Tgrt Haber
27 Aralık 2021 21:41

Bakan Nebati'den memur ve emekliye zam açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni ekonomi modeli ve döviz kuruyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Döviz kurunun düşüşe geçtiği 20 Aralık'ın tarihi bir gün olduğunu söyleyen Bakan Nebati, "Türkiye'nin en önemli günlerinden birisi olarak anılacaktır. Kur ataklarını o gün bitirdik" ifadesini kullandı. Düşüş öncesi birilerinin dolar bozdurduğu iddialarına da değinen Nebati, "O gece hiç kimse devreye girmedi, bireysel satıcılar birbiriyle yarıştı" dedi.

Bakan Nebati'den memur ve emekliye zam açıklaması
hazine ve maliye bakanı,nureddin nebati

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı bir televizyon programında döviz korumalı TL mevduatı, yeni ekonomi modeli ve enflasyonla mücadeleye ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. Memur ve emekli maaşlarına yapılacak zamla ilgili de konuşan Bakan Nebati, "O konuda gerekli açıklamayı Cumhurbaşkanımız yapacaktır. Hazine, sabit gelirliler konusunda sıkıntı çıkarmayacak. Bütçede disiplinsizliğe yol açmayacak bir düzenleme olacak" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati'nin konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye 19 yıldır AK Parti ve Sayın Cumhurbaşkanımızla büyük bir dönüşüm gerçekleşti. Türkiye altyapısını tamamlayan ender ülkelerden biri. Bir çalışmayı en üst noktaya getirdikten sonra bunu güncellemeniz gerekiyor. Aksi takdirde iniş başlar. Bazı olaylar her şeyi bir anda değiştirebiliyor.

FAİZ MESAJI

Rekabet edilebilir kur olması gerekiyor, yüksek faiz olmaz. Faiz artırılmadan bu iş çözülecek ve toplum bunu görecek.

Mayıs 2013'te Gezi Olayları'ndan önce 135 milyar dolara çıkmış Merkez Bankası rezervi vardı. Sayın Cumhurbaşkanımız bunun için bazı adımlar attı. 2019'daki iki tane büyük saldırı ve birçok büyük olay oldu. Artık o kadar hazırız ki...

Bu model Sayın Cumhurbaşkanımızın idealindeki araçlarından biri oldu.

Altyapımız da b uekonomik modeli karşılayacak bir seviyeye ulaştı. Dışarıdan yapılan atakları da daralttık. Sürekli bir psikolojik harp vardı. Dolar 20 TL olacak, sahte ve yalan haberler vardı. Doğru olmayan ve sürekleri bireyleri dövize yönlendiren haberler vardı. Hep içeriye doğru oynadılar. Küçükleri kullandılar. Ufacık tasarrufları olan bu bireyleri ekonomiyi daraltacak şekilde kanalize ettiler.

"20 ARALIK TARİHİ BİR GÜN"

Sayın Cumhurbaşkanımız modeli açıkladı. Bireylerimiz 20 Aralık'ta dövizlerini bozdurmaya başladı. 20 Aralık tarihi bir gündür. Türkiye'nin en önemli günlerinden birisi olarak anılacaktır. Ekonomi ve siyasal literatüre de girdi. Sayın Cumhurbaşkanımızın güvenilirliği ve itibarını da görmüş olduk. Kur ataklarını pazartesi günü bitirdik.

"O GECE HİÇ KİMSE DEVREYE GİRMEDİ"

O gece dolar satılmadı. Kamu Bankaları devreye girmedi. Hiç kimse devreye girmedi. Bireysel satıcılar devreye girdi. Birbirleriyle yarıştılar.

Bakan Nebati'den memur ve emekliye zam açıklaması

Türkiye'de para politikası ile mali politikanın birlikte yürüdüğü bir sürecin içerisindeyiz. Başarımızın birinci önceliği Sayın Cumhurbaşkanımızın duruşu, ikincisi ise uyumlu çalışmamız.

Seçmen şuna bakar; parti politkası ve söylemin etkisi. Sayın Cumhurbaşkanımızın politikalarına her kurumun uyum içinde olması lazım. Bunu inanarak yapmamız lazım. Biz Sayın Cumhurbaşkanımıza inanıyoruz. Millet inanıyor, millet inandığı için ona yetkisini bırakıyor. Para politikası ve mali politika olmak üzere her alanda uyumlu bir şekilde hareket ediyoruz.

"KURDAKİ YÜKSELME KÖPÜKTÜ"

İlk adım finansal istikrarın sağlanması ve güven ortamının tecelli etmesiydi. Döviz aldı başını gidiyor gibi algı oluşturulmaya çalışıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız hep söylüyordu; bu bir köpüktü. 

Harp yöntemleri pazartesi akşamı çöktü. Bizim için önemli olan o akşamdı. Finansal istikrar sağlanırsa, o dolarizasyonu engelleyecek adımlar atarsanız güven artar. Bunun üzerine inşa edilecek olan ihracatın artırılması büyük önem arz ediyor.

