Tgrt Haber
29 Eylül 2016 11:07

Bankacılardan Moody's sitemi

Bankaların üst düzey yöneticileri, Moody's'in Türkiye'ye ekonomik değil, siyasi gerekçelerle yaklaştığını ve not indirimi ile adil olmayan karar verdiğini düşündüklerini bildirdi.

Bankacılardan Moody's sitemi
Bankacılar, Moody&tt2;s,

Bankaların üst düzey yöneticileri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in kararını değerlendirdi. DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü daha önce durağandan negatif izlemeye aldığını anımsatarak, normal prosedüre göre 2 yıla kadar izleyip karar verildiğini, Moody's'in Türkiye'yi 30 ay izlediğini söyledi. 

Ateş, "Çok sürpriz... Tamamen ortada bir şey yokmuş gibi bir durum yanlış olur. Bu 30 ayda Türkiye'nin başına gelmedik kalmadı. Suriye, Rusya krizi, 15 Temmuz darbe kalkışması gibi... Bunların hepsi başarıyla atlatıldı. Hatta Moody's bütün bunları not indirimi kararından 2 gün önce kendisi açıklamıştı." diye konuştu.

Makroekonomik veriler itibarıyla Türkiye ile eşit durumda olan ülkeler karşılaştırıldığında Türkiye'nin o grupta olmaması gerektiğini, Türkiye'nin yatırım derecesinde iken bile makroekonomik verilerinin bir basamak üstte olan ülkelerin verilerine göre daha iyi durumda bulunduğunu belirten Ateş, "Moody's'in kararının çok adilane ve yerinde olduğunu düşünmüyorum. Türkiye daha ne yapsın? Ağzıyla kuş mu tutsun?" şeklinde konuştu.

"Finans piyasalarını etkileme gücü olan kuruluşlar, itibarlarını riske atmamalı"
Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu da Moody's'in 21 Eylül Çarşamba günü "Türkiye ekonomisindeki başarısız darbe girişiminden kaynaklı şokun büyük ölçüde ortadan kalktığını” ifade ettiğini anımsatarak, "Aynı kuruluşun, cuma günü aynı ülkenin notunu bu kez 'dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin risklerdeki artış' gerekçesine dayandırması bizim nazarımızda ciddi bir inandırıcılık problemi oluşturyor." dedi.

Sadece iki gün arayla aynı kuruluş tarafından yapılan bu iki farklı açıklamanın kararların ekonomik değil, siyasi olduğunu gösterdiğini kaydeden Taşkesenlioğlu, "Finans piyasalarını etkileme gücü olan kuruluşların, kendi itibarlarını da riske atacak kararlar vermekten imtina etmeleri gerekiyor." dedi.

"Borçlanma maliyetlerinde 25-50 baz puan artış olabilir"
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici ise Moody’s'in kararının objektif olmadığını, not indirimi için makroekonomik olarak öne sürülen gerekçelerin temelinde sorun bulunduğunu ifade etti.

Borçlanma maliyetlerinde 25-50 baz puan arasında bir artış olabileceğini, ancak sektörün bunu yönetebileceğini ifade eden Leblebici, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin temel göstergeleri ile karar vereceği için verilen düşüş kararının bizi diğer piyasalardan çok da ayrıştırmadığını yakın zamanda göreceğiz. Önemli olan bizim kendi disiplinimizden kopmamamız, kendimize olan güvenimizin devam etmesi. En büyük çıpa kendimize olan güvenimizdir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...