Tgrt Haber
30 Temmuz 2015 15:06 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 12:16

Güvenli bölge umut oldu

Suriye sınırına oluşturulması beklenen 110 kilometrelik güvenli bölge Esad saldırıları altındaki Türkmenlere umut oldu.

Güvenli bölge umut oldu
suriye, güvenli bölge,

Suriyeli Türkmenler güvenli bölgenin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor. Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, “Esad hava saldırılarıyla üstünlük sağladı. Bu adım sonrası varil bombası atamayacak” dedi.
4 yılı aşkın süredir Esad'ın varil bombalarıyla yaşamını yitiren Suriyelilere, güvenli bölge umut olacak. Türkiye - Suriye sınırı boyunca Cerablus ve Azez hattında oluşturulması planlanan yaklaşık 110 kilometrelik alanın Esad'ın saldırı alanını daraltacağını belirten Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, rejim güçlerinin bombardımanı nedeniyle zorlaşan saha savaşının muhalifler lehine döneceğini kaydetti. Esad'ın bugüne kadar varil bombalarıyla sivil halkı katlederek üstünlük sağladığını belirten Mustafa, “Güvenli bölge hayata geçirildiğinde Esad üstünlük sağlamakta zorlanacaktır. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO)'nun hava saldırıları nedeniyle verdiği kayıpların da güvenli bölge ile aza indirilebilir. Ayrıca ÖSO'ya lojistik destek sağlanması da kolaylaşır" diye konuştu. Halep'in güvenli bölge sayesinde özgürleşebileceğini belirten Mustafa, “Halep'in özgürleştirilmesi de Suriye'deki denklemleri muhalefet lehine değiştirir" dedi.
SÜRATLE HAYATA GEÇİRİLMELİ
Suriye muhalefetinin hem Türkiye'nin sınır güvenliği hem de muhalefetin güçlenmesi adına güvenli bölge istediğini aktaran Mustafa, “Güvenli bölgenin süratle hayata geçirilmesi gerekiyor. Biz Suriye iç savaşından bu yana güvenli bölgenin oluşturulması için çalıştık" dedi. Öte yandan güvenli bölge, iç savaş nedeniyle Suriyeli mülteci akınının daha kolay hale getirilebilmesi açısından önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da güvenli bölgenin Türkiye'de misafir edilen yaklaşık 1 milyon 700 bin Suriyeli vatandaşın ülkesine dönmesine zemin hazırlayacağını söylemişti.
PYD TEHCİR EDİYOR
Suriye Türkmenlerinin son durumu hakkında da bilgi veren Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, PYD'nin Tel Abyad bölgesinde tehcire devam ettiğini söyledi. Bayırbucak'ın Esad saldırıları altında zor günler geçirdiğine dikkat çeken Mustafa, “Türkmenlerin büyük oranda yaşadığı Halep hala IŞİD tarafından işgal edilmiş durumda. Humus'taki Türkmenlere ise rejim tarafından etnik temizlik uygulandı" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...