PROJE BANKACILIĞI

Bankaların kredi tahsisi ve izlenmesine ilişkin uluslararası standartlara uygun sistemlerin kurulması, veriye, risk analizine ve bilgiye dayalı kredi kullandırılmasının sağanması hedeflenmektedir. Verilen kredilerin takibini sağlayacağız. İşte proje bankacılığı budur.

Biz ihtiyaçlara göre; ihtiyaçların sağlandığı zaman da bunun üzerine geliştirilebilecek bir model ortaya çıkardık. Bu modelin içerisinde de şunu gördük; Gelişmekte olan ekonomilerin dünya ekonomisi içerisindeki aldığı pay giderek büyüyor. Mortgage'den sonra yeni bir değişim noktasına geldik.

"TÜRKİYE'Yİ ORTA GELİR TUZAĞINDAN KURTARMAK İSTEDİK"

İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56. Eyvah; Türkiye üretmiyor. Bunun bir şekilde düzeltilmesi lazım. Biz tam bu işin zirvesindeyken bir patika değişikliği yaparak Türkiye'yi orta gelir tuzağından kurtarmak istedik. Ama şu an adımlarımızı sağlam atıyoruz. Şu an bir şey yapamıyorlar. Algı operasyonları sonunda çöker, 20 Aralık'ta çöktü.

40 MİLYAR DOLAR İDDİASINA CEVAP

Piyasaya 40 milyar dolar sürüldüğünü iddia ediyorlar. 40 milyar dolar nasıl olur? O gece Merkez Bankası 7 milyar dolar müdahalede bulundu. Tüm kamu ve kurumları her türlü enstürmanı kullanmakla mükelleftir. Merkez Bankası'nın müdahalesi varsa pazartesi belli olur.

"SERBEST PİYASA EKONOMİSİNE BAĞLIYIZ"

Borsa İstanbul dünyanın en şeffaf kurumları arasında birinci sıradadır. TÜİK, her an denetlenebilen şeffaf bir kurumdur. Bu iki kurumumuzun üzerine gidiyorlar. Kurumlarımızı yıpratmak için her şeyi yapıyorlar. Serbest piyasa ekonomisine yüzde 100 bağlıyız..

Bugünkü cari açık 12 milyar dolar civarında geliyor. Bu Türkiye'nin cari fazlaya doğru gittiğini gösteriyor. Cari fazlaya gitmese bile Türkiye için 12 milyar dolar nedir? 

"BUNDAN SONRAKİ MÜCADELE ALANIMIZ ENFLASYON"

Bundan sonraki mücadele alanımız enflasyon. Dövizdeki kırılmayı gerçekleştirdik. Enflasyon konusunda 6 ay sonra çok farklı noktalara gideceğiz. Heyecanlanıyorum.

MARKETLERE SESLENDİ

Tüketici psikolojisini anlıyorum. Satıcının da davranışını anlıyorum. Bunu biz yapmadık. Az önce ifade ettiğim. Dolar 12 liradayken kimse 12'den yapmadı, 13'ten yaptı. 14'ken, 15'ten yaptı. Ellerini ovuşturuyorlardı, "Gidiyor iktidar gidiyor" diye. Türkiye'de 5 yıl seçilmiş Cumhurbaşkanı var. Kendisi istemediği takdirde seçime gidilemeyeceği bir ortamda 1. yılın sonunda 'Erken seçim var' dediler. 3 yıldır 'Erken seçim var' diyorlar. Niye baskın seçim yapılsın. Sosyal devletin gerekleri yerine getiriliyor. 19 yıldır asgari ücretli enflasyona ezdirildi mi? AK Parti döneminde sabit gelirliler, 'Enflasyona ezdirildi" denmez. 20-22 lira olacak diye hareket ettiler. Şimdi döviz düştü e buyurun niye yapamıyorsunuz. Dövizin bir daha yükselmeyeceğini biliyor. Ne yapıyor. Kısa günün kârı.

"YIL SONU BÜYÜME TAHMİNİMİZ ÇİFT HANELİ"

Yıl sonunda büyüme beklentimiz çift haneli olacak. Şirketler açılmaya devam ediyor. Kurdaki dalgalanmalar sona erdi. 3 ay sonunda ilk bilançolarımızı göreceğiz. TL Mevduatlar 38 milyar arttı.

YASTIK ALTINDAKİ ALTINLAR

5 bin ton altın olduğu söyleniyor. 280 milyar dolar eder. Bunlar yastık altından çıkarıp ekonomiye kazandırmalıyız. Çıkarsa herkes kazanır.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI AÇIKLAMASI

O konuda Sayın Cumhurbaşkanı gerekeni açıklar. Hazine, sabit gelirliler konusunda kesinlikle sıkıntı çıkarmayacak. Asla disiplinsizliğe yol açmayacağız. Doğru hesap, doğru kitap. Maliye politikalarında ve bütçede asla disiplinsizliğe yol açmayacağız. Gelirlerimiz artarken bunu bir yerlerde istifleyeyim anlayışına sahip değiliz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...