Tgrt Haber
17 Ağustos 2018 10:58

Tesla Edison Elektrik Akımı... Tesla ve Edison farkı Ne? Tesla ve Edison Rekabeti İpucu (HadiSorusu)

Tesla ve Edison arasındaki fark ne? Tesla ve Edison rekabetinin galibi kim? Tesla ve Edison arasındaki elektrik akımı sorunu nedir? Bugün hadş yarışmasının ipucu Tesla ve Edison rekabeti... Peki Tesla ve Edison elektrik akımı rekabetri nedir? İşte Hadi sorusu ipucu, Tesla ve Edison ipucu

Tesla Edison Elektrik Akımı... Tesla ve Edison farkı Ne? Tesla ve Edison Rekabeti İpucu (HadiSorusu)
tesla edison elektrik akımı,tesla edison ipucu,tesla edison rekabeti

Tesla ve Edison elektrik akımı rekabeti nedir? Tesla ve Edison arasındaki rekabet ne? Hadi sorusu bugün de açıklandı. Soru Tesla ve Edison arasındaki elektrik akımı rekabeti? Peki bunun sorusu ne olabilir? Tesla ve Edison arasındaki rekabet ne? Tesla ve Edison elektrik akımı, Tesla ve Edison rekabeti, Tesla ve Edison ipucu, hadi sorusu, hadi sorusu ipucu

Tesla ve Edison rekabeti nedir?

Tesla ve Edison arasındaki rekabeti sizler için açıkladık.. Hadi sorusu ipucu Tesla ve Edison elektrik akımı rekabeti.. İşte detaylar
tesla-05
 
19. yüzyılın sonlarında Tesla katıldığı seminerlerde adeta şov yapıyordu. Tesla‘nın bu seminerlerinin ardından o zamana kadar elektriğin sadece kablo ile aktarılabileceğini zanneden insanoğlu, kablosuz da taşınabilir olduğunu öğrenmiş oldu.

O dönemlerde Edison; hem icat ettiği akkor lambalarla, hem de General Electrics adlı şirketi ile adeta önünde sıraya girmiş zenginlerin evlerine elektrik dağıtarak servetine servet katıyordu.

Tesla ise büyük bir heyecanla projelerini Edison’a açmak istiyordu. Bu isteği doğrultusunda Amerika’ya doğru yola çıktı. Yolda soyuldu, ölümlerden döndü ve sonunda Edisona ulaşabildi. Büyük bir heyecanla ona projelerini anlattı, Edison’dan aldığı cevap “Bırak bu bilimsel işleri, gel benim yanımda çalış” oldu. Edison’un Tesla’ya ihtiyacı vardı çünkü DC ile elektrik iletimi sadece kısa mesafelerde etkili oluyordu. Üstelik Doğru Akım; taşındığı elektrik direklerinden sarkan teller meraklı çocukların ölümüne ve New York çevresinde bu sistemi kullanan evlerinde yangınlara sebep oluyordu.

Tesla Edison Elektrik Akımı... Tesla ve Edison farkı Ne? Tesla ve Edison Rekabeti İpucu (HadiSorusu)

Edison; Tesla işe girer girmez ondan bozulmuş jeneratörlerin tamirini istedi ve karşılığında (o dönem için çok büyük bir miktar olan)50.000$’lık bir prim teklif etti. Tesla ise aletleri düzeltip Edison‘dan parasını istedi. Edison ise ona şu ukala cevabı verdi; “Tam bir amerikalı gibi düşünmeye başladığın zaman amerikan şakalarını anlayacaksın.”
Bunun üzerine bir de küçük bir çocuğa harçlık verircesine Tesla‘nın 10$’lık haftalığını 18$’a çıkarınca bu durumu hazmedemeyen Tesla işten istifa etti.

