Tgrt Haber
10 Aralık 2021 11:13

Zombi yangınları korkuttu: -75 derecede bile yanıyor

Sibirya'nın en soğuk enlemlerinde devam eden yangınlar korkutucu şekilde devam ediyor. "Zombi yangınları" da denilen turba yangınları, donmuş toprakları eritiyor.

Zombi yangınları korkuttu: -75 derecede bile yanıyor
sibirya,rusya,donmuş topraklar,permafrost,zombi yangınları,turba yangınları

Yaklaşık 8 yılın en soğuk günlerini yaşayan Sibirya’da yangınlar durmak nedir bilmiyor. Rusya’nın Sibirya bölgesindeki ‘zombi yangınları’ -75 dereceyi bulan hava koşullarında bile devam ediyor. Donmuş buzulların altındaki yangın, iklim değişikliği etkisini de yeniden gözler önüne seriyor. 

Yaklaşık 500 kişinin yaşadığı Oymyakon bölgesi, dünyanın en soğuk yerleşim yerlerinden biri. Bölge zaten tarihsel olarak düşük sıcaklıklara sahip. Ancak aylarca ve hatta yıllarca sürebilen ‘turba yangınları’ da denilen zombi yangınları devam ediyor. 

BUZUL VE YANGININ ŞARKISI...

The Siberian Times’ın paylaştığı bir video, kardaki küçük deliklerden dumanların nasıl çıktığını gösteriyor. Bu doğa fenomeninde, kar ve buz adeta bir termal yalıtkan gibi işlev görüyor. Bu nedenle ilginç bir şekilde buz gibi soğuğa rağmen yer altındaki sıcaklık oldukça yüksek. 

Bununla birlikte, donmuş toprakların (permafrost) erimesi sonucu çevreye yüksek miktarda karbondioksit salınıyor. İklim değişikliği ise bu durumu kötüleştiriyor. Çünkü ateşe dirençli bitki örtüsünü kurutarak turbanın yakıt görevi görmesine yol açıyor. 

Bu arada, Oymyakon bu yaz rekor sıcaklıklara ulaşarak 31 santigrat dereceyi gördü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...