Tgrt Haber
21 May 2022 14:57 - Güncelleme : 21 May 2022 15:53

Yerli ve milli GÖKDENİZ’den bir adım daha! İstanbul Firkateynine entegre edilecek

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, 'Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi' ile ilgili dikkat çeken paylaşıma imza attı. 'GÖKDENİZ'in bu yıl İstanbul Firkateynine entegre edileceği açıklandı.

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT HABER, Anadolu Ajansı
GÖKDENİZ,Yakın hava savunma sistemi

Türkiye savunma sanayide önemli bir adıma daha imza attı. Yerli ve milli teknoloji hamlesi kapsamında birçok askeri proje mühendisinden teknisyenine kadar gelişmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, 'Gökdeniz Yakın Hava Savunma Sistemi'nin bu yıl İstanbul Fırkateynine entegre edileceğini duyurdu.

Yerli ve milli GÖKDENİZ’den bir adım daha! İstanbul Firkateynine entegre edilecek

Mayıs ayı içerisinde GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, gemi üzerindeki son atışlı testinde yüksek hızlı hedefi başarıyla imha etmişti. SSB'nin bilgi notuna göre GÖKDENİZ, gemi platformlarının hava tehditlerine karşı savunulmasında son katman olarak kritik önem taşıyan bir yakın hava savunma sistemi.

OTOMATİK TAKİP EDİYOR

Dünyada İngilizce "Close-In Weapon System (CIWS)" olarak tanımlanan bu sistemler, başta anti-gemi füzeleri olmak üzere insansız hava araçları, uçaklar ve helikopterler gibi geniş bir tehdit kümesine karşı gemilerin savunulmasını sağlıyor.

GÖKDENİZ'de 35 milimetre namlulu silahın yanı sıra arama radarı, takip radarı ve E/O algılayıcılar aynı platform üzerinde bulunuyor. Sistem bu sayede hedef tespiti, tehdit önceliklendirmesi, angaje olunan tehdidin otomatik olarak takip ve imha edilmesi fonksiyonlarının tümünü icra edebiliyor.

MKE üretimi 35 milimetre çift silahın kullanıldığı sistem, dakikada 1100 atım atış hızına sahip. ATOM adı verilen ASELSAN ve MKE ortak üretimi parçacıklı mühimmatın kullanımı sayesinde güncel hava tehditlerine karşı yüksek etkinlik sağlanabiliyor. GÖKDENİZ'in önemli bir yeteneği de otomatik şeritsiz mühimmat besleme mekanizması. Bu mekanizma sayesinde sisteme iki veya daha fazla tip mühimmat aynı anda yüklenebiliyor ve istenen tipte mühimmat operatör tarafından seçilerek kullanılabiliyor.

Yerli ve milli GÖKDENİZ’den bir adım daha! İstanbul Firkateynine entegre edilecek

KARA HEDEFLERİNE KARŞI DA KULLANILACAK

Hava tehditlerinin yanı sıra su üstü ve kara hedeflerine karşı da kullanılabilecek olan GÖKDENİZ, söz konusu mekanizmayla farklı kullanım amaçlarına yönelik görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor.

GÖKDENİZ'de kullanılan 35 milimetre silah, mühimmat, radarlar, E/O algılayıcılar, hareket kontrol sistemleri, görev bilgisayarları gibi temel alt bileşenlerin tümü yurt içinde Türk savunma sanayisi tarafından geliştirildi ve üretildi.

Dünyada az sayıda ülke kendi yakın hava savunma sistemini geliştirebilecek ve üretebilecek kabiliyete sahip. Bu nedenle yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri değil dost ve müttefik diğer ülkelerin bahriyeleri de GÖKDENİZ'e yoğun ilgi gösteriyor.

Kaynak: TGRT HABER, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...