Tgrt Haber
28 Eylül 2021 12:29

Hazine Bakan Yardımcısı'ndan faiz uyarısı: Cari açık düşmezse sermaye kaybı olur

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, faizlerin düşürülmesi için bütçe açığının sınırlı tutulması, cari açığın asgariye indirilmesi gerektiğini, aksi halde sermaye kaybı oluşacağını ifade etti.

Hazine Bakan Yardımcısı'ndan faiz uyarısı: Cari açık düşmezse sermaye kaybı olur
faiz,dolarizasyon

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, dolarizasyonun önemli bir problem olduğuna vurgu yaparak faizlerin düşmesi için de iki yol olduğunu açıkladı.

İstanbul’da düzenlenen ‘Finansın Geleceği’ toplantısında konuşan Şakir Ercan Gül, Türkiye’nin Avrupa’nın en iyi büyüyen ülkesi olduğuna dikkat çekerek, “Paranın bir maliyeti var ucuz para dağıtarak büyürüz ama ciddi enflasyon olur, parayı en optimum düzeyde en gerekli yerlere vermek zorundayız. Finansta selektiflik, teşvifkte selektiflik, finansta selektiflik, faizi düşürmenin iki yolu var. Bütçe açığını sınırlı tutacaksın. Cari açığı minimize edeceksin, Faizi bu iki açıkla mücadele ederek düşürebiliriz. Bu iki açıkla mücadele etmeden faizi düşürürsek sermaye kaybına eden olur” açıklamasında bulundu.

TL’YE OLAN GÜVENİN ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Dolarizasyonun ‘önemli bir problem’ olduğunu ve bunu azaltarak TL’ye güveni artıracak adımlar atılması gerektiğini kaydeden Gül şöyle konuştu:

“Mevduatın vadesinin uzatılmasına yönelik tedbirler alındı ama biraz daha geliştirmemiz gerekiyor. Dolarizasyon önemli bir problem, paranın itibarı açısından dolarizasyon seviyesini azaltmamız gerekiyor. TL’ye güveni artıracak adımlar atmamız gerekiyor. Yönetmek için güçlü kapasiteye sahibiz ama dolarizasyon sermaye piyasaslarına ciddi engel olarak karşımız çıkıyor.”

Gül ayrıca, bütçe açığının gayrı safi hasılaya oranının yıl sonunda yüzde 3.5 olan hedefin altında gerçekleşmesini arzuladıklarını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...