Tgrt Haber

EYT çıktı, mağduriyet bitmedi! Federasyon Başkanı Boran Özüpak'dan dikkat çeken kısmi emeklilik açıklaması: Yararlanamadılar

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
29 Mart 2023 15:28 - Güncelleme : 29 Mart 2023 17:30
EYT,emeklilik

Milyonlarca EYT’linin emeklilik sorunu çözüldü ancak çıkan yasa pek çok kişiyi memnun etmedi. Özellikle prim şartı getirilmesinden dolayı milyonlarca kişi emekli olamadı. EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özüpak, 3600 kısmi emeklilikte yaş şartının kalkmadığına dikkat çekti. 

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesi Meclis’ten geçti ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. Başvuru işlemlerini yetiştiren EYT'liler ilk maaşlarını Nisan'da alacak. Peki EYT'de süreç tamamen bitti mi, EYT'liler istediklerinin tümünü alabildi mi? Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, 3600 kısmi emeklilikte yaş şartının kalkmadığına dikkat çekti. 

KISMİ EMEKLİLİKTE YAŞ ŞARTI KALKMADI 

“Meclis’imizin açık olduğu bir gecede mağduriyetlerimizin giderilme ihtimali var” diyen Özüpak, çözülmeyen sorunları şöyle sıraladı: “İktidarımızın eksik kalan EYT’yi, aylık bağlanma oranlarını, staj mağduriyetini, intibak yasasını, Bağkur prim eşitlemesini çözüleceği anı bekliyoruz. EYT haklarını tam alamadı. Kademeli prim gün sayısı yoktu. Kademeli prim gün sayısına takılanlar var. 3600 kısmi emekliliğin 1999 öncesi için erkeklerde 55 yaş, kadınlarda 50 yaştı. Yaş haddi kalktı dendi ama bu da kalkmadı. 1,5 milyon insanı ilgilendiriyor” dedi.  

YASALARIN TÜRKİYE ŞARTLARINA GÖRE UYARLANMALI 

“3600’deki yaş hattı kalkmadı, bundan ne SSK ne de Bağkur’lular  yararlanamadı” diyen Özüpak, en düşük emeklilik maaşının 7500 liraya çıkarılmasının adaletsizlik meydana getirdiğini belirterek şunları söyledi: “Aylık bağlanma oranları çok önemli. 7500 lira oldu en düşük yaşlılık aylığı, taban oluşturuldu. Bir tarafı yaparken bir tarafı yıkılıyor, hakkaniyetsizlik bariz ortada. Fazla prim ödeyen kişiler mağdur ediliyor. Emeklilikte 99 önceki şartlara dönülmesi gerekiyor. Staj ve çıraklıkta da bir mağduriyet var, yurt dışında staj ve çıraklık tarihi sigorta başlangıç tarihi kabul ediliyor. SGK yasalarının Türkiye şartlarına göre yeninden uyarlanması gerekiyor.” 

 

 

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Saim 8 Nisan 2023 22:49

1964 dogumluyum 1978 ssk başlangıcim var1348 gün ssk pirim var 2670 gün bağkur pirim var kısmi emekli olabilirmiyim

Sonraki Haber Yükleniyor...