Tgrt Haber
19 Nisan 2022 16:25 - Güncelleme : 19 Nisan 2022 16:42

Canan Karatay virüslerden ve bakterilerden korunmanın sırrını açıkladı: Evde doğal sirke tarifi

Virüslerden ve bakterilerden korunmanın en doğal yollarından birisi de hiç kuşkusuz mutfağımızdan eksik etmediğimiz sirkedir. Gerek salatalarda gerekse temizlikte kullanılan sirke bilindiğinden çok daha değerlidir ancak bir farkla. Yaptığı açıklamalarla her zaman gündem olan Prof. Dr. Canan Karatay, bu sefer sirkenin faydalarına değindi. Karatay’a göre hayat kurtaran sirkenin püf noktası ise doğal olması! İşte farklı açıklamalarıyla dikkat çeken Canan Karatay’dan sirkenin faydaları ve evde doğal sirke tarifi…

Canan Karatay virüslerden ve bakterilerden korunmanın sırrını açıkladı: Evde doğal sirke tarifi

Doğal şifa kaynağı olan sirke fermantosyana uğramasından dolayı antioksidan etkisine sahip. Sağlık açısından inanılmaz etkilere sahip olan sirke için Canan Katratay’dan dikkat çeken uyarılar geldi. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve birçok hastalığı önleyici özelliğiyle şifa deposu olan sirkenin nasıl olması gerektiğini anlattı. Karatay, "Doğal sirke hayat kurtarır" diyerek sirkenin evde yapılması gerektiğini ve en önemli püf noktasının doğal olması gerektiğini açıkladı. Evde sirke yapmayı öneren Karatay püf noktalarıyla evde doğal sirke yapımını anlattı. İşte Canan Karatay'dan sirkenin faydaları ve Karatay'ın kitabında yer alan sirke tarifi...

CANAN KARATAY’DAN SİRKENİN FAYDALARI

Her açıklamasıyla dikkat çekmeyi başaran Canan Karatay, virüs ve mikroplara birebir olan sirkeyi önerdi. Sirkenin en önemli püf noktasının doğal olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Canan Karatay, "Para vermeyin, evde kendi sirkenizi yapın" dedi.

Canan Karatay virüslerden ve bakterilerden korunmanın sırrını açıkladı: Evde doğal sirke tarifi

Aksam.com.tr'den Merve Kantarcı Çulha'ya sirkenin faydalarını anlatan Canan Karatay, doğal sirkenin hayat kurtardığını belirtti.

Doğallığa ve sağlığa çok önem veren Canan Karatay her zaman fabrikasyon ürünlerden uzak durulması gerektiğinin üzerinde duruyor. Özellikle zeytinyağı ve tereyağının faydalarından bahseden ve açıklamalarıyla dikkat çeken Karatay bu sefer de sirkenin faydalarını anlattı. Dışarıda yapılan sirkelerin sağlıklı olmadığının altını çizen Karatay, ev sirkesinin önemli olduğunu vurguladı ve sirkenin faydalarını şöyle sıraladı: "Ev sirkesinden bahsediyorum. Doğal sirke virüsleri, mikropları, parazitleri, bitleri ve bütün toksinleri öldürür.Vücudu alkali etkisi vardır. Ama ev sirkesi olacak. Yoksa 45-60 günde sirke olmaz. Hanımların biraz beklemesi lazım. Para vermeyin, evde kendi sirkenizi yapın. Daha önceki kitabımda sirke tariflerini anlattım."

SİRKE NEDEN ÖNEMLİ?

Canan Karatay yeni çıkan "Karatay Sözü" kitabında sirkenin önemini şöyle sıralıyor:

  • "Doğal fermantasyon elma sirkesi ile gargara hayat kurtarır. Bütün gargaralar gibi hazırlanması kolay, maliyeti ucuz ve uygulanması basittir.
  • Elma ve üzüm sirkelerinin virüsleri ve bakterileri öldürdüğü bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
  • Grip enfeksiyonlarında görülen ağız-boğaz kuruluğu ve yanmalarını, gıcık gibi kuru öksürük şikâyetlerini sirkeli suyla gargara yaparak, ağzımızı çalkalayarak gidermek mümkün."

KARATAY'IN KİTABINDAKİ ÜZÜM SİRKESİ TARİFİ

Canan Karatay, "Karatay Mutfağı" isimli kitabında evde sirke tarifi şu şekilde;

Evde sirke yapımı için malzemeler:

  • 2 kilo kokulu kırmızı üzüm
  • 2-3 yemek kaşığı bal
  • 3 litrelik cam kavanoz

ÜZÜM SİRKESİ NASIL YAPILIR?

Canan Karatay evde sirke yapımının çok basit olduğunu ve asıl faydalı olanın bu olduğunu anlatarak yapım aşamalarını tek tek şu şekilde sıralıyor;

Canan Karatay virüslerden ve bakterilerden korunmanın sırrını açıkladı: Evde doğal sirke tarifi

  • Üzümleri iyice yıkayın ve bir kâse içerisinde ezin.
  • Ezdiğiniz üzümleri cam kavanoza koyun. (Kavanozun üst kısmında bir karış kadar taşma payı kalmasına dikkat edin.)
  • Üzerine balı ekleyip karıştırın.
  • Daha sonra kavanozun ağzı hava alacak şekilde üzerine tülbent bir bez örtüp, kenarlarından bağlayın.
  • Güneş alan bir pencere varsa cam kenarına yoksa ılık ve loş bir ortama koyun.
  • İlk haftalarda 2-3 günde bir kavanozun ağzını açıp tahta bir kaşıkla karıştırın ve tekrar tülbentle kapatın.
  • 4-6 hafta kadar zaman geçince sirkenin üzerinde denizanası şeklinde bir maya ve kavanozun ağız kısmında da sirke bakterileri dediğimiz minik kurtçuklar oluşur.
  • Bu, sirke fermantasyonunun başladığının işaretidir.
  • Bu aşamada üzüm suyunu posasından ayırmak için temiz bir tülbentten ya da ince delikli bir kevgirden ilk süzme işlemini yapın.
  • 8-10 hafta sonra dibinde tortular oluşur.
  • Tekrar temiz bir tülbent bezden süzün. 4-6 hafta dinlendirin.
  • 1-16 hafta sonra süzme işlemini tekrar edin.
  • Bu işlem sirkenin tadı damak tadınıza uygun olacak şekilde 3-6 ay boyunca devam edebilir. Normal lezzette bir üzüm sirkesi ortalama 4-6 ayda olur.
  • En son süzme işleminden sonra şişelere boşaltın ve şişelerin ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatarak, serin bir yerde muhafaza edin.

 

SİRKE YAPMANIN PÜF NOKTASI NEDİR?

Canan Karatay, sirkenin en önemli püf noktasının doğal olması gerektiğini söylüyor. Hazır sirkeler ya da kısa sürede piyasaya sürülen ürünlerin sahtekarlık olduğunu ve asıl sirkenin evde yapılması gerektiğini ifade etti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...