Tgrt Haber
10 Kasım 2022 08:52 - Güncelleme : 10 Kasım 2022 09:12

Doğu Avrupa akına hazırlanıyor! Ukraynalı mülteciler için stoklar yapılıyor

Rusya'nın Ukrayna'nın altyapısını imha etmesinin ardından Doğu Avrupa ülkeleri yeni Ukraynalı mülteci akımına hazırlanıyor. Kiev Belediye Başkanı'nın ''şehri terk etmeye hazır olun'' demesinin ardından ülkeden ayrılacak insanların sayısında artış yaşanacağı düşünülüyor.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
Doğu Avrupa akına hazırlanıyor! Ukraynalı mülteciler için stoklar yapılıyor
avrupa,ukrayna,rusya,mülteci

Rusya'nın Ukrayna'daki hayati öneme sahip altyapı tesislerini hedef almasının ardından milyonlarca Ukraynalı son haftalarda elektriksiz ve susuz kaldı. Ülkedeki enerji altyapısını oluşturan tesislerin yüzde 40'ı ya zarar gördü ya da saldırılarda yok edildi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, ''Bizi öldürmek istiyor. Donmamızı ve topraklarımızı ele geçirebilmek için kaçmak zorunda kalmamızı istiyor'' diyerek şehri terk etmeye hazırlıklı olunması çağrısında bulundu. 

Doğu Avrupa akına hazırlanıyor! Ukraynalı mülteciler için stoklar yapılıyor

SLOVAKYA KABUL MERKEZLERİNİ HAZIRLIYOR

Ukrayna'da yaşananların ardından Doğu Avrupa yeni bir mülteci akınına karşılık hazırlık yapmaya başladı. Slovakya, önümüzdeki aylarda Ukrayna'daki düşük sıcaklıklar ve enerji krizi nedeniyle yüz binlerce kişinin ülkeye gelebileceğini tahmin ediyor. Hazırlanan raporda, Slovak hükümetinin bu kış ülkeye yaklaşık 700 bin mültecinin girebileceğini öngördüğü belirtiliyor. Reuters'e göre reporda, "Ukrayna'da yerinden edilmiş çok sayıda insan şu anda kış için uygun olmayan koşullarda geçici olarak barındırılıyor" ifadesi yer alıyor. Ayrıca Avrupa ülkelerinin yeni bir mülteci krizine hazırlanmak için kabul merkezleri açtığı ve ürünleri stokladığı söyleniyor.

Doğu Avrupa akına hazırlanıyor! Ukraynalı mülteciler için stoklar yapılıyor

MACARİSTAN'A AKIN BAŞLADI

Macaristan'da, yardım kuruluşu Hungarian Reformed Church Aid'in sözcüsü Zsofia Dobis-Lucski, Reuters'e verdiği demeçte, son haftalarda Zahony kasabasındaki sınır tren istasyonuna günde yaklaşık 300-500 kişinin geldiğini söyledi.

POLONYA GIDA STOKU YAPIYOR

Polonya'daki Przemysl'den bir yetkili olan Witold Wolczyk, yerel yetkililerin potansiyel olarak zor bir kışa ve yeni bir mülteci dalgasına hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Wolczyk, "Sürekli hijyen ürünleri ve gıda stokları yapıyoruz" diye ekledi.

BM verilerine göre, şu anda Avrupa'daki çeşitli ulusal koruma programları kapsamında yaklaşık 4,5 milyon mülteci kayıtlı ve yaklaşık 7 milyon kişi de Ukrayna'da ülke içinde yerinden edildi.

 

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...