Tgrt Haber
08 Nisan 2022 09:59 - Güncelleme : 08 Nisan 2022 10:17

NATO’ya kritik uyarı: Donbass II. Dünya Savaşı gibi olacak!

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı 44’üncü güne girerken Kiev yönetiminden NATO’ya kritik bir uyarı geldi.

NATO’ya kritik uyarı: Donbass II. Dünya Savaşı gibi olacak!

Rus işgali altındaki Ukrayna, NATO’ya ihtiyaç duyulan askeri yardım yapılmaması durumunda Donbass savaşının II. Dünya Savaşı’nı aratmayacak şekilde kanlı olacağı konusunda uyardı. Ukraynalı yetkililer belirli bir aşamadan sonra Batılı devletlerin aldığı ya da alacağı yaptırım kararlarının bir etkisi olmayacağı endişesini taşıyor. Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısında konuşma yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba “Bize ya şimdi yardım edersiniz ya da tüm yardımlar için geç kalmış olursunuz. Haftalardan değil, günlerden bahsediyorum. Rusya birlikleri Donbass’ta toplanmadan önce ihtiyacımız olan hava savunma sistemleri, mühimmat, zırhlı araçlar ve jetler olmazsa çok daha fazla insan hayatını kaybedecek” sözlerini kullandı.

NATO'YA  II. DÜNYA SAVAŞI HATIRLATMASI

Kuleba, konuşmasına şöyle devam etti: “Ukrayna’nın ihtiyacı olan bu silahlara kavuşacağını umuyorum. Sorun bunları ne zaman elde edeceği. Donbass’ta yaşanacak Savaş NATO’ya II. Dünya Savaşı günlerini hatırlatacak. Buna şüphe yok.” Kuleba’nın bu çağrısının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, örgütün Ukrayna’ya geniş ölçekli silah yardımında bulunmaya devam edeceğini yineledi. Bunların yanı sıra siber saldırılar, kimyasal ve biyolojik silah tehditleri için de destek vereceklerini söyledi.

 NATO: "SAVAŞ YILLARCA SÜREBİLİR"

Stoltenberg, Putin’in çekilme planı olmadığının anlaşıldığını ve nihai hedefinin Ukrayna’yı bütünüyle kontrol etmek olduğunu belirtti. “Gördüğümüz kadarıyla Rusya birliklerini yeniden bir araya getiriyor ver pozisyon değiştiriyor” diyen Stoltenberg, Donbass’ta çok büyük bir çatışma beklediklerini kaydederek “Uzun sürecek bu savaşa karşı hazırlıklıyız. Savaş haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. Bu yüzden de çok daha fazla hazırlık yapmalı ve bu ihtimallere göre davranmalıyız” ifadelerini kullandı. Stoltenberg her yönüyle Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.

PESKOV’DAN ‘KAYIP’ İTİRAFI 

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından ilk kez İngiliz basınına demeç verdi. Peskov, Sky News'e verdiği röportajda Rusya'nın savaş suçları işlediğine ilişkin iddiaları reddetti. “Rusya'nın çok sayıda asker kaybetti” diyen Peskov, "Önemli asker kayıplarımız var. Ve bu bizim için büyük bir trajedi” dedi. Peskov, Rusya birliklerinin Ukrayna'daki Kiev ve Çernihiv bölgelerinden "iyi niyet" olarak çekildiğini iddia ederek, "Ukrayna heyeti ile yapılan görüşmeler sırasında bir iyi niyet göstergesi olarak askerler o bölgeden gerçekten çekildi. Bu bölgelerdeki gerilimi kaldırmaya çalışmak ve Rusya'nın müzakereleri sürdürmek için rahat koşullar oluşturmaya gerçekten hazır olduğunu göstermek için iyi niyetli bir hareketin göstergesiydi" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...