Tgrt Haber

28 Şubat ve Boğaziçi mağduru yaşadıklarını TGRT Haber'e anlattı

11 Aralık 2018 23:19
28 Şubat ve Boğaziçi mağduru yaşadıklarını TGRT Haber'e anlattı
sara akgül,28 şubat

28 Şubat döneminde başörtüsü nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitime devam edemeyen Sara Akgül'e 20 bin lira tazminat ödenecek. Anayasa Mahkemesinin din özgürlüğü ve eğitim hakkının ihlal edildiğine karar verdiği Sara Akgül, TGRT Haber aracılığı ile Anayasa Mahkemesine teşekkür etti.

Yaşadıklarını sadece TGRT Haber'e anlatan Akgül Anayasa Mahkemesine teşekkürlerini iletti.Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Boğaziçi Üniversitesinde öğrenim gören Sara Akgül, 2000-2005 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığından (MEB) mecburi hizmet karşılığı burs aldı. Akgül, dördüncü sınıf öğrencisiyken Üniversitenin Eğitim Fakültesi Yönetim Kurulunun kararı ile başvurucunun kaydını yenilemediği gerekçesiyle ilişiği kesildi.

'BÜYÜK TRAVMALAR YAŞADIM'

Okuluna kaçak yollardan girmek zorunda kalan Sara Akgül yaşadıklarını gözyaşları ile anlattı.Güvenliğe yakalanmadıkları takdirde derse girebildiklerini anlatan Akgül yasak kalktıktan sonra bile derslere alınmadığını aktardı.

Büyük travmalar yaşadığını ileten Akgül, Çin televizyonlarına bile çıktığını sesini duyurmak için çok mücadele ettiğini söyledi.

Yaşadıklarını yıllar sonra bile üzerinden atamayan Akgül, 'Öğretmen olmak benim en büyük hayalimdi, bunun telafisini nasıl yapacaklar, giden yıllarımı geri nasıl verecekler' dedi.

'BAŞÖRTÜLÜ DERSLERE VE SINAVLARA İZİN VERİLMEDİ'

Okulda 2004'ten önce herhangi bir sorunla karşılaşmadığı halde 2004 yılından sonra üniversite kapısında, Çevik Kuvvet polisleri ve polis panzerlerinin bulunduğu bir ortamda kendisinden başını açmasının istendiğini belirten Akgül, başörtülü derslere ve sınavlara girmesine izin verilmediğinden eğitimine devam edemediğini, devamsızlık sorunu oluştuğunu ve bu sebeple üniversiteden atıldığını belirtti.

İddialarıyla ilgili bazı belgeler sunan, daha sonra çıkarılan ve kamuoyunda "Af Kanunu" olarak bilinen 5806 sayılı Kanun çerçevesinde 2009'da üniversiteye tekrar kaydını yaptıran Akgül, 2012'de mezun oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, 2012 yılının sonunda Akgül'ün aldığı burs miktarının geri ödenmesi gerektiği yönünde işlem tesis edildi. Bu karara yaptığı itirazı reddedilen Akgül, bursun geri istenmesi işlemine karşı iptal davası açtı. İdare Mahkemesi, işlemi 2013'te iptal etti.

İdarenin itirazı üzerine dosyayı görüşen Bölge İdare Mahkemesi ise 2014'te, ilk derece mahkemesinin kararını bozdu ve davayı reddetti.

Karar düzeltme talebi de kabul edilmeyen Akgül, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Akgül, başvuru dilekçesinde, başörtüsü yasağından dolayı okula alınmaması ve bunun sonucunda üniversiteden ilişiğinin kesilmesi nedeniyle almış olduğu bursları iade etmek zorunda kalmasının din özgürlüğünü ve eğitim hakkını ihlal ettiğini ileri sürdü.

Başvuruyu görüşen Yüksek Mahkeme, Akgül'ün, Anayasa'nın 24'üncü maddesinde güvenceye alınan din özgürlüğü hakkı ile 42'inci maddesinde güvenceye alınan eğitim hakkının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

İhlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılması ve başvurucuya 20 bin lira manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı.

Dosya kapsamında incelenen belgelere göre, başörtüsü yasağının 2000'li yılların başından itibaren Boğaziçi Üniversitesinde uygulanmaya başladığı belirtilen kararda, yasağın Üniversitede 2009'a kadar devam ettiğine ve birçok protesto gösterisine konu olduğuna dair ulusal basında çok sayıda habere rastlanabildiği anlatıldı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...