Tgrt Haber
13 Aralık 2021 11:41

Bilim insanları, Omicron'u 2 saatte tespit eden kit geliştirdi

Bilim insanları, Omicron mutasyonunu 2 saat gibi kısa bir sürede tespit edebilen yeni bir test kiti geliştirdi. Araştırma ekibi, test kitinin ayrıntılarını açıkladı.

Bilim insanları, Omicron'u 2 saatte tespit eden kit geliştirdi
sağlık,omicron,covid19,koronavirüs,test kiti

26 Kasım'da Dünya Sağlık Örgütü, Güney Afrika'da tespit edilen yeni COVID-19 varyantı B.1.1.529'u 'Omicron' olarak adlandırdı. Yeni varyant hakkında açıklama yapan bilim insanları, Omicron'un en az 10 mutasyon içerdiğini söyledi. 

Geçtiğimiz gün Türkiye’de de 6 kişide tespit edilen varyant, bilim insanlarını harekete geçirdi. Hindistan’ın Dibrugarh kentindeki bilim insanları varyantı kısa sürede tespit eden bir test geliştirdiklerini duyurdu. Şimdiye kadar, yetkililerin varyantı hızlı bir şekilde tespit etmesi endişeye kaynağıydı. Çünkü halihazırda piyasada bulunan kitlerle Omicron varyantını tespit etmek üç ila dört gün sürüyor. 

TEST KİTİ YÜZDE 100 DOĞRU SONUÇ VERDİ

Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi’ne (ICMR) bağlı Bölgesel Tıbbi Araştırma Merkezi’ndeki (RMRC) araştırmacılar bir süredir Omicron varyantını tespit etmeye yönelik bir test kiti geliştirmeye çalışıyor. Uzmanlar, umut verici gelişmeleri kısa süre önce duyurdu. 

Bilim insanları, Omicron'u 2 saatte tespit eden kit geliştirdi

Dr. Biswajit Borkakoty, “Dibrugarh’daki ICMR ve RMRC, Covid-19’un yeni mutasyonu Omicron’un tespiti için hidroliz prob tabanlı ve gerçek zamanlı RT-PCR testi geliştirdi. Bununla birlikte artık yeni mutasyon 2 saat içinde tespit edilebilecek” şeklinde konuştu. 

Dr. Borkakoty, yaptıkları testlerin yüzde 100 doğru sonuçlar verdiğini açıkladı. Araştırmacılar, söz konusu test kitini Kasım ayından beri bin hasta üzerinde denedi. Başarılı sonuçlar elde eden kitin lisanslanma süreci devam ediyor ancak birkaç hafta içerisinde satışa çıkması bekleniyor.

HAVAALANLARINDA KULLANILMASI BEKLENİYOR

Yeni test kitinin özellikle havaalanlarında uygulanan test prosedürlerinde kullanılması öngörülüyor. Böylece yolcuların mağdur olmasının önüne geçilebilir. Bu arada Hindistan'da geliştirilen test kiti RT-PCR tesisi olan laboratuvarlarda kullanılmak için. Yani eczanelerden satın aldığımız hızlı antijen testleri gibi değil. 

Bilim insanları, Omicron'u 2 saatte tespit eden kit geliştirdiŞu anda Hindistan'da yeni varyant hızla yayılıyor ve toplamda 33 vaka tespit edildi. Yeni test kitinin geliştirilmesi Hindistan medyasında geniş yankı uyandırdı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...