Tgrt Haber
20 Eylül 2022 15:01 - Güncelleme : 20 Eylül 2022 15:12

Uganda’da ebola salgını ilan edildi, DSÖ'den kritik uyarı geldi

Uganda'da 24 yaşındaki bir kişinin Ebola virüsünden hayatını kaybetmesi üzerine ülkede ebola salgını ilan edildiğini duyurdu.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Uganda’da ebola salgını ilan edildi, DSÖ'den kritik uyarı geldi
Uganda,Ebola,DSÖ

Uganda'nın Mubende bölgesinde 24 yaşındaki bir adamın Ebola virüsü semptomlarının görülmesinin ardından hayatını kaybettiği açıklandı. Hastada yüksek ateş, ishal ve karın ağrıları görüldüğü kaydedilirken ebola virüsünün Sudan varyantı ile enfekte olduğu belirtildi. Şu anda bir sağlık kuruluşunda tedavi gören 8 şüpheli vaka daha olduğu kaydedildi.  Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede “ebola salgını” ilan edildiği bildirildi.

DSÖ: ON YILDAN SONRA BİR İLK 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti ise yaptığı açıklamada, “On yıldan sonra ilk kez Uganda'da ebola virüsü görülüyor. Etkili kontrol önlemlerini hızla uygulamaya çalışan ulusal sağlık yetkilileriyle bu salgının kaynağını araştırmak için yakın bir şekilde çalışıyoruz. Uganda, Ebola ile etkili mücadeleye yabancı değil, uzmanlığı sayesinde virüsü hızlı bir şekilde tespit etmek için harekete geçti” ifadelerini kullandı.

Uganda’da en son 2012'de ebola virüsü görülmüş, 17 kişi hayatını kaybetmişti. Kanamalı ateşe yol açan ebola virüsü ilk olarak 1976'da Demokratik Kongo Cumhuriyetinde 1976 yılında görülmüştü.

EBOLA'NIN BELİRTİLERİ NELERDİR? 

Virüsün bulaşması ile belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen süre 2 ile 21 gün arasında değişiyor. Görülebilen önemli belirtilerden bazıları baş ağrısı, vücutta yaygın ağrılar, yüksek ateş, gözlerde konjunktivit, kanamalar, bulantı ve cilt döküntüleri. Bunlara ek olarak böbrek ve karaciğer fonksiyon bozuklukları da görülebiliyor. Kan sayımında beyaz kan hücreleri ve trombosit sayısında azalmaya neden oluyor.  Hastalığın başlamasından birkaç gün sonra bile, özellikle mukoza zarlarından kaynaklanan ciddi iç ve dış kanamalar meydana geliyor. 

 

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...