Tgrt Haber

Eserlerinizi yapay zekâdan koruyan uygulama: Nightshade nasıl kullanılır?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Makeuseof.com
14 Şubat 2024 17:40 - Güncelleme : 14 Şubat 2024 19:51
Eserlerinizi yapay zekâdan koruyan uygulama: Nightshade nasıl kullanılır?
yapay zeka,dijital sanat eseri,nightshade

Günlerce belki de yıllarca uğraşıp didinerek bir dijital eser oluşturdunuz ve internete yüklediniz. Ama yapay zekâ size hiçbir telif ücreti ödemeden, izin bile almadan eserinizi kullanıyor. Düşüncesi bile korkunç olan bu olayı engelleyebileceğinizi biliyor muydunuz?

'Yapay zekâ' kelimesini duyduğunuzda aklınıza ne geliyor? Bu soruyu 10 yıl önce birisi size sorsa, şu anda vereceğiniz cevapları kuvvetle muhtemel o tarihte veremeyebilirdiniz.

Günümüzde yapay zekâ kelimesini herhangi bir yerde gören veya duyan 10 kişiden 8'inin aklına ChatGPT, Midjourney, DALL-E gibi hem insan benzeri metinler hem de metin komutlarından görseller üretebilen uygulamalar geliyordur. Peki bu uygulamaların, bir insanın yıllarca eğitim alarak ancak yapabileceği birçok şeyi saniyeler içinde nasıl yaptığını hiç düşündünüz mü?

Cevap soruda gizli. Bir insanın yıllarını vererek alabileceği türden bir eğitimi almış olmaları. Midjourney gibi metinden görüntü üreten yapay zekâ programları, ucu bucağı olmayan internet alemindeki telif hakkıyla korunan ve korunmayan milyarlarca veri kümeleri kullanılarak eğitiliyorlar.

Örneğin Midjourney'e "Pablo Picasso tarzında bir elma resmi çiz" komutunu verdiğinizde, sanki ünlü ressamdan eğitim almışçasına bu isteğinizi saniyeler içinde yerine getirebiliyor. Bu durum kullanıcılar açısından oldukça eğlenceli ve yararlı gibi gözükse de, sanat eseri sahipleri pek memnun değiller.

Aralarında George R. R. Martin'in de bulunduğu birçok yazar, ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI şirketine telif hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı ve bu tarz davaların, yapay zekânın gelişimi sürdükçe de artacağı tahmin ediliyor. Peki bir dijital sanat eseriniz var ve yapay zekânın eğitilmesinde kullanılmasını istemiyorsunuz, bunu nasıl yapabilirsiniz?

YAPAY ZEKÂYI "ZEHİRLEYEN" NİGHTSHADE İLE TANIŞIN

OpenAI ve Stability AI gibi yapay zekâ şirketleri, modellerini eğitirken internet ortamında veri kümelerinden faydalanıyor ancak yapay zekâyı "zehirleyen" Nightshade isimli uygulamayla sektörde adeta kartlar yeniden dağıtılabilir.

YAPAY ZEKÂ ZEHİRLENMESİ NEDİR?

Bu terimle ilk defa karşılaşıyorsanız, kısaca açıklayalım. Yapay zekâ zehirlenmesi, bir yapay zekâ algoritmasının eğitimi için kullanılan veri kümesinin "bozulması" eylemidir.

Bu yöntem ile yapay zekâya kasıtlı olarak yanlış bilgi sağlanır, bu sayede algoritma telif hakkıyla korunan görüntüleri düzgün bir şekilde tespit edemez ve dolayısıyla da kullanıcının istediği fotoğrafı üretemez veya bozuk bir şekilde üretir.

Eserlerinizi yapay zekadan koruyan uygulama: Nightshade nasıl kullanılır? - 1. Resim

Nightshade gibi araçlar bir dijital görüntüdeki pikselleri, yapay zekânın bambaşka bir şekilde algılayıp insanların ise büyük ölçüde aynı olarak göreceği şekilde değiştirir.

Küçük bir örnek vermek gerekirse: İnternete bir araba fotoğrafı yüklediğinizi ve bunu Nightshade ile değiştirdiğinizi varsayın. Siz baktığınızda yine araba görseli göreceksiniz ancak yapay zekâ baktığında araba yerine örneğin davlumbaz fırın görecek. Bu sayede eserinizi algoritmadan korumuş olacaksınız.

DİJİTAL ÜRETİCİLERİN 'KURTARICI MELEĞİ'

Dijital sanat eseri sahipleri "yapay zekâ zehirlemesi" tekniğini kullanarak, sahibi olduğu görsellerin izinsiz bir şekilde yapay zekâ algoritmalarının eğitilmesinde kullanılmasını engelleyebilirler.

Bazı platformlar, içerik üreticilerine sanat eserlerinin yapay zekâ eğitim veri kümelerine dahil edilmesinden vazgeçme seçeneği sunuyor ancak geçmişte bu tür bir özelliğin YZ model eğiticileri tarafından göz ardı edildiğini ortaya çıkaran bazı raporlar paylaşılmıştı.

Glaze gibi diğer dijital sanat eseri koruma araçlarıyla karşılaştırıldığında Nightshade oldukça radikal bir yöntem kullanıyor. Glaze, yapay zekâ algoritmalarının belirli bir görüntünün stilini taklit etmesini engellerken Nightshade, görüntünün görünümünü yapay zekâya göre değiştiriyor.

Her iki araç da Chicago Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Ben Zhao tarafından geliştirildi.

BİLİNMESİ GEREKEN DETAY

Nightshade yalnızca sınırlı GPU desteğine ve minimum 4 GB VRAM gereksinimine sahip Windows ve MacOS platformlarında mevcut. NVIDIA olmayan GPU'lar ve Intel tabanlı Mac'ler ise şu anda desteklenmiyor.

PEKİ NİGHTHSADE NASIL KULLANILIR?

Nightshade programını kullanmak için öncelikle Nightshade indirme sayfasından Windows veya macOS sürümünü yükleyin. Program, kurulum gerektirmeden arşivlenmiş bir klasör olarak indirilir. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra ZIP klasörünü çıkarın ve programı çalıştırmak için Nightshade.exe dosyasına çift tıklayın.

Eserlerinizi yapay zekadan koruyan uygulama: Nightshade nasıl kullanılır? - 2. Resim

Ardından sol üstteki "Seç" düğmesini tıklayarak korumak istediğiniz görüntüyü seçin. Toplu işleme için aynı anda birden fazla görüntüyü de seçebilirsiniz. Yoğunluk ve İşleme Kalitesi kısımlarını tercihlerinize göre ayarlayın. Daha yüksek değerler daha güçlü "zehirlenmeye" neden olur ancak aynı zamanda çıktı görüntüsünde bozulmalara da neden olabilir.

Daha sonra, çıktı dosyası için bir hedef seçmek üzere Çıktı bölümünün altındaki Farklı Kaydet düğmesini tıklayın. Son olarak işlemi başlatmak için alttaki "Nightshade'i Çalıştır" düğmesine tıklayın.

Her şey yolunda giderse, insan gözüne orijinaliyle aynı görünen ancak yapay zekâ algoritmasının tamamen farklı bir şekilde göreceği bir fotoğraf elde edeceksiniz.

Kaynak: Makeuseof.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...