İşten ayrıldıktan sonra küçük yatırımcıların projelerini icra ederek bir miktar para biriktiren Nikola Tesla bu birikimi ile “Tesla Electronics Light Company” adlı kendi şirketini kurdu. Tesla‘nın elinde bulundurduğu patentler ABD’nin temel ekonomisini derinden sarsabilecek nitelikteydi.

George Westinghouse adlı bir yatırımcı bu projeleri finanse ederek Tesla‘nın hayallerini gerçek yaptı. AC patentlerine ciddi bir yatırım alan Tesla bu süreci kendi laboratuvarlarını kurmaya kadar götürdü.

Tesla‘nın kendisinden kat kat daha üstün olduğunu adı gibi bilen Edison onu karalamak için çeşitli kampanyalar başlattı.

Bunlardan bazıları;

Kedi ve köpeklere halka açık yerlerde elektrik verilmesi,

Tesla‘nın sistemi olan AC’nin ne kadar tehlikeli olduğunu anlatan broşürler dağıtılması,

Tesla‘nın modellerinin kullanılmasını engelleyen yasa tasarılarının finanse edilmesi, idi.

Ama bu karalama kampanyalarının içerisinde en önemlisi gerçek bir insanı öldürmeyi başarmaktı. Edison bu gösteride bir idam mahkumunu kendisine denek olarak aldı ve ekibine elektrikli idam sehpasını  icat ettirdi. 6 Ağustos 1890 tarihinde ilk kez bir idam mahkumu elektrikli sandalyeye oturtuldu. İlk öne mahkuma 17 saniye boyunca 1000 voltluk elektrik verildi, tam öldü sanılırken doktorlar mahkumun ölmediğini tespit ettiler. Bunun üzerine 2000 Volt tam 8 dakika boyunca uygulandı, damarları patlayan ve yanmaya başlayan adamı izleyenler sağa sola kaçışmaya başladılar.

Elektrikli sandalye planı tam bir başarısızlık olan Edison gözünü daha büyük canlılara dikmişti. Kendisine bir daha önce 3 kişiyi öldüren ve New York sirkinde idam edilmek üzere esir tutulan Topsy adında bir fili seçmişti. 1500 kişinin gözleri önünde hayvana 6000 V’luk elektriği verdi ve orada öldürdü. Kendi gözetiminde gerçekleşen bu idamı Tesla’yı karalamak için kullanmak isteyen Edison idam anını kamera ile kaydeder.

Edison‘un tek derdi paraydı, çünkü Tesla aynı dönemde bir dağın tepesinden 40 km uzaklıktaki bir köye kablosuz elektrik aktarmayı başarmıştı. Bütün bu karşı propogandaya rağmen Tesla, Edison’a karşı bir tanesi fuar aydınlatma, diğeri de şelaleden elektrik elde etmek olmak üzere 2 tane büyük projeyi ihale ile kazandı. Edison‘u asıl kudurtan ise kendi teklifleri kablolama ve tel masrafları nedeniyle yüksekte kalırken Tesla‘da böyle bir dert olmadığından çok daha ucuza mal olmasıydı.

Buna karşılık olarak Edison patentini elinde bulundurduğu Akkor Lambaları Tesla’nın şirketinin kullanmasını yasakladı. Bu durum karşısında Tesla kendi ampulunu icat ederek çalışmalarına devam etti.

Peki Edison neden Tesla’dan daha ünlü ?

Edison‘un projeleri hem kendisine hem devlete gelir sağlarken Tesla‘nın bütün hayali dünyaya kablosuz ve düşük maliyetli elektriği yaymaktı. Devlet de kendisine büyük bir gelir kaynağı olan elektriğin peşini bırakmadı ve Edison’u destekledi. Doğal olarak Edison daha ünlü oldu.
Fakat günümüzde kullandığımız pek çok şey(kumandalar, X ışınları, MR çekimleri vs.) Tesla sayesinde icat edildi.
Tesla bir cümlesinde diyor ki, “Bugün onların olsun, uğruna çok uğraştığım gelecek benimdir.”.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...