Tgrt Haber

Son dakika! Karabağ'da son durum... Ermeni silahlı güçleri sivilleri çatışmaya çekmeye çalışıyor!

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
20 Eylül 2023 09:25 - Güncelleme : 20 Eylül 2023 14:40
Son dakika! Karabağ'da son durum... Ermeni silahlı güçleri sivilleri çatışmaya çekmeye çalışıyor!
azerbaycan,ermenistan,,

Son dakika... Karabağ'daki antiterör operasyonuna dair Rus IFAX ajansı, "Karabağ Ermenileri lağvedilmeyi ve silahları tamamen bırakmayı kabul etti" bilgisini geçti. Azerbaycan Savunma Bakanlığı da Rus basınını doğruladı. Bakanlık, ateşkes ilan edildiğini, yarın ise ayrılıkçı Ermeniler ile Azerbaycan yetkililerinin bir araya geleceğini duyurdu.

Azerbaycan ordusunun Karabağ'daki antiterör operasyonunda son dakika gelişmesi... Rus basını, Azerbaycan'ın taleplerinin kabul edildiğini, ayrılıkçıların silah bırakacaklarını açıkladı. 

Rus IFAX'in haberine göre, Karabağ Ermenileri lağvedilmeyi ve silahları tamamen bırakmayı kabul etti. IFAX, "Karabağ Ermenileri yarın Azerbaycanlı yetkililerle bir araya gelecek" dedi.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ’daki terörle mücadele operasyonlarının Türkiye saati ile 12.00'de durdurulması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. Bakanlık, Karabağ'da ateşkes anlaşmasının Rus barış gücünün de katılımıyla gerçekleştiğini bildirdi.

AZERBAYCAN'IN TALEPLERİ KABUL EDİLDİ

Karabağ'ın Ermeni sakinlerinin temsilcilerinin Rus barışı koruma birliği aracılığıyla talebi dikkate alınarak, 20 Eylül 2023 günü saat 13.00'te aşağıdaki koşullar altında yerel terörle mücadele tedbirlerinin askıya alınması konusunda anlaşmaya varıldı:

1. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Karabağ bölgesinde bulunan Ermeni silahlı kuvvetleri ve yasadışı Ermeni silahlı gruplarının oluşumları silahlarını bırakır, savaş mevzilerini ve askeri mevzilerini terk eder ve tamamen silahsızlandırılır. Ermeni silahlı kuvvetlerinin birlikleri Azerbaycan topraklarını terk ediyor, yasadışı Ermeni silahlı grupları serbest bırakılıyor.

2. Buna paralel olarak tüm silahlar ve ağır ekipmanlar teslim edilir.

3. Yukarıda belirtilen süreçlerin Rus barış gücü birliği ile koordineli bir şekilde yürütülmesi sağlanmaktadır.

KREMLİN: AZERBAYCAN KENDİ TOPRAKLARINDA OPERASYON YÜRÜTÜYOR

Kremlin'den yapılan açıklmada Ermenistan'ın Rusya'ya yönelttiği 'yeterince bir şey yapmıyor" eleştirileri reddedildi. Kremlin, "Azerbaycan'ın kendi toprakları üzerindeki hareketlerinden bahsediyoruz" vurgusunda bulundu. 

''SİVİLLERİ ÇATIŞMAYA ÇEKİYORLAR''

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dün Karabağ'da başlattığı antiterör operasyonuna dair Azerbaycan Savunma Bakanlığından açıklama geldi. Bakanlık Sözcüsü Anar Eyvazov, Ermeni silahlı kuvvetlerinin sivil yerleşim yerlerine çekilerek, sivilleri çatışmaya çekmeye çalıştıklarını, sivilleri silahlandırarak, çatışmalara dahil etmek istediklerini söyledi.

Sözcü Eyvazov, yasa dışı Ermeni silahlı grupların gece boyunca ise Şuşa şehrini ateş altına aldıklarını, saldırılar sonucunda Şuşa'daki kamu binalarının hasar aldığını açıkladı.

Antiterör operasyonu kapsamında, yasa dışı Ermeni silahlı gruplara ait mermilerle dolu 6 'Ural' markalı kamyon ve 4 adet havan topunun ele geçirildiğini belirten Eyvazov, sivillerin veya sivil altyapının kasıtlı olarak hedef alındığına dair Ermenistan'ın iddialarını da reddetti.

ERMENİ AYRILIKÇILAR ATEŞKES İSTEDİ AMA SİLAH BIRAKMADI

Azerbaycan ordusu, antiterör operasyonunun başlamasından 5 saat sonra neredeyse tüm hedeflerin imha edildiğini, Ermeni ayrılıkçıların ateşkes istediğini duyurdu. Ayrılıkçı rejim ise Azerbaycan'ın operasyonu durdurması ve sorunun çözümü için müzakere masasına oturulması çağrısında bulunsa da silah bırakmadı.

Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması halinde terörle mücadele tedbirleri durdurulacak

OPERASYONUN BİTMESİ İÇİN TEK ŞART VAR!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Karabağ'daki antiterör operasyonunun ne kadar süreceğine dair açıklamalarda bulundu. Bakü'nün tavrını ortaya koyduğunu söyleyen Aliyev, "Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması halinde terörle mücadele tedbirleri durdurulacak." dedi.

Operasyonun ilerleyen saatlerinde Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da 60'dan fazla askeri mevzinin Azerbaycan askerlerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu. 

''GÜÇLÜ BİR AZERBAYCAN İSTEMİYORLAR!''

TGRT Haber'de gelişmeleri değerlendiren İstanbul Gelişim Üniversitesi ODAP Direktörü Dr. Ali Semin, “Bu gerilimin arkasında İran da var. Zengezur Koridoru'nun açılmasından İran son derece rahatsız. Rusya’yı da buna katabiliriz. Burası ciddi bir ticaret koridoru haline gelecek. Laçin Koridoru daha önemli. İran, Ermenistan’da ciddi anlamda askeri ve diplomatik olarak destek veriyor. Rusya’nın nasıl bir strateji izleyeceği önemli. İran, Rusya, Batılı ülkeler, ABD bölgede güçlü bir Azerbaycan istemiyor. Ermeni lobosinin ağırlıkta olduğu Fransa, ABD bu işin içerisinde" dedi.

AZERBAYCAN'DAN SİLAHSIZLANDIRMA ÇAĞRISI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Haciyev operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Hacıyev, Karabağ’daki Ermenistan yanlısı yasa dışı bölücü kukla rejimin kendisini feshetmesi gerektiğini vurgulayarak, “Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde konuşlu Ermeni Silahlı Kuvvetler silahsızlandırılmalıdır. Azerbaycan meşru askeri hedefleri hassas güdümlü mühimmatla vuruyor ve kesinlikle sivillere zarar vermekten kaçınıyor” dedi.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni asıllı sivillerin hakları ve güvenliklerinin Azerbaycan Anayasası ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde sağlanacağını açıklayan Hacıyev, Karabağ’da Ermenistan yanlısı sözde rejimin askeri ve sözde hükümet yapılarının feshedilmesi ve yasa dışı Ermeni silahlı kuvvetlerin silahsızlandırılması çağrısını yineledi.

SİHA'lar Ermenistan mevzilerini yerle bir etti

Antiterör operasyonunun başlamasının ardından bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"Karabağ'da başlatılan antiterör operasyonunda siviller ve altyapı tesisleri hedef alınmıyor, yalnızca meşru askeri hedefler yok ediliyor. Ermeni silahlı grupları, Azerbaycan hava sahasını kullanan havayolu şirketlerinin yolcu uçaklarının GPS uydu navigasyon sistemlerine karşı bir kez daha radyo bozucular kullandı.

"Rus Barış Koruma Birliği'nin Azerbaycan topraklarında geçici olarak konuşlandığı Ermeni Silahlı Kuvvetleri birlikleriAzerbaycan Ordusu'nun Ağdam bölgesi yönündeki mevzilerine topçu tesislerinden ateş açıyor. İlgili birimlerimizce bu doğrultuda müdahale tedbirleri alınıyor. Karabağ'da uygulanan tedbirler hakkında Rus Barış Gücü Komutanlığına ve Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi Yönetimine bilgi verildi"

SİVİLLER TAHLİYE EDİLDİ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'da bulunan sivillerin telefonlarına da SMS gönderdi. Kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere ve hastalara gerekli tıbbi bakım sağlanacağını belirten bakanlık, Ermenileri askeri tesislerin yakınlarında durmamaları konusunda uyardı ve Ermeni nüfusun tahliyesi için kabul noktaları açıldığını duyurdu. 

ERMENİSTAN'IN PROVOKASYONLARI

44 günlük 2. Karabağ Savaşı sonrası, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki sözde rejimin attığı adımlar tansiyonun yükselmesine neden oldu. Sözde rejim son günlerde kontrolündeki topraklarda Azerbaycan ordusunun mevzilerine yakınlaşmak, kendi mevzilerini pekiştirmek için siper kazma ve farklı istihkam faaliyetleri, sabotaj girişimleri gibi bir dizi provokasyonlarda bulundu.

Ermeni silahlı gruplar, son birkaç ayda Azerbaycan ordusunun mevzilerine sistematik şekilde ateş açmaya, arazilere mayın döşemeye devam etti.

ANTİTERÖR OPERASYONU

Ermenistan'ın bu hukuk bilmez hareketlerine Azerbaycan'ın cevabı gecikmedi. Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Karabağ'da anayasal yapıyı yeniden tesis etmek amacıyla antiterör operasyonu başlatıldığını duyurdu. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, antiterör operasyonunda siviller ve altyapı tesislerinin hedef alınmadığı, yalnızca meşru askeri hedeflerin yok edildiği bildirildi. 

Son dakika! Karabağ'da son durum... Ermeni silahlı güçleri sivilleri çatışmaya çekmeye çalışıyor!

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...