Tgrt Haber
27 Mart 2024 13:30 - Güncelleme : 27 Mart 2024 14:25

Kira geliri olanlar dikkat! Son gün 1 Nisan

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ''Mesken kira geliri elde edenler elde ettikleri kira gelirinin 2023 yılı için istisna tutarı olan 21 bin TL’yi aşması halinde beyanname vermeleri gerekiyor” diyerek kira gelir beyanında son günün 1 Nisan olduğunu hatırlattı.

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
Kira geliri olanlar dikkat! Son gün 1 Nisan

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren kira gelir beyanının son günü yaklaşıyor. Emlak Uzmanı Hakan Özelmacıklı konuya dair önemli açıklamalar yaptı.

VERGİ İSTİSNASINA İSABET EDEN TUTAR İNDİRİLMEZ

Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde seçilebilecek gider yöntemleri hakkında da bilgi veren Özelmacıklı “Götürü gider yöntemi seçildiğinde, belge aranmaksızın kira gelirlerinden istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutarın yüzde 15’i götürü gider olarak hasılattan indirilebiliyor. 

Gerçek gider yönteminde ise, kira gelirinden Gelir Vergisi Kanununda belirtilen giderler indirilebiliyor. Ancak, bu giderlerin vergiden istisna edilen tutara isabet eden kısmı indirilemez. 

İndirim konusu yapılan giderlerin belgelendirilmesi zorunlu olup, bu belgelerin 5 yıl süresince saklanması gerekmektedir. Örneğin Sahibi bulundukları konutları kiraya verenler gerçek gider yöntemini seçmesi durumunda oturdukları konut veya lojman için ödedikleri kira bedelini gider olarak düşebilirler” şeklinde konuştu.

Kira geliri olanlar dikkat! Son gün 1 Nisan - 1. Resim

SON TARİH 1 NİSAN

Özelmacıklı, 2023 takvim yılına ait gelir vergisi beyannamesinin 31 Mart tarihinin hafta sonuna rastlaması nedeniyle 1 Nisan tarihine kadar verilebileceğini ifade etti. 

Emlak Uzmanı şunları kaydetti: 

“Kira gelirine ilişkin beyannamenin önceden hazırlanarak mükelleflerin onayına sunulduğu Hazır Beyan Sistemi üzerinden hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde verilmesi mümkün. 

Hazır Beyan Sisteminde, kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılır. Sisteme hazirbeyan.gib.gov.tr adresinden ve Dijital Vergi Dairesinden giriş yapılabilir. Hesaplanan gelir vergisinin birinci taksiti, damga vergisi ile birlikte 1 Nisan 2024, ikinci taksiti ise 31 Temmuz 2024 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. 

Kira gelir vergisinin zamanında ödenmemesi veya beyanname verilmemesi durumlarında cezai işlemler uygulanabiliyor. Bu ceza miktarı, kira bedelinin yüzde 5'ine kadar değişebiliyor ve kişi istisna tutarından da yararlanamıyor.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...