Tgrt Haber
06 May 2022 14:51 - Güncelleme : 06 May 2022 15:32

JP Morgan'dan Türkiye için enflasyon tahmini: Mayısta tepe yapacak, aralıkta düşecek

Amerika merkezli dünyanın en büyük banlarından biri olan JP Morgan, TÜİK'in açıkladığı enflasyon verileri sonrası bir değerlendirme paylaştı. Enflasyonun mayısta tepe yapacağını, aralıktan sonra güçlü baz etkisiyle gerileme bekledikleri belirtildi.

JP Morgan'dan Türkiye için enflasyon tahmini: Mayısta tepe yapacak, aralıkta düşecek

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı nisan ayı enflasyon verilerini değerlendiren ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, enflasyonun düşüş ve çıkış yapacağı tarihlere ilişkin öngörüsünü paylaştı.

JP Morgan, Türkiye’de enflasyonun mayıs ayından yüzde 72 ile tepe yapacağını aralık ayına kadar da bu oranın yüzde 65-75 aralığında kacağını belirtti. Aralık ayında güçlü baz etkisiyle gerilemesini bekledikleri ifade edildi.

"FAİZİN YÜZDE 14'TE DURMASI AÇIKLANMASI ZOR BİR DURUM"

Yapılan değerlendirmede enflasyonun yüzde 70’e yükseldiği bir ülkede politika faizinin yüzde 14’te durmaya devam etmesinin ‘açıklanması zor bir durum’ olarak ifade edildi. 

Talebin güçlü olmaya devam ettiği, maliyet kaynaklı enflasyonist baskıların güçlü olduğu ve kredibilitenin zayıflamaya devam ettiği ortamda TCMB'nin politika duruşunu normalleştirmede acelesi olmadığını ifade eden JP Morgan, bu ortamda lira istikrarının enflasyonist baskıları sınırlamada ana araç olacağını öngördüklerini belirtti.

YIL SONU TÜFE TAHMİNİ YÜZDE 49,5'E ÇIKTI

JP Morgan, dün açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamları sonrasında 2022 yıl sonu TÜFE tahminini yüzde 43,5'ten yüzde 49,5'e çıkarırken, 2023 sonu için beklentisini de yüzde 15,0'dan yüzde 19,0'a yükseltti

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...