Tgrt Haber
30 Ocak 2017 10:54

Esnaf için ‪‪KOSGEB‬‬ 50 Bin TL faizsiz kredi desteği | KOSGEB sıfır faizli kredi nasıl alınır 30.01.2017

Binali Yıldırım'ın müjdelediği KOSGEB kredisi için bekleyiş devam ediyor. Sicil affı çıktı, KOSGEB kredisi daha da önem kazandı! KOSGEB sıfır faizli kredi nasıl alınır merak ediliyor. İşte 50 bin TL'ye kadar kredi alma detayları...

Esnaf için ‪‪KOSGEB‬‬ 50 Bin TL faizsiz kredi desteği | KOSGEB sıfır faizli kredi nasıl alınır 30.01.2017
kosgeb, kosgeb faizsiz kredi, kosgeb faizsiz kredi alma, esnaf kredi,

Başbakan Binali Yıldırım'ın müjdesinin ardından esnafın gözü kulağı KOSGEB detaylarında. Esnafın Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Sicil affına ilişkin kanun tasarısı TBMM'de kabul edilerek Resmi Gazetede yayımlanarak yasalaştı. 2016 yılı sonunda 0 faizli 3 yıl vadeli 50 bin liralık kredi için müracaat eden yaklaşık 250 bin kişiden 15 bini bu krediden faydalanmaya hak kazanmıştı. Şimdi geri kalan 235 bin kişiden şartı tutan tüm esnafın faydalanacağını Başbakan Binali Yıldırım'ı Çankaya Köşkü'nde ziyaretimiz sırasında açıkladı. Şimdi esnafımız kredinin kullandırılması için başvuruların bir an önce başlamasını bekliyor" dedi.

'ESNAFIMIZIN GÖZÜ KULAĞI KOSGEB'TE'

Anayasa oylamasının ilk turundan hemen sonra Sicil affına ilişkin kanunun çıktığına dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Esnaf ve sanatkârımızın beklediği sicil affı çıktı. Şimdi sırada KOSGEB kredileri var. 235 bin esnafımız Başbakan Sayın Binali Yıldırım'ın verdiği müjdenin bir an önce hayata geçmesini bekliyor. Sicil affından yararlanabilmek için bankalara olan borçların 6 ay içinde ödenmesi gerekiyor. Bunun için de KOSGEB kredilerinin önemi daha da arttı" diye konuştu.

"KOSGEB KREDİSİ CANSUYU OLACAK"

Esnaf ve sanatkârları yakından ilgilendiren Sicil affına ilişkin kanunun çıkması ve şimdi de KOSGEB kredilerine ilişkin kanunun çıkarılması ve uygulamaya konulması ile piyasaların rahatlayacağını belirten Palandöken, "2016 yılında yaklaşık 235 bin esnaf 50 bin liralık 0 faizli kredi için müracaat etmiş ama olumsuz sonuçla karşılaşmıştı. Başbakanımız Binali Yıldırım'ın da belirttiği gibi hak eden ve şartları tutan herkese 50 bin liralık 0 faizli kredinin verilmesi ile piyasalar rahatlayacak ve ekonomiye can suyu olacak. Böylece hem esnafımız sıkıntıdan kurtulacak hem de piyasaya sıcak para girişi ile sağlanmış olacak. Esnafımız merak etmesin 50 bin TL'lik 0 faizli krediye ilişkin çalışmaları yakından takip ediyoruz" şeklinde konuştu.

KOSGEB VERİ TABANI İÇİN KAYIT ŞART

50 bin TL faizsiz kredi desteğinden yararlanmak için KOSGEB veri tabanına kayıt işleminin eksiksiz olarak tamamlanmış olması gerekmekte. Aksi takdirde KOSGEB desteklerinden yararlanmanın mümkün olmayacağı gibi böyle bir başvuruda bulunmanız bile imkansız sayılabilecek.

KOSGEB VERİ TABANINA KAYITLAR NASIL YAPILIR?

İlk olarak www.kosgeb.gov.tr adresine erişim sağlanarak KOBİ Giriş bölümüne tıklanır. Bu işlemin yapılması için KOSGEB DESTEK adresine giriş yapılması şart olarak gerekecektir.

Daha sonra ise, işletme adı, işletme statüsü (limited, anonim vb.), vergi dairesi, vergi numarası, yetkili kişinin adı, SSK İşyeri Sicil No ya da Bağ-Kur No, işletmenin kuruluş yılı, işletmenin bulunduğu şehir, bağlı bulunan meslek kuruluşu, faaliyet kodu, NACE üst kodu, NACE ikili kodu, işletme bilgileri gibi alanları eksiksiz şekilde doldurmak gerekmektedir ki aksi taktirde geçersiz sayılabilecektir. Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra ise “kayıt” işlemlerini yapmaya dikkat etmek gerekecektir. Daha sonra ise KOBİ Beyannamesi işlemini yaparak işlemi tamamlamak gerekmektedir.

KOSGEB İÇİN SORU ÖNERGESİ

CHP Isparta Milletvekili İrfan Bakır tarafından Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye bir soru önergesi verildi. Soru önergesinde KOSGEB kredi desteğinden yararlanamayan vatandaşlar için yeni bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı soruldu. 

Soru Önergesinin Detayları

Aşağıdaki sorularımın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Faruk Özlü tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

KOSGEB tarafından 'nefes kredisi' adı altında verileceği söylenen ve esnafımızı bir nebze olsun rahatlatacağını düşündüğümüz kredi gördüğümüz kadarıyla fiyaskoyla sonuçlanmıştır. Türkiye genelinde yaklaşık 250.000 Kobi ve esnafın başvurduğu krediden sadece 15 bin firma bankaların insiyatifine bırakılarak yararlandırılacaktır. Isparta'da ise 3 bine yakın esnafın başvurduğu krediden sadece 78 firmanın yararlanabileceği ortaya çıkmıştır. Konuya ilişkin sorularım şu şekildedir;

1-) Kobilere 'can suyu' sloganıyla gündeme gelen kredinin amacına ulaştığını düşünüyor musunuz?

2-) İlgili kredi başvurusu onaylanıp bankaya giden firmaların 'uygunluğunuz yok, limitiniz yetersiz' diyerek geri çevrildiklerinden haberdar mısınız?

3-) Türkiye'nin ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiği şu günlerde, esnaflarımıza umut dağıtıp ayrıca KOSGEB kapısında ve bilgisayar başında bekletip, hayal kırıklığına uğratmanın gerekçesi nedir?

4-) KOSGEB'ten 50.000 TI için onay alan esnafa, bankalar tarafından 'şartlarınız uygun değil' denilerek 10.000 TI. verilebileceğinin söylendiği konusunda ne düşünüyorsunuz?

5-) Esnafımızı mağdur etmemek adına bu tarz uygulamalarda kriterlerin baştan açıklanması daha doğru bir yöntem değil midir?

6-) Krediden yararlanamayan esnaflarımız için yeni bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
7-) Sicil affı kapsamında yaptığınız çalışmada esnaflarımızın yanında vatandaşlarımızın da bankalardaki sicillerinin temizlenmesine yönelik bir uygulama yapmayı düşünüyor musunuz?

Binali Yıldırım'ın müjdelediği KOSGEB kredisi için bekleyiş devam ediyor. Sicil affı çıktı, KOSGEB kredisi daha da önem kazandı! KOSGEB sıfır faizli kredi nasıl alınır merak ediliyor. İşte 50 bin TL'ye kadar kredi alma detayları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...