Tgrt Haber

Otomobil fiyatlarını düşürecek "Katar" hamlesi! Bakan Kacır açıkladı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
14 Temmuz 2023 10:11 - Güncelleme : 15 Temmuz 2023 21:50
Otomobil fiyatlarını düşürecek "Katar" hamlesi! Bakan Kacır açıkladı
Otomobil fiyatları,Mehmet Fatih Kacır,Çip krizi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, otomobil fiyatlarının yükselişinde etkili olan çip krizinin çözümüne ilişkin yeni projenin detaylarını açıkladı. İşte Katar'ın teklifiyle ortaya çıkan projenin detayları...

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bakanlık Binası Konferans Salonu’nda basın mensupları ile tanışma toplantısı gerçekleştirdi. Bakanı Kacır, burada yaptığı açıklamanın satır arasında, son dönemde bir türlü kontrol altına alınamayan ve fahiş seviyelere yükselen otomobil fiyatlarını aşağı çekecek önemli bir hamlenin sinyalini verdi.

'ÇİP KRİZİ' AÇIKLAMASI

Otobil fiatlarının sadece Türkiye'de değil dünya genelinde yükselişinde etkili olan çip krizine dikkat çeken Kacır, "Otomobillerde malumunuz dijitalleşme düzeyi arttıkça kullanılan çip sayısı da çok arttı. Yani koltuğunu ayarladığımız sistemden tutun da işte o akıllı ekranlara kadar yüzlerce çip var artık. Her bir otomobilde ve bu çip tedarikinde yaşanan sorunlar fabrikaların araç üretseler dahi tüm parçalarını tastamam gerçekleştiremediklerinden ötürü araçlarını fabrika önlerine stoklamak zorunda kaldıkları bir tabloyu ortaya çıkardı" diye konuştu.

Performansı fiyatını ezip geçen otomobil Türkiyede!

Bu durumun bütün dünyada otomobil fiyatlarıyla ilgili bir dengesizlik ortaya çıkardığını belirten Kacır, "Bu sorunun aşılmasının uzaması, otomobil fiyatlarında bütün dünyada aslında neredeyse sürekli bir artışı beraberinde getirdi. Yani bu yılın ilk aylarına kadar bütün dünyada otomobil fiyatlarında bir artış trendi gözlemlendi, bu Türkiye piyasasına da yansıdı" ifadelerini kullandı.

65 NANOMETRE ÇİPLER ÜRETİLECEK

Çin sorununun çözümüne ilişkin Katar’la yürüttükleri bir proje olduğunu aktaran Kacır, "Türkiye çip endüstrisinde nispeten tecrübeli, iki önemli tecrübe var Türkiye’de. Biri savunma sanayinde milli akıllı mühimmatların foto detektör çiplerini biz TÜBİTAK’ta üretiyoruz, yani bu SİHA’larımızda kullandığımız akıllı mühimmatların çiplerini biz hali hazırda TÜBİTAK’ta Gebze yerleşkemizde üretiyoruz. Bu önemli bir kabiliyet, yani bu çok hassas ve yüksek teknoloji alanı aslında çip üretimi. Bu tecrübemiz sayesinde şimdi Katar’ın teklifiyle Türkiye’de yeni bir adım atacağız ve bu defa 65 nanometre çipleri inşallah, onların tabii kullanım alanı çok daha yaygın savunma sanayindeki ürettiklerimize kıyasla. Onları da inşallah Türkiye’de üretmeye başlayacağız, bir ortak yatırım inşallah gerçekleştireceğiz.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...