Tgrt Haber
07 Ağustos 2019 06:50

304 engeli aşıp 304 TL kazandırdı

Kullanımda kalmaya devam eden devlet yolu üzerinde toplam 304 adet hemzemin geçit, kavşak, ayrılma-katılma yolu, yaya geçitleri bulunuyor. Kesintisiz akış mümkün olmuyor. Otoyolun kullanılması hâlinde ise; zaman tasarrufu (iş gücü ve araç yıpranma) tutarı 228 lira, akaryakıt tasarruf tutarı da 76 lira olmak üzere, toplam 304 lira avantaj elde ediliyor.

304 engeli aşıp 304 TL kazandırdı
izmir istanbul yolu,,izmir,,istanbul

Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle hayata geçirilen İstanbul-İzmir Otoyolu ile iki şehir arasındaki seyahat süresi 3,5 saata düşerken bu projenin önemli avantajları da günlerdir konuşuluyor. İstanbul-İzmir Otoyolu’nun alternatifi olan devlet yolu, bugün bölünmüş yol standardında ücretsiz olarak hizmet vermeye devam ediyor. Vatandaşlar kendi tercihlerine bağlı olarak bu yolu kullanabiliyor. Devlet yolunda gerçekleşen işletme hızları incelendiğinde ise bu güzergâh üzerinde bulunan toplam 304 adet hemzemin geçit, kavşak, ayrılma-katılma şeritleri ile yaya ve okul geçitleri gibi yasal zorunluluklar, araçların hızını yer yer saatte 15-20 kilometreye kadar düşüyor. Bu nedenle kesintisiz trafik akışı mümkün olmuyor. Bu kapsamda İstanbul-İzmir Otoyolu’nun kullanılması durumunda zaman tasarrufu (iş gücü ve araç yıpranma) 228 lira, akaryakıt tasarrufu ise 76 lira olmak üzere, toplam tasarruf tutarının 304 lira olacağı tahmin ediliyor. Diğer avantajlar ise şöyle sıralanıyor:
- Yıllık 6 bin 100 kişinin bakım-işletme hizmetlerinde istihdam edilmesi planlanıyor.
- Mevcut devlet yolu güzergâhını periyodik bakım giderleri azalacak. Burada yıllık 35 milyon lira tasarruf tahmin ediliyor.
- Otoyollarda ölümlü ve yaralanmalı kaza riski, devlet yollarıyla kıyaslandığında en az iki kat daha düşük.
- Trafiğin otoyola kaymış olması sebebiyle şehir merkezlerinde gürültü kirliliği önemli miktarda azalacak.
- Otoyolun kullanılmasıyla karbondioksit salımında otomobil başına 26 kilogram azalma olacağı tahmin ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...