Tgrt Haber
27 Haziran 2022 15:43 - Güncelleme : 27 Haziran 2022 17:57

Temmuz hükümetin taarruz ayı diyen İslam Memiş, altın ve dolarda yeni bant aralığını açıkladı

BDDK'nın şirketlere döviz sınırlaması getirmesi piyasaları tepe taklak etti. Dolar, Euro ve altın adeta çakıldı. Dolar 16, Euro 17, gram altın ise 950 TL bandını gördü. Ancak yeniden yükseliş eğilimi dikkat çekti. Yatırımcının gündeminde ise “Dolar düşmeye devam edecek mi?” “Altın düşecek mi?”, “Alalım mı yoksa satalım mı”? gibi sorular var. Geçtiğimiz haftalarda dolar ve altın almayın uyarısıyla dikkat çeken finans analisti İslam Memiş, yeni dolar ve altın için yeni tahminini açıkladı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Memiş, Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat yeni bir ekonomi paketi açıklayacağını söyledi.
İslam Memiş,Dolar,Altın,BDDK,Bitcoin
Memiş, Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat yeni bir ekonomi paketi açıklayacağını söyledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) TL ticari kredi kullanımı için şirketlere döviz sınırlaması getirmesi piyasalarda fırtına kopardı. Karara göre kasasında 900 bin dolardan fazla döviz mevduatı olan şirketler TL kredisi kullanamayacak. TL’nin değerini artırmaya yönelik bu hamleye dolar 16 lirayı, Euro 17 lirayı, gram altın 950 lirayı görerek tepki verdi. Yaz aylarında enflasyonun düşmesi ve turizmden kaynaklı döviz girdisinin artmasının iç piyasaların üzerinde etkili olması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde "dolar ve altın almayın, paketi bekleyin" uyarısıyla bir kez daha dikkatleri çeken ginans analisti İslam Memiş, dolar ve altın fiyatı için yeni bant aralığını açıklayarak yatırımcılara kritik uyarılarda bulundu. 

DÜŞÜŞLER NORMAL, YENİ PAKETLER GELECEK 

BDDK’nın kararı dolar, Euro ve altın fiyatları üzerine sert bir etki yaptı. Bu karar sonranda şirketlerin döviz bozmak zorunda kaldığını belirten Memiş, “Şirketlerin yüzde 25 döviz bozdurma kararı vardı, bu rakam yüzde 40’a çıkarıldı. Bu bir süreç. Bütün alınan kararlar enflasyon düşene kadar devam edecek. TL’nin korunması, enflasyonla mücadele açısından bu tür kararlar daha gelecek. Düşüşler normal” dedi. 

TEMMUZ İLE AĞUSTOS RAHAT GEÇECEK 

Kararın piyasalar üzerine etkisini ve piyasaların seyrine ilişkin öngörülerini paylaşan Memiş, şunları söyledi:

“Dünyada Temmuz ve Ağustos aylarında gıda fiyatlarındaki düşüşlerden ve turizmden dolayı enflasyon düşer. Bu Türkiye için de geçerli. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat açıklayacağı ekonomi paketinde aflar, destekler, yapılandırmalar, emlak ve konut sektörü ile ilgili gelişmeler var. Dolayısıyla rahat bir dönem geçireceğiz. TL zorlu süreç geçiriyor. Borsa İstanbul’da ciddi bir yükseliş olabilir. Şirketler de vatandaşlar da parasını Kur Korumalı Mevduat Sistemine koyabilir.”

DOLAR VE ALTINDA YENİ BANT ARALIĞI 

Memiş, BDDK kararı sonrasında dolar ve altındaki bant aralıklarını şöyle açıkladı:

“Dolar kurunu 16-17 TL aralığında takip etmekte fayda var. Daha sonraki açıklamalar ve enflasyon rakamındaki düşüşler 16 TL altına sarkmaları da gündeme getirebilir. Bugünkü piyasaya göre 16-17 TL arasında dalgalanan bir kur olacak. Gram altında ise 950-1.000 TL aralığına odaklanmak lazım.” 

TEMMUZ HÜKÜMETİN TAARRUZ AYI 

“Temmuz ayı hükümetin taarruz ayı” diyen Memiş, sürecin daha yeni başladığını belirterek “İç siyasetle ilgili yeni görev değişikliği, kabine değişiklikleri, yeni paketler, teşvikler gelecek. İç ekonomi canlanacak, Temmuz ve Ağustos ayında TL nefes alacak, piyasalar için biraz daha tatil ayları diyebilirim. Dışarıda çok fazla kriz fırsatçılığı var. Bankalardaki döviz mevduatı ile hem hükümete parmak sallıyorlar hem de malı götürüyorlar. Meydan boş sanıyorlardı. Ekonomik açıdan zorlu bir süreçte geçiyoruz. Eylül- Ekim’de bu durum artacak. Kriz fırsatçılığı yapıyorlar ama hayatında ilk defa araba ev alacak insanlar var. Devlet bu insanların hakkını hukukunu korur” ifadelerini kullandı.  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...