Tgrt Haber
12 Temmuz 2017 10:19

Yanlış haber binlerce kişiyi huzursuz etti

Sosyal Devlet olma anlayışı içerisinde önemli hamleler yapan SGK, çok uzun bir zamandan sonra işitme cihazları ödemesi için katkı payını %35 oranında artırarak 750 TL yaptı.

Yanlış haber binlerce kişiyi huzursuz etti
sgk,,kurum,

İCAAD başkan yardımcısı Mahfuz Ağaç;” Türkiye’de satılan işitme cihazları nitelik itibariyle pekçok Avrupa ülkelerinde satılan cihazların üzerindedir ancak SGK, işitme cihazı için çok az yani 555 TL  ödeme yapıyordu. İşitme cihazı fiyatları; İşitme kaybı derecesi, işitme kaybı tipi, işitme cihazının sahip olduğu teknoloji ve kişinin beklentileri oranında  1500-5000 TL aralığında değişebilmektedir. SGK, diğer branşlarda olduğu gibi İşitme cihazı merkezleriyle de anlaşma yapmak için zemin hazırlamaya çalışmaktadır. SGK ve sektörü temsil eden STK’lar kamu yararına olabilecek bir protokol üzerinde çalışma yürütmektedirler ancak bu sözleşme taslağı vatandaşın  ücretsiz şekilde cihaz alımına yönelik değildir. Bu sözleşmeyle, sektörde varsa bir disiplinsizlik ve kontrolsüzlük denetim altına alınmış olacak. Haberde tebliğin bu  güzel tarafını duyurmak varken bazı gazete, TV ve onlarca internet sitesi; tebliği, eczanelerde ve medikallerde ücretsiz işitme cihazı dönemi başladı şeklinde duyurarak  vatandaşı ve işitme uzmanlarını huzursuz etti.  ” dedi.

Basın, SGK açıklamasını yanlış yorumladı!

SGK açıklamalarının bazı basın kuruluşları tarafından yanlış anlaşıldığını hatırlatan Mahfuz Ağaç;” SGK’nın bu açıklamaları kesinlikle vatandaşın ücretsiz işitme cihazı almasına yönelik değildir zaten bu da pratik de mümkün değil. Siz her işitme kaybına aynı işitme cihazını veremezsiniz, kişinin sahip olduğu işitme kaybı tipi veya cihazın sahip olduğu teknolojiler farklıdır, SGK, tek ödeme yaparsa  farklı teknolojileri aynı fiyattan satamazsınız. SGK, yetkilileri ile de durumu görüştük kesinlikle böyle bir uygulama yok .” Dedi.

İşitme cihazı sadece İşitme cihazı merkezlerinden alınabilir

Yönetmelikler, işitme cihazının sadece işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinden alınmasına müsaade ettiğini belirten Mahfuz Ağaç; ” Son günlerde bazı basın kuruluşlarında da yeralan  haberlerde işitme cihazlarının medikal ve eczanelerden temin edilebileceğine ilişkin haberler gördük. Sağlık bakanlığı tarafından düzenlenen yönetmeliklere göre işitme cihazı sadece işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinden temin edilebilmektedir. Vatandaşlarımız doğru bilgilendirmek durumundayız. İşitme cihazını satan medikal ve eczane yönetmeliklere göre suç işleyecekleri için cezalar alacaklardır ayrıca SGK da zaten bu durumda ödeme yapmayacaktır.” dedi.

Basın daha dikkatli olmalı

Halkımızın basında çıkan haberlere çok itibar ettiğini bu nedenle basın mensuplarının haberlerinde daha dikkatli olması gerektiğini belirten İCAAD başkan yardımcısı Mahfuz Ağaç;” Bazen kurum yetkililerinin açıklamaları net anlaşılmayabiliyor, haberin aslına muhalif basında yer alan haberler hem vatandaşları, hem kurum mensuplarını hem de özel sağlık kuruluşlarını zor durumda bırakabiliyor. Hali hazırda 1100 işitme cihazı satış ve uygulama merkezleri iki gündür bazı basın kuruluşlarında yer alan haberlerden dolayı zor durumda kalmıştır ayrıca haberin etkisiyle bir umutla medikal ve eczanelere giden vatandaşlarımız haberin asılsız olduğunu öğrenerek haberi yapan basın kuruluşlarına sitem etmiştir. Umarım haberi yapan medya kuruluşları tebliği doğru şekilde yeniden haber yaparlar ” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...