Tgrt Haber
23 Ağustos 2021 18:07

Siyasetçi Humayun Hayri'den şok iddia: Raşid Dostum'u diri vereceklerdi

Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele geçirmesiyle kaos oluştu. Siyasetçi Humayun Hayri, TGRT Haber’de şok iddialarda bulundu. Türk direnişçi, Türkmen ve Özbek Türklerinin lideri Raşid Dostum’la ilgili “Taliban, Dostum’u diri istedi, hükümetle anlaştılar. Bunu fark eden Dostum kaçtı” iddialarında bulundu.

Siyasetçi Humayun Hayri'den şok iddia: Raşid Dostum'u diri vereceklerdi
Raşid Dostum,Taliban,Afganistan

Taliban’ın ele geçirdiği Afganistan’da sular durulmuyor. Afganlar, Kabil Havalimanında ülkeden çıkış yolu ararken Taliban’da baskının ve zulmün dozunu giderek arttırıyor. Diğer taraftan bazı bölgelerde Taliban’a karşı direniş fitili ateşlendi. Siyasetçi ve eski Spor Bakanı Humayun Hayri, TGRT Haber’e konuştu. Türk direnişçi, Türkmen ve Özbek Türklerinin lideri Raşid Dostum ile ilgili “Taliban, Raşid Dostum’u diri istedi, eski hükümetle anlaştılar. Bunu anlayan Dostum kaçmak zorunda kaldı” iddialarında bulundu. 

İNSANLAR NE OLDUĞUNU ANLAMADI

Hayri, Taliban kontrolündeki ülkeden çıkartılmalarını özel bir koordinasyon ve operasyon ile gerçekleştiğini söyledi. Kabil’de büyük bir kargaşanın yaşandığını belirten Hayri, “Bizi Afganistan’dan çıkaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye Devletine ve Türk askerine teşekkür ediyorum” dedi. Hayri, Afganistan’da insanların çok zor zamanlar yaşadığını belirterek  “Geçmiş yönetim Afganistan’da zulüm yaptı, kötü yönettiler, insanlar açtı. Giderken de insanları çok kötü bir halde bıraktılar. İnsanlar ne olduğunu bile anlayamadı, bir günde yönetim değişti” şeklinden konuştu. 

RAŞİD DOSTUM’U TALİBAN’A DİRİ VERECEKLERDİ

Afganistan’ın özellikle kuzeydeki iki şehirde Taliban’a karşı direnişler olduğunu vurgulayan Hayri, eski yönetimi direnişçilere destek göndermemekle suçladı. Hayri, eski yönetimi diktatörlük olarak tanımlayarak “Afganistan’da ırkçılık yaptılar. Özellikle Afganistan Türklerine yardım etmediler, destek vermediler. Mareşal Raşid Dostum Taliban’a karşı çok büyük mücadele verdi. Raşid Dostum’u Taliban diri istedi, hükümet verecekti. Dostum bu gizli anlaşmayı fark edince ülkeden çıktı. Aslında Şibirgan ile Tahari’deki direnişlerin kırılmasıyla Afganistan’ın kaderi değişti” diye ekledi. 

Siyasetçi Humayun Hayri'den şok iddia: Raşid Dostum'u diri vereceklerdi

HAVALİMANINDAKİ KAOSUN SORUMLUSU AB VE ABD 

Hayri, Kabil Havalimanında ölümle sonuçlanan olayların sebebinin ABD ve AB ülkelerinin açıklamaları olduğunu söyledi. Bu açıklamaların insanlarda korkuya sebep olduğunu kaydeden Hayri, “Bizleri çıkaracaklarını söylediler, herkes bir anda havalimanına akın etti. Geldiğimizde program, koordinasyon hatta uçak bile yoktu. İnsanlar öldürülmekten korkuyorlardı. Taliban bu ılımlı açıklamaları sonra yaptı, kimse Taliban’dan bu açıklamaları beklemiyordu. İnsanlar sandı ki eski Taliban geldi. Zaten öldürüleceğiz dediler, uçaklara tırmandılar ve çaresizlikten atladılar” diye belirtti.

