Tgrt Haber
13 Kasım 2021 10:29

Dikkat! 600 lirayı geçen altın fiyatında rekorlar koridoru açıldı

Enflasyon, Fed, dolar, TCMB faiz indirimi derken dolar 10 liranın üzerine çıkarak rekor kırdı. Dolardan güç alan gram altın ise tarihi zirvesini 601 liranın üzerine taşıdı. İşte altın fiyatlarının yükselme sebebi, kritik seviyeler ve analist görüşleri...

Dikkat! 600 lirayı geçen altın fiyatında rekorlar koridoru açıldı
dolar,enflasyon,Fed,altın,ons altın,gram altın,TCMB,Şahap Kavcıoğlu,Lütfi Elvan

SİNEM ERYILMAZ

ABD’de enflasyon baskısının 31 yılın zirvesine çıktı. Enflasyonun artık kalıcı olacağının piyasalar tarafından anlaşılması ve Fed’in tapering sürecine girmesi küresel bazda enflasyon ve faiz baskısı altındaki yatırımcıyı güvenli liman olan altına itmeye devam ediyor.

Enflasyon verisinin ardından yaşanan hızlı yükselişiyle ons altın 1868 dolara kadar çıkarak haziran ayından bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü. Ons altın bugün de zirvelere tutunma çabası içinde 1866 dolardan işlem görüyor.

“FED’İN İYİ BİR SEÇENEĞİ YOK!”

Sprott CEO’su Peter Grosskopf, bu kontrol dışı enflasyon korkusunun tahvil piyasalarına da yansıdığını ve başa baş oranlarının, nominal tahvil faizleri ile Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler arasındaki farkın, beş yıllık ve 10 yıllık oranlar arasında yakın tarihin en derin tersine dönüş yaşadığını ifade etti.

Dikkat! 600 lirayı geçen altın fiyatında rekorlar koridoru açıldı

Çarşamba günkü enflasyon verilerinin ardından, ABD reel faizleri yeni bir rekor düşük seviyeye gerilerken Grosskopf, “Bu bize, piyasanın Fed’in enflasyonu istenen seviyede kontrol etme yeteneğine olan inancını kaybettiğini gösteriyor. Bütçeleriniz çok daha fazla patlak vermekle kalmıyor, daha da önemlisi, şimdi ekonomi piyasaya bağlı. Federal Rezerv çok fazla sıkılaşır ve piyasa balonu patlarsa, bu ekonomiyi doğrudan etkileyecektir. Fed’in iyi bir seçeneği yok. İnsanlar, bir kez daha altının bir servet koruyucusu olarak, uzun vadeli sicilinin tartışmasız olduğunu fark ediyor.

ALTIN İÇİN KRİTİK SEVİYELER

Credit Suisse tarafından yapılan analizde altın fiyatları için 1845 -1850 dolar bandının korunması halinde kısa vadede yükseliş eğiliminin bozulmayacağı belirtiliyor. Böylelikle 1870 doların bir sonraki direnç olarak hedefleneceğini ve 1.900’lü seviyelerin yeniden konuşulacağını söylediler.

Ancak kısa vadede ise 1759 dolar destek seviyesinin öne çıktığını kaydeden bankanın analistleri, 1691 dolar seviyesinin altının görülmesinin aşağı yönlü bir baskı oluşturabileceğini kaydetti. Bu seviyenin altına inilmesi ile 1565 dolar seviyelerinin konuşulabileceğinin altını çizdiler.

Dikkat! 600 lirayı geçen altın fiyatında rekorlar koridoru açıldı

GRAM ALTIN ZİRVEDE

18 Kasım’daki Merkez Bankası’nın toplantısına odaklanan dolar/TL kuru dün akşam piyasa kapanışının ardından 10 TL psikolojik direncini kırarak 10,0050 seviyesini gördü. Rekor kıran dolardan güç alan gram altın ise uzun süredir konuşulan 600 TL zirvesine yükseldi. Gram altın 13 Kasım gününde 601,80 liraya kadar yükseldi.

Dikkat! 600 lirayı geçen altın fiyatında rekorlar koridoru açıldı

GÖZLER 18 KASIM TCMB FAİZ TOPLANTISINDA

Merkez Bankası’nın politika faizini 200 baz puan düşürerek yüzde 16'ya indirmesi tepkiye neden olmuştu. TCMB'nin söz konusu kararının ardından gözler 18 Kasım'daki Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Ekonomistler faiz indirimine devam edileceği görüşünce ancak bazıları ise TCMB’nin kasım ayını pas geçeceğini düşünüyor.

Dikkat! 600 lirayı geçen altın fiyatında rekorlar koridoru açıldı

MERKEZ’İN FAİZ İNDİRİMİ SÜRECEK Mİ?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu Enflasyon Raporu sunumunda son faiz kararı ve ‘sınırlı alan’ sorusuna yanıt vererek, “Uzun süredir sıkı para politikası uyguladık son 1 yılda 11 puan faiz yükseltmiştik. Enflasyondaki gidişatı etkileyen bu arz şoklarının geçici olduğunu düşünüyoruz. Gelinen noktada indirime gitme nedenimiz geçici sıkıntıları dışarıda tutarak kendimize bir alan gördük. Dolayısıyla gelişmelere göre yıl sonuna kadar buralardaki değişimleri arkadaşlarımız çalışıyor. Çalışmalar sonucunda geçici olarak ifade ettiğimiz durumun ne kadar imkan sağlayacağını, ne yönde gelişme göstereceğini göreceğiz. Arkadaşlarımızın çalışmaları ışığında kararlarımızı vereceğiz. Ekip çalışması ile veri odaklı analize dayalı karar veriyoruz. Merkez bankalarının geçici düşündüğü arz sıkıntılarını aynı şekilde değerlendiriyoruz, gelişmeşleri takip edip kararları vereceğiz” demişti.

Dikkat! 600 lirayı geçen altın fiyatında rekorlar koridoru açıldı

Kavcıoğlu ayrıca cari fazlaya vurgu yaparak, “Cari fazla verdiğimizde çok daha sağlıklı bir fiyat istikrarına kavuşmuş olacağız” ifadelerini kullandı.

BAKAN ELVAN: MB’NİN TEMEL GÖREVİ FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAKTIR

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Bakanlığının bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin sorularını yanıtlarken Merkez Bankası’na ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

“Merkez Bankasının temel görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Cari açıkta yapısal problemimiz var. Yapısal cari açığın azaltılması noktasındaki görev hükümetin görevidir. Dolayısıyla para politikasında uygulanacak araçlar bellidir. Bu araçları da Merkez Bankası uygular. Buna açıklık getirmek istedim."

Dikkat! 600 lirayı geçen altın fiyatında rekorlar koridoru açıldı

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...