian ise sunulan özellikleri kullanmamanın kullanıcı hatası olmadığını ve platformu geliştirmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...