Tgrt Haber
09 Eylül 2021 17:09

Koronavirüs aşısı hatırlatma dozu kimlere yapılacak? 3.doz aşı ne zaman yapılacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşılama çalışmaları devam ederken hatırlatma dozu hakkında bilgilendirme yaptı. Hatırlatma dozu olan 3.doz aşının mutasyon ve virüse yakalanma oranını büyük ölçüde azalttığını vurguladı. Peki hatırlatma dozu kimlere yapılacak? Hatırlatma dozu kaç ay sonra yapılır? Kimler 3.aşıyı olacak? Koronavirüs aşısı neden tekrarlanıyor?

Koronavirüs aşısı hatırlatma dozu kimlere yapılacak? 3.doz aşı ne zaman yapılacak?
aşı,koronavirüs,fahrettin koca

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısının ardından Covid-19 aşısı ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. Koronavirüse karşı tam koruma sağlaması ve vücudun antikor oluşturmaya devam etmesi için hatırlatma dozuna ihtiyaç olduğunu açıklayan Koca, salgının kontrol altına alınması için gerekli olduğunu söyledi. İşte ''Hatırlatma dozu kimlere yapılacak? Koronavirüs aşısı hatırlatma dozu yan etkileri nelerdir? Neden hatırlatma dozu yapılıyor? 3.doz aşı ne zaman uygulanır?'' soruları ve bilmeniz gereken tüm detaylar.  

KORONAVİRÜS AŞISI HATIRLATMA DOZU NEDİR?  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı yazılı açıklama yaptı. Toplantının öen çıkan maddesi Hatırlatma dozu oldu.  Fahrettin Koca toplum bağışıklığı ve salgını seyrinin iyiye gitmesi için gerekli olduğuna değindi. Peki hatırlatma dozu nedir?  

Hatırlatma dozu, 2 doz inaktif ve mRNA yani BioNTech aşısı olan kişilerin 3. doz olarak yaptırdığı aşıdır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin izni ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tavsiyesiyle yapılan hatırlatma dozu, belirli kişilere yapılacak. Hatırlatma dozu ile ilgili yapılan açıklamalar ''Koronavirüs aşıları işe yaramıyor mu? Aşılar zamanla etkisini kaybediyor'' gibi endişelerin ortaya çıkmasına neden oldu. ABD Hastalıkları Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafından yapılan açıklamaya göre hatırlatma dozu; COVID-19 aşılarının yaygın olarak dolaşan Delta varyantına karşı bile ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölümleri önlemesine ek olarak varyantların çoğalması ve etkisini artırmasıyla daha fazla koruma sağlamak için yapılıyor. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (HHS), koronavirüs aşısı olmuş kişilerin önümüzdeki aylarda korunmalarını artırmak için hatırlatma dozu almalarının faydalı olduğunu vurguluyor.  

Koronavirüs aşısı hatırlatma dozu kimlere yapılacak? 3.doz aşı ne zaman yapılacak?

HATIRLATMA DOZU NE ZAMAN YAPILACAK?  

Hatırlatma dozu ile ilgili haberler devam ederken ''Hatırlatma dozu ne zaman yapılacak?'' sorusu merak edilmeye başlandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, inaktif aşıdan 3 ay sonra yapılan hatırlatma dozunun koruyuculuğu çok önemli ölçüde artırdığını ifade etti. 3 doz aşı olmuş vatandaşların vaka sayıları içindeki oranı %2’den daha az olduğunu açıkladı. 2 doz mRNA aşısı olan kişilerin de ikinci doz üzerinden 5-6 ay geçtikten sonra hatırlatma dozu yaptırmalarının koruyuculuğu artırdığını ifade etti. ABD Hastalıkları Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yapılan açıklamada ise; mRNA aşısı olan bireylerin (Pfizer-BioNTech veya Moderna) 8 ay sonra hatırlatma dozu için uygun hale geldiği ifade ediliyor.  Fahrettin Koca dün yapılan Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada hatırlatma dozunun 4 Kasım itibariyle yapılabileceğini duyurdu. 

HATIRLATMA DOZU KİMLERE YAPILACAK?  

Hatırlatma dozu ile ilgili ''Hatırlatma dozu kimlere yapılacak?'' sorusu yükseldi. Hatırlatma dozu özellikle bağışıklığı düşük ve enfeksiyona yakalanma riski yüksek vatandaşlara yapılacak.  

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu video konferans yöntemi yaptığı toplantıda konuşan Fahrettin Koca, Türkiye’de hatırlatma dozu zamanı gelen yaklaşık 6 milyon vatandaşın bulunduğunu hatırlattı.   

 Fahrettin Koca yarından itibaren mRNA aşısı olanlara risk gruplarına göre hatırlatma dozu uygulanacağını açıkladı. Bakan Koca 4 Kasım itibariyle başlayacak olan hatırlatma dozu hakkında açıklama yaptı. Buna göre hatırlatma dozu uygulanacaklar: 

  • mRNA aşısı olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişilere risk grupları,
  • 60 yaş üzerindeki vatandaşlar,
  • 18-60 yaş arasında olup kronik hastalıkları olanlar,
  • Sağlık çalışanları olmak üzere,
  • Yüksek riskli mesleklerde çalışanlar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...