Tgrt Haber
30 Ekim 2021 15:42

Hava kirliliği doğurganlığı olumsuz etkiliyor

Küresel ısınma, kuraklık, iklim krizi gibi birçok çevresel olumsuzluğun başlıca sebebi olarak görülen hava kirliliği ile ilgili şimdiye dek yapılan en çarpıcı araştırmanın sonuçları yayımlandı. Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacıların gerçekleştirdiği deneylerde, hava kirliliğinin beyinde enflamasyona neden olduğu ve bunun sperm sayısını azalttığı ortaya çıktı.

Hava kirliliği doğurganlığı olumsuz etkiliyor
hava kirliliği,sperm sayısı,doğurganlık

2000'li yılların en büyük sorunu olarak görülen küresel ısınma ve iklim krizinin en büyük sebebi hava kirliliği olarak biliniyor. Havadaki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve uzun sürede atmosferde bulunması olarak tanımlanan hava kirliliği üzerinde yapılan araştırmada, beyinde enflamasyona neden olduğunu ve bunun sperm sayısını azalttığını ortaya koydu.

Yalnızca canlıların yaşamına değil gezegene de geri dönülmez zararlar veren hava kirliliği hakkında geçmişten günümüze dek yapılan çalışmalar, çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Beyinden gönderilen stres mesajları nedeniyle hava kirliliği ile obezite, diyabet ve doğurganlık arasında doğrudan bir ilişki olduğunun ortaya çıkmasının ardından yapılan son araştırmada ise hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine bir yenisini ekledi.

Hava kirliliği doğurganlığı olumsuz etkiliyor
Hava kirliliği sperm sayısını azaltarak doğurganlığı olumsuz etkiliyor.

HAVA KİRLİLİĞİ ÖNEMLİ BİR ETKEN

WebTekno'da yer alan habere göre, Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, fareler üzerinde yapılan araştırmada, hava kirliliğinin beyinde enflamasyona yol açarak sperm sayısını azalttığını ortaya koydu. Son yıllarda dünya genelinde çeşitli çalışmalarda gözlemlenen sperm sayısındaki azalışın arkasındaki nedeni araştıran araştırmacılar, hava kirliliğinin önemli bir etken olduğunu gösterdi.

Çalışmanın baş araştırmacısı Zhekang Ying, hava kirliliğinin farelerin beyninde yol açtığı hasarın enflamasyon işaretçisinden alınarak düzeltilebildiğini vurguladı. Ying, ''Bu sayede hava kirliliğinin doğurganlık üzerindeki etkilerini düzeltecek terapiler geliştirebileceğimizi gördük'' ifadelerini kullandı.

Hava kirliliği doğurganlığı olumsuz etkiliyor
Hava kirliliği yüzünden her sene 7 milyon kişi hayatını kaybediyor.

UYKU DÜZENİ VE OBEZİTE DE ETKİLİYOR

Araştırmada sağlıklı fareler ve beyninde IKK2 isimli enflamasyon işaretçisi olmayan fareler kirli havaya maruz bırakıldı. Sağlıklı farelerin sperm sayısında azalma tespit edilirken IKK2 mutant farelerde bir değişiklik olmadığı gözlemlendi. Ardından araştırmanın ikinci aşamsında bazı nöronlardaki IKK2 işaretçileri kaldırdı ve uyku düzeni ve obezite ile ilişkili bir hormonun sperm sayısındaki azalmadan sorumlu olduğu tespit edildi.

Söz konusu nöronlar açlık, susuzluk ve cinsel istek gibi dürtülerin kontrol edildiği hipotalamusta bulunuyor. Salgıladığı hormonlarla üreme organları ile doğrudan iletişim kuran hipofiz bezi ile birlikte çalışan hipotalamus, araştırmada önemli bir yer tutuyor. Konuya ilişkin konuşan Ying ''Beyin ve üreme organları arasında önemli bir köprü olduğunu bildiğimiz hipotalamustaki nöronların sperm sayısındaki azalmaya neden olan enflamasyon tepkisi vermesi aslında gayet mantıklı bir durum''sözleriyle durumu özetliyor.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...