Tgrt Haber
25 Temmuz 2022 10:28 - Güncelleme : 25 Temmuz 2022 10:49

Papa, 'özür turu'na çıktı! Kanada yerlilerinden istismarlar nedeniyle özür dileyecek

Papa, kilise okullarında yerli ailelerin çocuklarının uğradığı istismar , ölüm ve baskılar sebebiyle Kanada'ya 'özür turu'na çıktı. Yerlilerden özür dileyecek. Olay kilise okullarının bulunduğu yerde işaretsiz 100 mezarın bulunmasıyla yeniden gündeme gelmişti.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Euro News
Kanada'da 150 bin yerli çocuk kilise okullarına yerleştirilmiş, açlık, ölüm ve istismara maruz kalmıştı.
Papa Francis,Kanada,istismar
Kanada'da 150 bin yerli çocuk kilise okullarına yerleştirilmiş, açlık, ölüm ve istismara maruz kalmıştı.

Katolik dünyasının ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kanada’da kilise okullarına yerli ailelerin çocuklarının uğradığı istismar nedeniyle 6 günlük bir özür turuna çıkıyor. Papa, Kanada ziyaretinin ilk durağı olan Edmonton kentine geldi. Papa, kilise okullarında yerli çocuklara yönelik taciz nedeniyle özür dileyecek. Konu geçen yıl eski yatılı okul sitelerinde şüpheli işaretsiz 100 mezarın bulunmasıyla gündeme gelmişti. 

PAPA “TÖVBE HACCI” OLARAK NİTELENDİRDİ

ITA Hava Yollarına ait bir uçakla Kanada'ya gelen Papa Franciscus, havaalanında Başbakan Justin Trudeau ve Genel Vali Mary Simon'ın yanı sıra diğer kilise ve yerlilerin temsilcileri tarafından karşılandı. Papa ziyaretini, yatılı kilise okullarında yerli çocuklara uygulanan kötü muamele için uzlaşmayı amaçlayan "tövbe haccı" olarak tanımladı. Papa, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Kanada'nın değerli kardeşleri, Yerli halklarla tanışmak için aranıza geliyorum. Umarım, Tanrı'nın lütfuyla, tövbe haccım, halihazırda yapılmış olan uzlaşma yolculuğuna katkıda bulunabilir. Lütfen bana dua ile eşlik edin" dedi. 

15 BİN KİŞİYE HİTAP EDECEK 

Kanada turunun ilk günü, Edmonton'daki Commonwealth Stadyumu'nda yapılacak bir kitle ile yerli halka ve özre adanacak. Ziyareti organize eden Kanada Katolik Piskoposlar Konferansı (CCCB) sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada, halk için ayrılan ilk ücretsiz biletlerin 10 dakika içinde tükendiğini bildirdi.  Papa Francis'in çoğunluğu mağdurlardan oluşan 15 bin kişiye hitap etmesi planlanıyor. 

150 BİN ÇOCUK KİLİSE OKULLARINA GÖTÜRÜLDÜ! AÇLIK, İSTİSMAR, ÖLÜM… 

1881 ve 1996 yılları arasında 150 binden fazla yerli çocuk ailelerinden ayrıldı ve yatılı okullara getirildi. Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun “kültürel soykırım” olarak adlandırdığı bir sistemde birçok çocuk aç bırakıldı, dövüldü ve cinsel istismara uğradı. Kanadalı liderler 1907'den beri okullarda çok sayıda çocuğun öldüğünü biliyor. Bu kişilerden bazılarının Kanada mahkemelerine açtığı binlerce taciz ve istismar davaları da devam ediyor. Ülke tarihinin en acılı süreçlerinden biri olarak görülen yatılı kilise okulları uygulamasının mağdurlarından halen 70 bine yakın kişinin hayatta olduğu öngörülüyor.  

ŞÜPHELİ 100 MEZAR BULUNDU 

Konu geçen yıl eski yatılı okul sitelerinde veya yakınında şüpheli işaretsiz 100 mezarın bulunmasıyla gündeme geldi.Papa, bu yılın başlarında yerli delegelerin Vatikan'ı ziyareti sırasında Katolik kilisesinin okullardaki rolü için özür diledi. Şimdi de Kanada topraklarında özür dilemeye geliyor. Mağdurların bir kısmı, Papa'nın ziyaretini "çok geç" olarak tanımlıyor. Zira kendilerine zulmettiğini belirttikleri rahip ve rahibelerin artık hayatta olmadığını dile getiriyor. 

Kaynak: Euro News
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...