BİZ BARIŞ BEKLİYORDUK, CUMHURBAŞKANI İHANET ETTİ  

Eski Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ‘Ülkeyi terk etmesem daha vahim olacaktı, kan dökülecekti’ sözlerinin doğru olmadığını belirten Hayri, “Oysaki Doha’daki görüşmelerde daha geniş tabanlı bir hükümetten bahsediliyordu. Afganistan azınlık ülkesidir, Afganistan’da herkes azınlıktır. Geniş tabanlı bir hükümet kurulacaktı, biz bunu bekliyorduk. Adını barış hükümeti almıştı, barış hükümeti gelirse intikal sistemi ortaya çıkacaktı. Cumhurbaşkanı ülkesine ihanet etti” diye belirtti. 

Siyasetçi Humayun Hayri'den şok iddia: Raşid Dostum'u diri vereceklerdi

TÜRK ASKERİ BİR AVANTAJ

Hayri, Türk askerlerinin hiçbir ayrım gözetmeksizin herkese yardım ettiğini söyleyerek yabancı ülkelerin Afganlılara ihanetini şu sözlerle anlattı: “Yabancı ülke uçakları geldiler ve kendi vatandaşlarından başka kimseyi pek götürmediler. Şayet götürenler de Afganları Afganistan’daki Kandehar’a şehrine, Irak’a, Uganda’ya bıraktılar. Türkler gerçekten çok yardımcı oldu, Türk askeri bizim için bir avantajdı.”

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ 

Türkiye’nin Afganistan’da kurulacak yeni hükümette rol almasının özellikle Afganistan’da yaşayan Türkler için çok önemli olduğunu vurgulayan Hayri,  “Afganistan’da Kabil ile diğer illere ayrı bakmak lazım. Kuzey illerde Taliban’ın kötü yaptıkları kadar iyi yaptıkları da var. Kabil’de ve havalimanından çok ciddi bir baskı yok. İnsanlara eziyet etmeleri, dövmeleri, zulmetleri diğer illerde devam ediyor. Dünya ülkeleri Taliban üzerinde baskı kurarsa belki ortak ve geniş tabanlı bir yönetim kurabilirler” diye belirtti. 

PENÇŞİR’E TALİBAN KOLAY GİREMEZ 

Taliban’a karşı direnişin başladığı Pençşir’in dağlarla çevirili bir alana kurulu olduğunun altını çizen Hayri, Taliban’ın Pençşir’i kontrol altına almasının zor olduğunu kaydetti. Taliban’ın pek çok bölgeyi anlaşarak aldığına dikkat çeken Hayri, “Taliban, Pençşir’deki muhaliflerle anlaşabilir. Muhalifler ağırlıklı olarak Tacikler, Hazaralar. Gelecek yönetim üzerinde konuşmaları gerekiyor. Gelecek hükümet nasıl bir hükümet olacak? Kurulacak hükümette herkesin temsilcisinin olması lazım. Eğer bu sağlanırsa sanırım çok büyük bir sıkıntı olmayacak. Pençşir’de anlaşılacağını düşünüyorum” diye söyledi.  Hayri, Rusların ve ABD’nin kontrolünde kurulan hükümetlerin hiçbirinin tutunamadığına dikkat çekerek “Umarım geniş tabanlı bir hükümet kurulacak” dedi. 

Siyasetçi Humayun Hayri'den şok iddia: Raşid Dostum'u diri vereceklerdi

KADINLAR ENDİŞELENMEKTE HAKLI 

Hayri, Taliban’ın üst düzey yöneticilerinin açıklaması ile tabandaki uygulamanın farklı olduğunu kaydederek “Kadınlar ancak İslami şartlar altında çalışabilir, diyorlar. Tabi Afganistan’da İslami açıdan farklı yaklaşımlar var, bu yaklaşımlar kılık kıyafete yansıyor.  Şu anda televizyondaki görevli sunucular eski tarzda sunuyorlar. Kadınlar endişe duymakta haklı. Bu konu kanun çerçevesinde düzenlenirse çok büyük bir sorun yaşanacağını sanmıyorum” diye belirtti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...