Tgrt Haber
11 Temmuz 2021 17:20

Biontech aşısı kısırlaştırır mı? Koronavirüs aşısı kısırlığa neden olur mu?

Türkiye’de aşılama çalışmaları devam ederken bir yandan aşı karşıtlığı da yükseliyor. Aşı olmak konusunda tedirgin olan vatandaşlar ''Biontech aşısı kısırlık yapar mı? Sinovac aşısının kısırlık etkisi var mı?’’ sorularının yanıtını arıyor.

Biontech aşısı kısırlaştırır mı? Koronavirüs aşısı kısırlığa neden olur mu?
biontech,sinovac,biontech kısırlık,aşı,koronavirüs aşı

Her gün milyonlarca insan aşı olurken diğer yandan aşıya karşı ilgisiz olanların ve aşı karşıtlarının da sayısı artıyor. Türkiye'de güncel olarak 91 milyon 081 bin 547 kişi aşı oldu. Türkiye’de aşılama çalışmaları Çin merkezli Sinovac aşısı ile başladı. Daha sonra yüklü miktarda Biontech aşısının gelmesiyle birlikte aşılama çalışmaları hız kazandı. Ancak aşı karşıtı olanlar ve koronavirüs aşısı yan etkileri konusunda endişelenenler nedeniyle Türkiye’de aşı uygulama oranları düştü. Aşıya olan ilgisizliğin ve tedirginliğin en büyük nedenlerinin başında aşı hakkında ortaya atılan yan etki iddiaları geliyor. Toplum bağışıklığının sağlanması ve pandeminin sone ermesi için aşı kampanyalarını artıran Sağlık Bakanlığı, aşı hakkında doğruluğu kanıtlanmamış iddiaların önüne geçmeye çalışıyor. Aşı tedirginliği konusunda en çok tartışılan konu koronavirüs aşısı kısırığa neden olur mu? sorusu oldu. İşte ‘’Biontech aşısı kısırlığa neden olur mu? Sinovac aşısı kısırlık yapar mı?’’ soruları ve aşıların yan etkileri hakkında bilmeniz gerekenler.

BIONTECH AŞISI KISIRLIK YAPAR MI?

İlk kez bir virüse karşı yaygın bir şekilde kullanılan mRNA tekniği, özellikle BioNTech aşısıyla ilgili doğruluğu kanıtlanmamış asılsız iddiaların ortaya çıkmasına neden oldu. Çok sayıda komplo teorisi üretilen Biontech aşısı yan etkileri insanların aşı olmasını engelliyor.

Günümüzde Biontech aşısı ile ilgili ortaya atılan Biontech aşısı yan etkilerinden en çok ses getireni koronavirüs aşısı kısırlık yapıyor iddiası. Ancak bununla ilgili hiçbir bilimsel bilgi ya da bulgu bulunmuyor. Uzmanlar Biontech aşısı kısırlık yapar mı endişenin altını doldurabilecek bir kanıt bulunmadığını söylüyor. Bilim insanları Biontech aşısının kanser, kısırlık, Alzheimer gibi hastalıklara neden olmadığını bunların yalnızca komplo teorisinden ibaret olduğunu vurguladı.

Koronavirüs aşısı ksıırlık yapar iddiası aşının vücudun, plasentada bulunan proteinlere saldırmasına neden olabileceği varsayımına dayanıyor. Uzmanlar bu iddiaların bilimse bir dayanağının olmadığının altını çizerken Gebelik Bakımı uzman doktor Laura Morris; Koronavirüs aşısının bağışıklık sistemini karıştırarak plasentaya saldırmasının bir fili giri olduğu için sokak kedisi sanmak kadar komik olduğunu söyled. Morris ''Bağışıklık sisteminiz bunu karıştırmayacak kadar akıllı" açıklamasını yaptı. 

Biontech aşısı kısırlaştırır mı? Koronavirüs aşısı kısırlığa neden olur mu?

KORONAVİRÜS AŞISI ERKEKLERDE KISIRLIK YAPAR MI? 

Uzmanlar aşının kısırlık yaptığı iddialarının gerçeği yansıtmadığı gibi koronavirüs aşısı erkek üreme sistemini olumlu etkilediği ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) şu anda hiçbir kanıtın koronavirüs aşısı yan etkilerinin erkek doğurganlık sorunlarına neden olduğunu göstermediğini belirtti. Moderna veya BioNTech aşısı olan erkekler üzerinde yakın zamanda yapılan küçük bir çalışma, aşılamadan önce ve sonra sperm sayısını ve hareketi ölçtü. Araştırmacılar aşılamadan sonra bu sperm özelliklerinde önemli bir değişiklik bulamadığını belirtti. Bunun aksine koronavirüs hastalığını ağır geçiren erkeklerde kısırlık rahatsızlığına rastlandı. 

Miami Üniversitesi'nde yapılan çalışmada aşıların canlı virüs değil mRNA içerdiğinden aşının sperm parametrelerini etkilemesi olası olmadığı sonucu çıktı. 

SINOVAC AŞISI KISIRLIK YAPAR MI?

Türkiye’de ilk uygulanmaya başlanan aşı olan Sinovac hakkında ortaya atılan ''Sinovac aşısı kısırlık yapar mı?'' iddiası birçok insanın gündeminde. Her gün yeni varyantlar ortaya çıkarken hızlı bir şekilde aşı uygulaması yapılması gerekiyor. Ancak aşıya karşı ilgisiz olan ve aşı karşıtı olan insanların aşı olmamakta ısrarcı olması toplum bağışıklığının oluşmasına engel oluyor.

Bilim insanları toplumda yayılan Covid-19 aşılarının uzun vadeli yan etkileri olacağına dair iddiaların asılsız olduğunun altını çizdi. Sinovac aşısının kısırlığa neden olmadığını söyleyen uzmanlar bu şekilde yan etkilerinin olması durumda aşıların uygulanmayacağını kesin bir şekilde dile getirdi.

HAMİLE VE EMZİREN KADINLAR BIONTECH AŞISI OLABİLİR Mİ?

Hamile ve emziren kadınlar koronavirüs aşısı olup olmamak konusunda endişelenirken bu konuda Biontech aşının herhangi bir sakıncalı duruma neden olduğuna dair bilimsel bulgu bulunmuyor. Hamile ve emziren kadınlar Biontech aşısı olamaz iddilaarının aksine şu ana kadar yapılan araştırmalar, Covid-19 aşılarının emziren veya gebe kadınlarda herhangi bir ciddi sıkıntıya yol açmadığını gösteriyor. Uzmanlar bu bilgiler ışığında Biontech aşısı olup olmama kararını kişinin kendisinin vermesi gerektiğini vurguladı. Ancak uzmanlar hamile kadınların Covid-19 olmalarının Biontech aşısı olmalarından çok daha büyük risklere neden olacağının altını çizdi.

Biontech aşısı kısırlık yapar mı? Sinovac aşısının kısırlık yan etkisi var mı? sorularını yanıtladık. Siz de aşı ile ilgili soru ve görüşlerini yorumlara yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...