Tgrt Haber
15 Haziran 2022 01:56 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 02:18

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı, Bakan Koca 'Dünyada eşi benzeri yok' diyerek duyurdu: Malpraktis davalarda yeni dönem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Malpraktis davalarında, kasıt olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesini sağlayan kanun maddesine ilişkin Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca gelişmeyi 'Dünyada benzeri olmayan bir güvence' diyerek duyurdu. İşte Malpraktis Yönetmeliği'nin ayrıntıları...

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzaladı, Bakan Koca 'Dünyada eşi benzeri yok' diyerek duyurdu: Malpraktis davalarda yeni dönem
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Resmi Gazete,Fahrettin Koca

Malpraktis davalarında, kasıt olmadıkça tazminatı devletin üstlenmesini sağlayan kanun maddesine ilişkin Yönetmelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Gelişmeyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, 'Dünyada benzeri olmayan bir güvence' ifadeleriyle duyurdu.

İŞTE MALPRAKTİS YÖNETMELİĞİ'NİN DETAYLARI

Yeni yönetmelikle birlikte, sağlık çalışanlarının soruşturma izninin verilmesi ve tazminat konularında yetkili Mesleki Sorumluluk Kurulu kuruldu. Devlet üniversitesi kadrosundaki öğretim elemanları dışındaki sağlık çalışanlarının tıbbi iş ve işlemleri dolayısıyla yapılan şikâyetler, ilgili savcılıklar tarafından soruşturma izni için Kurula gönderilecek.

Özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personeli ile serbest meslek icrasında hekimlerin soruşturulması da Kurulun iznine tabi olacak. Kurul bu şikâyetlere ilişkin ön inceleme yaptırarak soruşturma izni verilip verilmemesine karar verecek.

Kurulun soruşturma iznine ilişkin verdiği karara karşı Ankara Bölge İdare Mahkemesine itiraz edilebilecek.

CEZA MAHKEMESİ KARARI OLMADIĞI SÜRECE RÜCU İŞLEMİ UYGULANMAYACAK

Kamu idarelerince tazminat ödenmesine hükmedilen durumlarda, ilgili sağlık meslek mensubunun görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanmasının sebebiyet verdiğine dair kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı olmadığı sürece rücu işlemi uygulanmayacak.

Tıbbi işlem ve uygulamalar sebebiyle idarece ödenen tazminatın ilgili sağlık personeline rücu edilmesi; ancak kasten görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullandığı kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı ile tespit edilmesi halinde mümkün olabilecek.

Mahkemece hükmedilen tazminatın, ancak bu şartların varlığı halinde rücu edilmesinde, ilgili sağlık personelinin kusur oranı gözetilerek rücu miktarı Kurul tarafından belirlenecek.

Kurul üyeleri, rücu konusunda verdikleri kararları sebebiyle kesinleşmiş yargı kararı olmadıkça malî ve idarî yönden sorumlu tutulamayacak

Bu mevzuat çerçevesinde başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanları Malpraktis baskısı yaşamadan mesleklerini bilimsel çerçevede özgürce ifa etme imkânına kavuşmuş oldu.

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1536821456079921153

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...