Tgrt Haber
04 Eylül 2021 16:51

Hindistan'da dang humması alarmı: 50 kişi öldü

Coronavirüsten en çok etkilenen ve Delta varyantının kaynağı olan Hindistan şimdi de dang humması ile mücadele ediyor. Ülkenin kuzeyindeki Firuzabad'da 50 kişi hayatını kaybetti, ölenlerden 30'u çocuk.

Hindistan'da dang humması alarmı: 50 kişi öldü
Dang humması,Hindistan

Covid-19 ile zorlu bir mücadele yaşayan Hindistan'ın kuzeyindeki Firuzabad'da dang humması nedeniyle 50 kişi yaşamını yitirdi, 400 kişi hastaneye kaldırıldı. Bölgede sivrisineklerle taşınan ateşli hastalıkların giderek yayıldığı uyarısı yapıldı. Yetkililer ölenlerden 30’unun çocuk olduğunu açıkladı. 
Dang humması gribe benzer seyir göstermekte olup iç kanama ve ölüme yol açabiliyor.

DANG HUMMASI BELİRTİLERİ

Enfekte sivrisineğin ısırmasıyla Dang virüsü deriden girer, kana karışır ve ateşin yükselmesinden 24 saat sonra hastaların kanında bol miktarda bulunur. Dang hemorajik ateşinde tablo, diğer semptomlarla birlikte 2-7 gün süren bir ateş ile karakterizedir. Ateşin düşmesini takiben inatçı kusma, şiddetli karın ağrısı ve nefes almada zorluk gibi belirtiler gelişebilir. Bunlar periferal damarların geçirgenliğinde aşırı artışa bağlı olarak karın ve akciğer zarı boşluklarında sıvı toplanmasıyla sonuçlanacak 24-48 saatlik bir periyodun başlangıç işaretleridir. Eğer tedavi ile düzeltilemezse dolaşım yetmezliği ve şok ile hasta kaybedilir. Dang ateşinin akla getirilmesinde şu öykü ve bulgular yol gösterici olabilir:
Ani başlangıçlı en az 2-7 gün süren akut ateşli hastalık,
Baş ağrısı, göz arkasında ağrı,
Kas ve eklem ağrıları,
Döküntü ve kanama bulguları (burun kanaması, dişeti kanaması, cilt altı kanaması…),
Aynı yer ve zamanda Dang vakalarının bulunması ve temas öyküsü,
Endemik bölgeye seyahat öyküsü,

KİMLER İÇİN RİSK OLUŞTURUYOR?

Dang hastalığı birçok ülkede, Doğu Akdeniz, Afrika, Hindistan ve Uzakdoğu’da ayrıca Hawai ve Karayip adalarında, kısmen Amerika Birleşik Devletleri’nin güney eyaletleri ve Avustralya’da görülmektedir. Türkiye’ye komşu Ortadoğu ülkelerinde Dang virüsü 1 ve 2 serotipleri bulunmaktadır. Buralara seyahat edecek yolcular için risk mevcuttur. Yıl boyunca vakalar görülmekle birlikte, vaka yoğunluğu yağışın bol olduğu yıllarda artmaktadır.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...