Tgrt Haber
18 Temmuz 2021 16:19

Gürültü kirliliği öldürüyor: 100'den fazla hayvan türü tehlikede

Yayımlanan bir rapor gürültü kirliliğinin doğal yaşamı nasıl tehdit ettiğini gözler önüne serdi. Araştırmacılar gürültü kirliliğinin insanlarda ölüme yol açan etkilerinin olduğunu bunun yanı sıra hayvanlarda da doğal yaşamın bozulmasına sebebiyet verdiğini belirtti. Akustik saldırının 100’den fazla hayvan türünün hayatta kalmasını tehlike altına soktuğu kaydedildi.

Gürültü kirliliği öldürüyor: 100'den fazla hayvan türü tehlikede
gürültü kirliliği

Gezegendeki en sağlıklı ekosistemleri inceleyen araştırmacılar oraların aynı zamanda en sessiz yerler olduğunu ortaya koydu.

Yapılan araştırmalar da bunu kanıtlar nitelikte. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan araştırmada uzun vadede gürültü kirliliğine maruz kalmanın kalp krizi, yüksek tansiyon, felç, diyabet, bunama ve depresyon gibi hastalıkları beraberinde getirebileceği ifade edildi. Avrupa Çevre Ajansı’nın benzer başka bir araştırmasına göre ise çevresel gürültü kirliliğinin kıta genelinde her yıl 48 bin kalp hastalığı vakasına ve 12 bin erken ölüme neden olduğunu kanıtlandı.

HAYVAN YAŞAMI TEHLİKEDE

Gürültü kirliliği sadece insanları değil hayvanları da olumsuz yönde etkiliyor. Royal Society'nin Biyoloji Mektupları dergisinde yayınlanan bir raporda akustik saldırının 100’den fazla hayvan türünün hayatta kalmasını tehlike altına soktuğu ifade edildi. Eş bulmaktan göç etmeye ve avcılardan kaçmaya kadar her şey için ses titreşimlerine güvenen hayvanların türlerinin gürültü kirliliği nedeniyle tehlikeye girdiği kaydedildi.

Gürültü kirliliği öldürüyor: 100'den fazla hayvan türü tehlikede

Örneğin trafik gürültüsü larva yapacak kelebeklerin kalp atış hızını yükseltiyor. Ya da iş makinelerinin gürültüsü baykuşların avlarını bulmasını zorlaştırır. Kar motosikletlerinin yankısı kurtlarda ve geyiklerde stres hormonu seviyelerinin yükselmesine neden olur. Ancak bazı kuşlar ve kurbağaların bu duruma ayak uydurduğu ifade ediliyor. Bu durum sadece yeryüzü yaşamını değil su altı canlılarını da etkiliyor. Deniz taşımacılığı, derin deniz madenciliği ve sismik araştırmalardan kaynaklanan gürültü, yunusların  ve  balinaların toplu halde karaya oturmasının en olası nedeni olarak gösteriliyor.

250’DEN FAZLA SESSİZ YER BELİRLENDİ

2019 yılında Ekvador'un Amazon Yağmur Ormanlarında bulunan dünyanın ilk sessiz parkı sertifikalandırıldı. İnsan faaliyetinin az biyolojik çeşitliliğin çok fazla olduğu bölge petrol şirketleri tarafından tehdit altına girse de ortalama 40-50 desibel aralığında yani bir kütüphane sessizliğinde olduğu belirtiliyor.

Gürültü kirliliği öldürüyor: 100'den fazla hayvan türü tehlikede

Araştırmacılar bugüne kadar dünya çapında sessiz olarak adlandırılan 250’den fazla nokta belirledi ve 2030 yılına kadar buna 50 yeri daha ilave etmeyi hedefliyorlar.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...