Tgrt Haber
07 Ağustos 2022 09:25 - Güncelleme : 07 Ağustos 2022 09:48

Erdoğan-Putin görüşmesi Batı'yı endişelendirdi! Financial Times: AB Türkiye'ye karşı harekete geçebilir

Geçtiğimiz günlerde Soçi'de gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi Avrupa'da paniğe neden oldu. İngiliz gazetesi Financial Times, Batılı yetkililer ile görüşmeler yaptı ve endişeler dile getirildi. Bir yetkili, Avrupa Birliği'ne üye devletlerin Türkiye'ye karşı yaptırım konusunda harekete geçebileceğini iddia etti.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Financial Times
Erdoğan-Putin görüşmesi Batı'yı endişelendirdi! Financial Times: AB Türkiye'ye karşı harekete geçebilir
rusya,türkiye,ab,avrupa,vladimir putin

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, geçtiğimiz günlerde Soçi'de 4 saat kadar süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede Suriye'de terörle mücadele, iki ülke arasındaki iş birliği ve Ukrayna'nın konuları ele alınırken Batı bu görüşmeden rahatsız oldu. İngiliz Financial Times gazetesi, Erdoğan ve Putin görüşmesine ilişkin yaptığı haberde, batılı yetkililerin Türkiye ile Rusya arasında derimleşen ekonomik işbirliği konusunda giderek endişelerin arttığını yazdı.

Financial Times'a 6 batılı yetkili verdiği demeçte, Türkiye'nin Rusya ile ticaret için bir platform haline geldiğine dair endişelerini açıkladı. Bir batılı yetkili ise Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların Avrupa Birliği için bölünmelere neden olacağını ifade etti. Aynı yetkili, bazı AB üe devletlerinin Türkiye'ye karşı harekete geçebileceğini de iddia etti. Açıklamalarında ise "Örneğin ticaretin finansmanına kısıtlama getirilmesini isteyebilirler veya büyük finans şirketlerinden Türk şirketlerine olan finansmanı azaltmalarını isteyebilirler" ifadesini kullandı.

Erdoğan-Putin görüşmesi Batı'yı endişelendirdi! Financial Times: AB Türkiye'ye karşı harekete geçebilir

ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin'in görüşmesinin ardından iki ülkeden ortak bildiri yayınlandı. Bildiriden öne çıkan ifadeler şu şekilde:

İki lider, Rusya'nın tahıl, gübre ve gübre üretimi için gerekli hammaddenin kesintisiz ihracı dahil, İstanbul mutabakatının lafzı ve ruhuna uygun şekilde tam olarak uygulanması lazım geldiğinin altını çizmişlerdir.

SURİYE İÇİN ORTAK HAREKET KARARI

Suriye'deki son gelişmeler üzerinde durulan görüşmede liderler, ülkede kalıcı çözüme ulaşılması için siyasi sürecin ilerletilmesine atfettikleri önemin altını çizmişlerdir. Liderler, Suriye'de tüm terör örgütlerine karşı mücadelede dayanışma ve eşgüdüm içinde hareket etme kararlılıklarını teyit etmişlerdir.

Erdoğan-Putin görüşmesi Batı'yı endişelendirdi! Financial Times: AB Türkiye'ye karşı harekete geçebilir

İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ

Liderler ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır. Liderler, Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin müteakip toplantısının Türkiye'de gerçekleştirilmesi üzerinde mutabık kalmışlardır.

LİBYA'DAKİ GELİŞMELER

İki lider, Libya'nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine olan güçlü bağlılıklarını vurgulamışlar ve BM himayesinde yürütülen Libya liderliğindeki ve Libya sahipliğindeki siyasi sürece desteklerini yinelemişlerdir.

Kaynak: Financial Times
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...