Tgrt Haber
09 Nisan 2019 09:41

İsrail'in planı tıkır tıkır işliyor

Türkiye’nin hem bölgesinde hem de uluslararası arenada söz sahibi olması hem içeride hem de dışarıda akamete uğratılmaya çalışırken yaşanan olayların arkasından İsrail çıkıyor

İsrail'in planı tıkır tıkır işliyor
israil

Türkiye’nin son yıllarda attığı adımlarla hem bölgesinde hem de uluslararası arenada söz sahibi olması şer odaklarını rahatsız etmeye devam ediyor. Türkiye’nin bu hamleleri ise hem içeride hem de dışarıda akamete uğratılmaya çalışılıyor. Bu, kimi zaman açıktan kimi zaman da yerel işbirlikçileri harekete geçirilerek darbe ve sokak olaylarıyla yapılmak isteniyor. Türkiye’nin yanında duran iktidarları devirmeye çalışan şer odakları, ülkemizi kıskaca almaya çalışıyor. Bu işin merkezinde ise, ABD’de başkan seçilen Donald Trump’ın desteğini alan İsrail yer alıyor. Son yıllarda yaşanan bazı olayların perde arkası İsrail’in planının tıkır tıkır işlediğini gösteriyor... 

2010 yılında Mavi Marmara katliamı ile İsrail ile Türkiye’nin ilişkileri bozuldu. Türkiye’nin büyükelçisinin çekmesinin ardından zor günler geçiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, o zamanki ABD Başkanı Barack Obama’nın araya girmesiyle Türkiye ile arayı düzeltmeye çalıştı. 2013 yılında o zaman Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan tarihi bir açıklama yaparak “Mayıs’ın sonu gibi Gazze’ye gideceğim” dedi. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra (27 Mayıs’ta) Taksim’de birkaç ağacın kesilmesi gerekçesiyle hükümeti devirmeye yönelik bir kalkışma denendi. Türkiye’de istenilen sonucu alamayan şer odakları bu sefer Mısır’da devreye girdi.

Mısır: 2012 yılında Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi “Türkiye ve Mısır halkı arasındaki güzel ilişkilere bütün dünya şahit olmalıdır. Türkiye’nin desteği çok önemli. Kardeş ülke Türkiye ile ortak hedeflere ilerlerken, Filistin meselesine destek olacağız” demişti. Türkiye’deki gibi sokak olayları başladı. Gösteriler devam ederken ordu devreye girdi. Mursi’nin göreve gelmesinden bir sene dört gün sonra (3 Temmuz 2013) Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi darbe yaptı. Yapılan göstermelik seçimle koltuğa oturan Sisi’nin, darbeden üç önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya darbeyi bildirdiği ortaya çıktı. Darbe ortamını oluşturmak için bazı ülkeler bölgeye para aktırmış, ABD’nin istihbarat teşkilatı CIA ile paranın Sisi ile subaylarına gitmesine aracılık ettiği ortaya çıkmıştı. Sisi’nin ilk işi ise Gazze ile olan sınır kapısını kapatmak oldu. 

Suudi Arabistan: Mısır’daki darbe ile Kahire - Ankara hattında gerginlik başlarken sıra Türkiye ile arası iyi olan bir başka ülkeye geldi: Suudi Arabistan. Bu görevin ise Mart 2017’de Suudi Arabistan savunma bakanı olarak veliaht prens Muhammed bin Selman’a verildiği çok sonra ortaya çıktı. Beyaz Saray’ı ziyaret eden Prens Selman, ocak ayında yemin ederek göreve başlayan ABD Başkanı Donald Trump’la görüştü. Bu görüşmeye aracılık eden Trump’ın damadı ve özel danışmanı Jared Kushner’in yakın dostu olan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) veliaht prensi Muhammed bin Zayed’di. Trump’ın daha sonra “Suudi Arabistan’ın tepesine adamımızı yerleştirdik” cümlesi aslında bölgede yaşanacakların habercisiydi.

