Tgrt Haber
13 Ocak 2022 08:17

Yunanistan'ın Türkiyesiz hayalleri suya düştü: ABD mezar taşı dikti, mutlak ihanet!

ABD’nin Doğu Akdeniz’deki gaz ve petrolü taşıyacak EastMed boru hattı projesinden desteğini çekmesinin ardından Yunanistan’a bir kötü haber daha geldi. Fransız ve Amerikan şirketlerinden oluşan konsorsiyum sismik arama faaliyetlerini süresiz durdurduğunu açıkladı. ABD’ye ağır suçlamalarda bulunan Yunan basını durumun Atina için çok endişe verici olduğunu yazdı.

Yunanistan'ın Türkiyesiz hayalleri suya düştü: ABD mezar taşı dikti, mutlak ihanet!
yunansitan,,doğu akdeniz,,türkiye,,abd,,petrol,,gaz,

Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin içinde olmadığı enerji kaynaklarının bulunması ve işletilmesi için birçok anlaşma ve planlar yapan Yunanistan şokta. EastMed Boru Hattı Projesi ile Doğu Akdeniz gazının Avrupa’ya taşınmasını öngören ve projeye büyük umut bağlayan Yunanistan’a, geçtiğimiz hafta ABD’nin destek vermeyeceğini duyurmasının ardından bir kötü haber daha geldi. ELPE, Fransız Total ve Amerikan ExxonMobil şirketlerinden oluşan konsorsiyum da dün bu yıl Girit’in güney ve batısındaki iki açık deniz sahasında yapılması planlanan hidrokarbon aramalarını Yunanistan’ın Hellenic Petroleum şirketine süresiz olarak dondurduğunu iletti.

Yunan basını art arda yaşanan olumsuz gelişmeleri Atina’nın jeopolitik ve ekonomik yükü için çok endişe verici bir gelişme olarak değerlendirdi.

ABD MEZAR TAŞI DİKTİ, MUTLAK İHANET!

ABD’yi Türk tezini benimsemek ve Yunanistan’ın pozisyonlarını zayıflatmakla suçlayan Yunan medyası Newsbreak haberi şöyle verdi: ABD, imzaladığımız anlaşmaya rağmen EastMed Gaz Boru Hattının tabutuna çiviyi çakıp mezar taşını dikti. Mutlak ihanet!

ABD’nin Türkiye’nin rızası olmadan bu projenin yürürlüğe giremeyeceği fikrini benimsediği belirtilen haberde şu ifadelere yer verildi: Bu boru hattı, son on yılda Yunan dış politikasının en büyük başarısıydı. Bu boru hattı ile Yunanistan, hayatta kalmamız için varoluşsal öneme sahip iki şeyi başarmıştı: Kıbrıs ve Yunanistan’ı yani Helenizm’i yükseltirken Türkiye’yi dünya enerji haritasından silmişti. Yunanistan’ın, hiçbir şey talep etmeden her şeyi ABD’ye bıraktığı bir anlaşmanın imzalanmasından birkaç ay sonra ihanetin büyüklüğünü anlıyoruz. Ama şimdi, hem bir şey elde edemiyoruz hem de jeopolitik satranç tahtasında sahip olduğumuz en önemli silahı da kaybediyoruz.

EastMed’de ayrıca “Bu gelişme, büyük bir ulusal yenilgidir” denildi.

ABD’ye ağır suçlamalarda bulunan EuroPost ise durumu “ABD’den bize yeni bir soğuk duş daha” başlığı ile verdi. ABD için Rusya’yı karşılarına aldıklarını belirten EuroPost’ta yaşananlar şu ifadelerle dile getirildi: EastMed’e destek vermeyeceklerini açıklamaları ile Türkiye’ye verdikleri ‘hediye’nin ardından Türkiye ile F-35’i konuşuyorlar! Bir bardak soğuk su daha içiyoruz.

BİR BARDAK SOĞUK SU

ABD’nin EastMed kararı, Yunan toprakları içinde ek üslerin devrinin yanı sıra Dedeağaç Limanı’nın devri için Yunan-Amerikan sivil-askerî anlaşmasının yakın zamanda imzalanmasından kısa bir süre sonra geldi. Yani bu anlaşma ile Rusya’yı karşımıza aldık ve verdiğimiz bu imtiyazlara hediye olarak aldığımız takas da, Türklerin Doğu Akdeniz’deki tezlerinin ekmeğine yağ sürmek oldu.

TÜRKLERİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRDÜ 

Yunan medyası EuroPost ise “ABD’den bize yeni bir soğuk duş daha” başlığı ile verdiği haberde ABD’ye ağır suçlamalarda bulundu. ABD için Rusya’yı karşılarına aldıklarını hatırlatan EuroPost’ta yaşanan şok şöyle dile getirildi: EastMed’e destek vermeyeceklerini açıklamaları ile Türkiye’ye verdikleri ‘hediye’nin ardından Türkiye ile F-35’i konuşuyorlar! Bir bardak soğuk su daha içiyoruz. ABD’nin EastMed kararı, Yunan toprakları içinde ek üslerin devrinin yanı sıra Dedeağaç Limanı’nın devri için Yunan-Amerikan sivil-askerî anlaşmasının yakın zamanda imzalanmasından kısa bir süre sonra geldi. Yani bu anlaşma ile Rusya’yı karşımıza aldık ve verdiğimiz bu imtiyazlara hediye olarak aldığımız takas da, Türklerin Doğu Akdeniz’deki tezlerinin ekmeğine yağ sürmek oldu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...