Tgrt Haber
14 Kasım 2017 15:48

Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır? | Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?

Trafik cezası sorgulama işlemi ve Trafik cezası ödeme işleminin nasıl yapıldığını milyonlarca araç sahibi tarafından merak ediliyor. Kullanıcılar tarafından yapılan araştırılan en başında gelen konular arasında Trafik cezası sorgulama işlemi ve Trafik cezası ödeme işlemi' hala en tepedeki yerini koruyuor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından trafik cezanızı sorgulama işlemi artık çok basit bir hal aldı. Peki, Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır? | Trafik cezası nasıl sorgulanır ve ödenir?
trafik,trafik cezası,trafik cezası sorgulama,E-İmza,e-devlet,trafik cezası sorgulama ve ödeme

Trafik cezası yiyen bir çok araç kullanan vatandaşlar trafik cezası sorgulama işlemi hakkında detaylı bilgileri merak ediyor. Işık ihlallerinden ve otoyollarda gelen yüklü trafik cezaları vatandaşların cebini de canını da yakmaya devam ediyor. Peki, Trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır? Üzerinize kayıtlı olan bir aracın trafik cezasına sahip olup olmadığını öğrenmek isteyebileceğiniz gibi yeni bir araba satın alırken de araca ait geçmiş dönem trafik cezası sorgulama işlemi yapmak isteyebilirsiniz. Özellikle ikinci el araba satın alırken aracın geçmiş dönemlerden kalan trafik cezasını sorgulamak son derece önemlidir. O araca daha önce kesilmiş ve eski sahibi tarafından ödenmemiş trafik cezaları yeni sahibi çoğu zaman mağdur etmektedir. Bu tip bir durumla karşı karşıya gelmemek ve gelecekte herhangi bir mağduriyetle karşılaşmamak için internet üzerinden son derece basit bir şekilde trafik cezası sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Eğer araç size aitse trafik cezası sorgulama işlemi sonrasında karşınıza bir borç çıkıyorsa trafik cezası ödeme işleminin de nasıl yapıldığını bu yazıda detaylıca anlattık.

TRAFİK CEZALARINI ERKEN ÖDEYENLERE İNDİRİM VAR

Trafik cezası kesilen kişiler, erken ödeme yapmaları halinde indirimli ödeme imkanını kullanabilirler. Cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödeme yapan sürücüler indirim hakkından yararlanabilirler. Erken ödeme için yüzde 25 oranında indirim uygulanır. Cezanın geç ödenmesi durumunda ise, yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?

Trafik cezasını Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesinden sorgulama için; egm.gov.tr internet sitesine girilir. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılır. Açılan sayfadan ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri yazılarak son bir yıla ait olan trafik cezalarına ulaşılabilir.

e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulaması için; e-Devlet’e girilir. Sisteme giriş için; e-Devlet şifresi, T.C. kimlik kartı, E-İmza, internet bankacılığı ve mobil imza seçenekleri yer alır. Bu giriş seçeneklerinden en fazla tercih edilen, e-Devlet şifresi ile giriştir. e-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden alabilirsiniz. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ekranında sol bölümünde yer alan menüden e-Hizmetler bağlantısı açılır. Bağlantı üzerinde bulunan kurumlar listesinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsünde ‘’Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’’ bağlantısına girilerek, trafik cezası sorgulanabilir. Ana sayfa üzerinde yer alan arama kutucuğuna kurum adı ya da yapılacak işlem adı yazılarak, daha hızlı işlem yapılabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile sorgulama için; gib.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. e-İşlemler bağlantısı açılır. Ardından ‘’Borç Sorgulama ve Ödeme’’ ve ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantılarına girilerek trafik cezası sorgulaması yapılabilir ve ceza ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR VE ÖDENİR?

Trafik cezası kesilen kişiler, erken ödemeleri halinde yüzde 25 indirimli ödeme hakkına sahip olurlar. Bu indirim hakkından yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi gerekir. On beş gün içinde ödeme yapmayanlar bu indirimden yararlanamaz. Trafik cezasının ödenebilmesi için ceza, sürücüye tebliğ edilmiş olmalıdır.  Ceza ödeme işlemini geciktirenlere de yüzde 5 oranında gecikme zammı ilave edilir.
Sürücüler trafik cezalarını, anlaşmalı bankalar üzerinden ve Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden de ödeyebilirler. Bu ödeme seçenekleri dışında PTT şubelerinden nakit olarak da trafik cezası ödeme işlemi gerçekleştirilebilir .

Plakadan Trafik Cezası Sorgulama İşlemi için TIKLAYINIZ

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sitesinden trafik ve otopark cezası sorgulamak için TIKLAYINIZ!

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulamak için tıklayın.

E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Ödeme için TIKLAYINIZ!

GİB Üzerinden Trafik Cezası Ödeme için TIKLAYINIZ!

Trafik Cezaları Nereye Ödenir?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesinde yer alan bilgilere trafik cezası ödenen bankalar ve bu anlaşmalı bankalara ait kredi kartları şu şekildedir:

  • HALKBANK: Paraf, VISA ve MasterCard
  • İŞ BANKASI: Maximum, Maximiles, VISA ve MasterCard
  • YAPI KREDİ: VISA ve Mastercard
  • AKTİF BANK: Tüm Aktif Bank kredi kartları
  • VAKIFBANK: VISA ve MasterCard
  • ZİRAAT BANKASI: VISA ve MasterCard
  • ODEABANK: Odeabank Bank’O Card, Odeabank Bank’O Atlas , Odeabank Private Card ve Odeabank Ticari kredi kartları
  • Albaraka: Worldcard
  • Anadolubank: Worldcard
  • TEB: tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)
  • DENİZBANK: Tüm Denizbank VISA ve MasterCard
  • AKBANK: Axess, Wings, Free, Axess Business, Wings Business, Bank’O Card Axess kredi kartları ve Neo banka kartı
  • GARANTİ Bankası: Bonus, Miles and Smiles, Flexi American Express, VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS, Burgan BONUS
  • HSBC: Advantage, VISA ve MasterCard
  • FİNANSBANK: Card Finans, VISA ve MasterCard
  • TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI: Tüm Türkiye Finans Katılım Bankası kredi kartları
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...