Katar: Mayıs 2017’de ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ı ziyaret etti ve o meşhur küre pozu da ortaya çıktı. Haziran ayına gelindiğinde Suudi Arabistan, Katar’ı hedef
alan bir kriz çıkardı. Başrolde Veliaht Prens Selman vardı. Suudi Arabistan, 4 Haziran’da teröre destek verdiğini iddia ettiği Katar’ı abluka altına almaya çalıştı. Gazze’ye destek veren bir ülke daha krizin içine çekilmek istenirken Türkiye bu zor günlerde Katar’a destek verdi.

Filistin: Trump yönetimi İsrail’in çıkarları doğrultusunda hareket etmeye devam etti. Yüzyılın anlaşması denilen ve Filistinlilerin Filistin topraklarını terk etmesini içeren projenin ortağı Veliaht Prens Selman’dı. 6 Aralık 2017’de Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etti. Ardından da 14 Mayıs 2018’de ABD büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdı. ABD’nin bu kararına en büyük tepkiyi ise Türkiye gösterdi. Bugün İsrail’de yapılacak seçimler öncesi Trump “Golan Tepeleri İsrail’e ait” diyerek uluslararası hukuku hiçe saydı. 

Venezuela: 19 Temmuz 2018’de Venezuela Madencilik Bakanı Victor Cano, ülke altınlarının Türkiye’de rafine edileceğini söyledi. 316 ton altın rezerviyle dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülkeler arasında yer alan Venezuela da karışmaya başladı. Petrol fiyatlarının hızla düşmesi ve hayat pahalılığı ile burada da sokak hareketleri başladı. ABD Başkanı Trump, Venezuela’nın petrol şirketi PDVSA’ya ambargo koyduğunu duyurdu. Ülkenin ABD’deki 7 milyar dolarlık varlığının da dondurulduğu ve kontrolü kendini devlet başkanı ilan eden muhalif Juan Guaido’ya verildiği açıklandı.

Sudan: Ankara ile arası iyi olan ülkeler teker teker krizin içine çekilirken sıra Sudan’a geldi. Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in, Mekke ile Medine’nin tam karşısında yer alan stratejik Sevakin adasını 2017 yılının son günlerinde Türkiye’ye tahsis etmesi Mısır, BAE ve Suudi Arabistan’ı rahatsız etmişti. BAE Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Suudi Arabistan ve Mısır’a Türkiye’ye karşı acil birleşme çağrısı yaptı. Bunun için de şartların olgunlaşması beklendi. Sudan’da da hayat pahalılığı, yakıt ve nakit sıkıntısı başladı. Protesto gösterileri başlarken S. Arabistan ve Mısır, Cumhurbaşkanı Beşir’e “İsrail ile ilişkileri normalleştir, maddi yardımı al” teklifinde bulundu. Beşir ise “Rızık kimsenin değil, Allah’ın elindedir” diyerek teklifi reddetti. 

Bugün İsrail’de seçim var. Seçimin favorisi Başbakan Binyamin Netanyahu, işgal ettikleri Batı Şeria’da inşa ettikleri Yahudi yerleşim birimlerini İsrail’e ihlak edeceğini açıkladı. Netanyahu bunu da Trump yönetimiyle planlı bir şekilde gerçekleştireceklerini açıkladı. 

Temelli’den vadedilmiş topraklar itirafı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin ortaya çıkan bir videosu Türkiye’de oynanmak istenen oyunu gözler önüne serdi. Temelli’nin yeni ortaya çıkan bir konuşmasında “Bugün Türkiye’nin en bereketli toprakları burası. Buralar vadedilmiş topraklar. Musa bütün ömrünü bu toprakları arayarak geçirdi. Geldiler bu toprakları da kuruttular” ifadelerini kullandı. Tartışmalara yol açan videoya ilişkin sadece AK Parti’den tepki geldi. AK Parti Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Mehmet Muş “HDP Eş Başkanı siyonist olduğunu gizlemiyor. Sözde vadedilmiş toprakları İsrail’e vermeyi ima ediyor. Biz bu toprakları şehitlerimizin kanıyla aldık. Burası vatanımız. Bizim, siyonist uşaklarına verecek tek karış toprağımız yok” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...