Tgrt Haber
12 Ekim 2021 14:31

Tapu harcı muafiyeti nedir? Tapu harcı muafiyetinden kimler yararlanacak?

Son zamanlarda kiraların artması ve ev fiyatlarının yükselmesi nedeniyle vatandaşlar ev alma konusunda sıkıntılar yaşıyor. Ev almak isteyenlerin en büyük masrafı ise tapu harcı oluyor. TBMM'ye sunulan yeni tapu harcı muafiyeti düzenlemesi ile ev almak isteyenlerin önü açılacak. Peki tapu harcı muafiyeti nedir? Tapu harcı muafiyetinden kimler yararlanacak?

Tapu harcı muafiyeti nedir? Tapu harcı muafiyetinden kimler yararlanacak?
tapu,harç,vergi muafiyeti

Ev almak isteyenleri mali bir yükten kurtaracak yeni bir düzenleme getirildi. TBMM'ye sunulan yeni tapu harcı muafiyeti düzenlemesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında ev almak isteyenlerin önü açıldı. İşte tapu harcı muafiyeti hakkında bilmeniz gerekenler.  

TAPU HARCI NEDİR?  

Tapu masrafı olarak da bilinen tapu harcı;  iş yeri, konut, tarla, arsa, arazi ve bunun gibi tüm gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilen satış tutarının % 4’ü oranında hesaplanan ve devlete ödenen harçtır.  Tapu harcına ek olaral tapuda işlem yapan vatandaşlardan 2021 yılı için 194,75 TL tutarında döner sermaye kalemi alınır.  

Tapu harcı ödeme işlemi kanunen alıcı ve satıcıya eşit oranda yansıtılır. %4 olarak uygulanan tapu harcını % 2’sini alıcı, % 2’sini ise satıcı öder. 

TAPU HARCI MUAFİYETİ NEDİR?  

TBMM'ye sunulan yeni tapu harcı muafiyeti düzenlemesi ile 492 Sayılı Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında ev almak kolaylaştırıldı. Kanun Teklifi kapsamında kişi eğer kendisi ikamet edecekse ebeveyn başına 300 bin lira, çocuk başına ise 150 bin liralık bölümün tapu harcından muaf tutulacak. Böylece ev alma ile ilgili büyük masraflardan birinin kalkması planlanıyor.  

Tapu harcı muafiyeti nedir? Tapu harcı muafiyetinden kimler yararlanacak?

TAPU HARCI MUAFİYETİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?  

Tapu harcı muafiyeti ile ilgili gelişmeler devam ederken vatandaşlar kanun teklifinden kimlerin yararlanabileceğini merak ediyor. Tapu harcı muafiyetinden yararlanan kişilerin konutunu beş yıldan önce satması veya kiraya vermesi durumunda zamanında alınmayan harç tutarının gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmesi bekleniyor.  

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mesut 14 Temmuz 2023 21:11

Babamdan evimin devrini alacam duyduğuma göre 1. Derece aile yakınına taşınmaz devri yapılırken tapu masrafı alınmıyor bilginiz var mı bu konuyla ilgili

Sonraki Haber Yükleniyor...