Tgrt Haber

mRNA aşısı nedir? mRNA aşıları güvenilir mi? mRNA aşı ile inaktif aşının farkı

14 Eylül 2021 16:24
mRNA aşısı nedir? mRNA aşıları güvenilir mi? mRNA aşı ile inaktif aşının farkı
biontech,aşı,koronavirüs,covid19,mRNA

Koronavirüs aşısı uygulanmaya başlamasıyla gündeme ''mRNA aşısı nedir? mRNA aşısı güvenli mi? mRNA aşısı ve inaktif aşısı farkı nedir?'' soruları geldi. mRNA aşıları ile ilgili ortaya atılan iddialar insanları endişelendirirken uzmanlar inaktif aşı ve mRNA aşıları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de onay almış üç koronavirüs aşısı bulunuyor. Bu aşılar; Çin'in Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac, Rus üretimi Sputnik V ve Pfizer/BioNTech olarak geçiyor. Biontech aşısı mRNA aşı türlerinin içinde yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde Çin Ulusal Biotec Grubu Sinopharm isimli bir mRNA aşısı üzerine çalıştıklarını belirtti. Peki mRNA aşısı yan etkileri var mı? İşte mRNA aşısı hakkında bilmeniz gerekenler.  

mRNA AŞISI NEDİR?  

Türkiye’de kroonavirüs aşı uygulaması hız kesmeden devam ediyor. Güncel olarak 102 milyon 919 bin 818 kişiye Covid-19 aşısı uygulandı. Aşı uygulaması mRNA aşısı olan Biontech ve inaktif aşı grubunda bulunan Sinovac olmak üzere iki tercih şeklinde yapılıyor. Yaygın olarak kullanan inaktif aşılardan farklı olması birçok komplo teorisinin ortaya atılmasına neden oldu. İnaktif aşılar bağışıklığı tetiklemek için zayıflamış veya etkisiz hale getirilmiş bir mikrop yerleştirir. Ancak mRNA aşıları bağışıklık tepkisini tetikleyen bir protein yerleştirir. Böylece antikor üreten bu bağışıklık oluşmasına yardımcı olurken gerçek virüs vücuda girdiğinde insanları enfekte olmaktan korur.  

mRNA aşıları ile ilgili en yaygın komplo teorisi aşıların DNA sistemini değiştirmesidir. Ancak araştırmalar mRNA aşısı DNA sisteminin tutulduğu hücrenin çekirdeğine asla girmez. 

MRNA aşıları laboratuvarda üretilebiliyor olması ve inaktif aşıların temelini oluşturan gücünü kaybetmiş virüse ihtiyacının olmaması nedeniyle aşı geliştirmeyi geleneksel aşı yapma yöntemlerinden daha hızlı hale getirir.  

mRNA AŞISI GÜVENİLİR Mİ?  

Günümüzde mRNA yöntemiyle geliştirilmiş ve dünya genelinde kullanım onayı alan iki farklı aşı vardır. Bunlar Moderna ve Biontech aşılarıdır. Moderna aşısı Türkiye’de kullanılmıyor. MRNA aşısının etkinliği sorgulanırken insanlar ''mRNA aşıları güvenilir mi? mRNA aşıları ne kadar koruyor?'' sorularına odaklandı.  

Dünyada en hızlı aşılama programı uygulayan ülkelerden İsrail'de de BioNTech aşısının iki dozun ardından semptomatik vakaları yüzde 94, hastaneye yatışları da yüzde 87 oranında düşürdüğü açıkladı. Sayısız asılsız iddia ve komplo teorisiyle karşı karşıya olan mRNA aşıları herhangi bir DNA değişikliğine ve insan genetiğiyle oynamaya neden olmuyor. mRNA aşıları, influenza virüsü, Zika virüsü, kuduz virüsü ve diğerlerinin hayvan modellerinde kullanıldı.  

mRNA aşısı nedir? mRNA aşıları güvenilir mi? mRNA aşı ile inaktif aşının farkı

mRNA AŞISI YAN ETKİLERİ NELERDİR?  

Sağlık Bakanlığı koronavirüs pandemisine karşı aşı uygulaması yapmaya devam ediyor. Toplum bağışıklığı kazanmak için ülkenin %70’inin aşı olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar vatandaşların bir an önce aşı olması gerektiğini vurguluyor. MRNA aşı yan etkileri nedeniyle aşı olmak istemeyen vatandaşlar ''mRNA aşısı yan etkileri nelerdir?'' sorusunu araştırıyor. Buna göre mRNA aşısı yan etkileri:  

Vurduğun kolda: 

  • Ağrı 
  • Kırmızılık 
  • Şişme 

Vücudunuzun geri kalanı boyunca: 

  • Yorgunluk 
  • Baş ağrısı 
  • Kas ağrısı 
  • Titreme 
  • Ateş 
  • Mide bulantısı 

İNAKTİF AŞI NEDİR?  

Türkiye’de inaktif aşı türlerinden olan Sinovac aşısı mRNA aşısı yani Biontech olmak istemeyenlerin tercih ettiği bir aşı türüdür. İnaktif aşılar, hastalığa neden olan yaban virüsün ya da bakterinin laboratuvar koşullarında zayıflatılmasıyla elde edilir. Bu sayede elde edilen aşıdaki mikroorganizma çoğalma ve bağışıklık yanıtı oluşturur. 

İnaktif aşılar, geçmiş yıllardan bu yana yaygın olarak kullanılır. İnaktif aşı örnekleri;  

  • Sarı humma,  
  • Rotavirus aşısı,  
  • BCG,  
  • Oral polio aşısı (OPA),  
  • Kızamık 
  • Kızamıkçık  
  • Kabakulak (KKK)  
  • Suçiçeği 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...