Tgrt Haber
27 Şubat 2015 13:18 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:17

İnsanları birbirine düşüren soru, bu elbise ne renk

Swiked isimli bir kullanıcının fotoğrafını paylaştığı elbisenin renkleri internet kullanıcılarını çok derin bir tartışmanın içine sürükledi.

İnsanları birbirine düşüren soru, bu elbise ne renk
elbise, elbise ne renk,

Sosyal paylaşım sitesine 'swiked' kullanıcı isimli bir kişinin yüklediği elbise fotoğrafı, dünyayı resmen ikiye böldü! Fotoğraftaki elbisenin rengi 'beyaz ve altın sarısı' diyenlere 'ne demek canım, bal gibi mavi ve siyah' karşılığını verenler, internette büyük bir tartışma başlatmış oldu.

İşte o elbise...
İnsanları birbirine düşüren soru, bu elbise ne renk
Siz bu resimde ne renk görüyorsunuz? Yakınınızdakilerin de görüşünü alın... İki farklı sonuç çıkacak!

Beyaz ve altın sarısı ya da...

Mavi ve siyah!

Bir internet sitesinin elbise hakkında açtığı ankette, elbiseyi sarı-beyaz görenlerin sayısı şimdilik daha fazla.

Göz retinalarımız, gece ve gündüz görüşünde renkleri ayırdetmemizi sağlayan çubuklarla donatılmış durumda. Ancak bu fikir ayrılığının sebebi olarak, bu hücreleri göstermek yanlış olur.

Amerika Randolph-Macon Üniversitesi'nde görev yapan Psikoloji bölümü başkan yardımcısı Prof. Cedar Riener de bu fikir ayrılığının retina kaynaklı olduğunu düşünmediğini belirtiyor ve ekliyor:

"Retinadaki bu çubuklar 3 ana renge kodlanmış durumda: kırmızı, mavi ve yeşil. Ve her birimiz renkleri farklı derecelerde algılayarak görüyoruz. Ancak bu farklar bir rengi başka görecek kadar büyük farklar değil. Renk körlüğü olarak adlandırılan yeşil-kırmızı rengi ayırt edememe durumu bile 5-1 derecelendirilirken diğer renklerde bu durum 2-1 şeklinde."

Cismin üzerine yansıyan ışığın da rengi farklı algılamaya yol açtığını belirten Riener, ışık yansımalarının da bu görüş ayrılığına sebep olabileceğinin altını çiziyor.

Rockefeller Üniversitesi'nden yapılan açıklama ise olaya başka bir açıdan yaklaşıyor. Gözlerimizi baktığımız bir renk veya desenden, bir diğerine çevirdiğimizde, ilk baktığımız renk ve desenin etkisinin yansıyabileceği yönünde. Buna görüşte 'astarlama' deniyor.Bir diğer internet sitesi ise elbisenin satıldığı mağazanın internet sitesinde bu modelin 'beyaz ve altın rengi' modelinin hiç olmadığını, üretici firmayı telefonla arayarak bunu teyid ettiklerini belirtti. Kısaca onlar da elbisenin mavi-siyah olduğunu söylüyor ve elbisenin tüm renklerini (bu renk de dahil olmak üzere) şöyle gösteriyor:

Bilim insanları ise bu elbisenin neden iki farklı renkte göründüğü hakkında henüz bir açıklama yapmadı.

Peki siz ne renk görüyorsunuz?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...