Tgrt Haber
31 Temmuz 2022 21:41 - Güncelleme : 01 Ağustos 2022 06:06

Balkanlar'da savaş çanları: Sırbistan ile Kosova arasında sınırlar kapatıldı, barikatlar kuruldu

Ukrayna-Rusya savaşı bitmeden Avrupa'nın göbeğinde yeni bir savaşın çanları çalıyor. Kosova hükümeti tarafından hazırlanan, Sırp vatandaşlarının Sırbistan kimliğini ve araç plakalarını Kosova topraklarında kullanamayacağına ilişkin düzenleme, iki ülke arasında tansiyonu tırmandırdı. Bölgeden çatışma sesleri yükselirken, Kosova polisi ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu. İki ülkenin sınırlarını kapatmasından sonra Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic egemenlik haklarını kullanan Kosova yönetimini tehdit etti, Kosova Cumhurbaşkanı Albin Kurti ise gerilimden Sırpları sorumlu tuttu. Balkanlar'daki müttefiki Sırbistan'ı destekleyen Rusya'dan da AB ve ABD'ye gözdağı niteliğinde bir açıklama geldi. İşte Sırbistan-Kosova geriliminde son durum...

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / AA
Balkanlar'da savaş çanları: Sırbistan ile Kosova arasında sınırlar kapatıldı, barikatlar kuruldu
Sırbistan,Kosova,savaş

Dünya Rusya-Ukrayna savaşının olumsuz etkilerini yaşamaya devam ederken, yeni bir kriz daha ortaya çıktı. Sırbistan ile Kosova sınırında akşam saatlerine doğru silah seslerinin yükseldiği bildirildi. Kosova özel kuvvetleri sınırın girişini kapatırken, Sırplar ise orduyu Kosova sınırına yanaştırıyor.

Sırbistan ile Kosova sınırı karşılıklı olarak kapandı ve barikat kuruldu. Bölgede tansiyonun yükseldiğine dair bilgiler geliyor.

Balkanlar'da savaş çanları: Sırbistan ile Kosova arasında sınırlar kapatıldı, barikatlar kuruldu

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI: TESLİM OLMAYACAĞIZ

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Kosova'daki Sırpların daha fazla zulme tolerans göstermeyeceğini belirtti. Vucic, halka sesleniş konuşmasında, Kosova'daki Sırpların durumunu değerlendirirken, "Kosovalı Sırplar, daha fazla zulme tahammül etmeyecek." ifadesini kullandı.

Kosovalı Sırplardan, Arnavutlara yönelik bir saldırı ya da kışkırtma olmayacağı yönünde söz aldığına işaret eden Vucic, bu durumun, "Arnavutların yaptıklarından bağımsız olarak değişmeyeceğini", ancak Sırpların da kendi evlerini koruyacaklarını kaydetti.

Vucic, "Biz barışı arayacağız ama söyleyeyim ki teslim olmayacağız" şeklinde konuştu.

Balkanlar'da savaş çanları: Sırbistan ile Kosova arasında sınırlar kapatıldı, barikatlar kuruldu

"SIRBİSTAN KOLAYCA YENEBİLECEĞİNİZ BİR ÜLKE DEĞİL"

Sırbistan'ın hiçbir zaman bugünkünden daha karmaşık ve zor bir durumda olmadığını vurgulayan Vucic, Priştine yönetiminin ise kendisini sürekli mağdur olarak göstermeye çalıştığını söyledi. Vucic, Kosova'daki Arnavutların, Başbakan Albin Kurti yüzünden problem yaşadıklarını ve Batı'nın Kosova'da oluşabilecek hiçbir çatışmayı istemeyeceğini dile getirdi.

Ülkesinin çatışmalara neden olan ve çatışma isteyen taraf olmadığının altını çizen Vucic, "Sırbistan, (Slobodan) Miloşeviç ve (Boris) Tadiç zamanında olduğu gibi kolayca yenebileceğiniz bir ülke değil." dedi.

RUSYA'DAN SIRP PROVOKASYONUNA DESTEK

Tehlikeli restleşme sonrası Rusya'dan Balkanlardaki en büyük müttefiki Sırbistan'a destek geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zaharova, yaşanan gerilime ilişkin yaptığı açıklamada, “Kosova ile arkasındaki ABD ve AB, provokasyonları durdurmalı. Sırpların haklarına saygı duyulmalı" ifadelerini kullandı.

KOSOVA CUMHURBAŞKANI: GERİLİMİN SEBEBİ SIRPLAR

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerginlikten Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Sırbistan’ın Kosova Sorumlusu Petar Petkoviç'i sorumlu tuttu.

Kosova’da tansiyonun yükselmesinin ardından Kosova Başbakanı Albin Kurti açıklama yaptı. Kosova’nın kuzeyinde yaşanan gerginlikten Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Sırbistan’ın Kosova Sorumlusu Petar Petkoviç'i sorumlu tutan Kurti, Kosova kamuoyunun Sırbistan medyasının tuzağına düşmemesini istedi. Kurti ayrıca, "Önümüzdeki günler ve haftalar zorlu ve sorunlu olabilir" dedi.

Balkanlar'da savaş çanları: Sırbistan ile Kosova arasında sınırlar kapatıldı, barikatlar kuruldu
Kosova Başbakanı Albin Kurti

KOSOVA POLİSİ: ÖLÜ VE YARALI YOK

Kosova polisi, Sırbistan ile Kosova sınırındaki gerilime ilişkin sahte haber uyarısı yaptı. Kosova polisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Sırpların, Sırbistan ile Kosova arasındaki Yarinye ve Brnyak'taki sınır kapılarına barikatlar kurmasının ardından gerginlik kazanan durumu yakından takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, ülkenin kuzeyindeki silah sesleri doğrulanarak, "Bazı bölgelerde polislerimize ateş açıldı. Olaylarda ölü ve yaralı bulunmuyor. Sırplar, Arnavut vatandaşların canlarına ve mallarına kast etmeye çalıştı" ifadelerine yer verildi.

NATO: MÜDAHALEYE HAZIRIZ

NATO'nun Kosova Gücü, Kosova'nın kuzeyinde istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahale hazır olduğunu duyurdu. Kosova’da 350’si Türk askeri olmak üzere 28 ülkeden 3 bin 700’den fazla NATO askeri bulunuyor.

Balkanlar'da savaş çanları: Sırbistan ile Kosova arasında sınırlar kapatıldı, barikatlar kuruldu

KOSOVA-SIRBİSTAN ARASINDA NELER OLUYOR?

Kosova’da yarın yürürlüğe girecek olan ülkeye girmek isteyen Sırbistan plakalı araçlara yönelik geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasına saatler kala tansiyon yükselmiş, ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça’da siren sesleri ve silah sesleri yükselmişti. Polis, silah seslerini doğrulamış ölen ya da yaralanan olmadığını ifade etmişti. Siren seslerinin ise yarın yürürlüğe girecek olan geçici plaka ve geçiş belgesi uygulamasını protesto etmek amacıyla kentteki Sırpları toplanmaya ve protestoya davet etmek için çalındığı ifade edilmişti.

Kaynak: TGRT Haber / AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...