Tgrt Haber
24 Nisan 2023 14:41 - Güncelleme : 24 Nisan 2023 15:07

Tarih verdi! Yapay zeka 'İstanbul depremi ne zaman olacak?' sorusunu cevapladı

Uzmanlar tarafından sık sık 'yakın gelecekte' gerçekleşeceği belirtilen büyük İstanbul depremini yapay zeka sohbet robotları ChatGPT'ye ve Google Bard'a sorduk.

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
Yapay zeka tarafından oluşturulan hayali İstanbul depremi görüntüsü
chatgpt,deprem,istanbul,teknoloji

Yapay zeka tarafından oluşturulan hayali İstanbul depremi görüntüsü

6 Şubat'ta 11 ilimizde meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetlerindeki depremler 50 binden fazla can kaybına yol açarken, büyük İstanbul depremini de yeniden gündeme getirdi.

Bilim insanlarına göre İstanbul depremi çok yakında ve 6 Şubat'taki depremden bile daha fazla can kaybına yol açabilir. Tabii deprem veya sel gibi doğal afetlerin ne zaman gerçekleşeceğini kesin olarak bilmek mümkün değil. Test etmek amacıyla İstanbul depremini yapay zeka sohbet robotları Google Bard'a ve ChatGPT'ye sormak istedik.

YAPAY ZEKAYA GÖRE İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN?

Google'ın ChatGPT'ye rakip olarak geliştirdiği 'Google Bard' sohbet robotu Türkçe konuşamıyor. Ancak Türkiye ile alakalı İngilizce sorulara yanıt verebiliyor.

Bard'a "İstanbul depremi ne zaman olacak?" diye sorduğumuzda şu cevabı verdi:

"Bilim insanları, 2030 yılına kadar İstanbul'da 7 veya daha büyük bir deprem olma ihtimalinin %64 olduğunu tahmin ediyorlar. Bununla birlikte, bunun sadece bir tahmin olduğunu ve bir depremin tam olarak ne zaman olacağını bilmenin bir yolu olmadığını belirtmek önemlidir.

İstanbul depreminin ne zaman olacağını kimse kesin olarak bilmiyor. Ancak sismologlar yıllardır şehirde büyük bir deprem olacağı konusunda uyarıyor. İstanbul’dan geçen Kuzey Anadolu Fayı, 7,5 büyüklüğe kadar deprem üretebiliyor. Burada son büyük deprem 1999 yılında 7,6 büyüklüğünde oldu ve 17.000'den fazla insanın ölümüne yol açtı."

Bing'e entegre edilen GPT-4 tabanlı ChatGPT ise şöyle dedi:

"Deprem bilimcileri, büyük İstanbul depreminin 7.5 ile 8.0 arasında bir şiddette olabileceğini ve 2025 ile 2045 yılları arasında gerçekleşebileceğini tahmin ediyorlar. Ancak bu tahminler kesinlik taşımıyor ve deprem her an olabilir."

İSTANBUL DEPREMİ NASIL GÖRÜNECEK?

OpenAI'nin metinden görüntü oluşturan yapay zeka modeli DALL-E'den 8.0 büyüklüğünde olası bir İstanbul depremini resmetmesini istedik. Örneklere göz atabilirsiniz:

Not: Deprem gibi büyük doğa olaylarıyla ilgili her zaman uzmanların ve bilim insanlarının sözleri dikkate alınmalıdır.

Kaynak: TGRT Haber

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...