Tgrt Haber
24 Aralık 2021 00:46

Kur garantili TL mevduatına geçen para miktarını Bakan Nebati ilk kez açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yılın son kabine toplantısının ardından açıkladığı yeni ekonomik sistem “Kur Korumalı TL Mevduat ile birlikte dövizde büyük düşüş yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni sistem ile birlikte mevduata geçen para miktarını ilk kez açıkladı.

Kur garantili TL mevduatına geçen para miktarını Bakan Nebati ilk kez açıkladı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,Kur garantili TL mevduatı,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,mevduatına geçen para miktarı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yılın son kabine toplantısı sonrasında kameraların karşısına geçerek ekonomi ile ilgili alınan tedbirleri açıkladı. Yeni alınan uygulama ile birlikte ‘Kur Korumalı TL Mevduatı’ sistemi dövizdeki rüzgarı dersine çevirdi. TL dolar karşısında değer kazanırken dolar TL kuru 10 TL seviyesine kadar geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövizdeki düşüşe işaret ederek, "Yeni ekonomik model, 'faiz artırılmalı' diyenlere tokat gibi bir cevap oldu" ifadelerini kullandı.

KUR GARANTİLİ TL MEVDUATINA YOĞUN İLGİ

Vatandaşlar döviz bürolarında yoğunluk oluştururken adeta döviz bozdurma yarışı içine girdi. Yaşanan bu gelişmeler sonrası Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, yeni sisteme geçişin para miktarını ilk kez açıkladı. Bakan Nebati sabah itibariyle bu rakamın 10 milyar lira olduğunu belirterek öğleden sonra bu rakamların katlanarak arttığını söyledi. Bakan Nebati, “Özel bankalar yoktu sadece kamu bankaları vardı. Özel bankalardan bir kısmı deneyerek yürüyorlardı, uygulama esaslarını koyduk yürüyoruz. Kur korumalı Türk lirasından. Diğerlerinde de aynı miktarlara doğru gidiyor." şeklinde konuştu.

YASTIK ALTI BİRİKİMİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPILACAK

Bakan Nebati yastık altı birikimi finansal sisteme kazandıracak teşviklerin gelecek dönemde yapacaklarını söylerken, yastık altında kalan altının ekonomiye herhangi bir karşılığının olmadığını söyledi. Bakan Nebati, “5 bin ton altın tahmin ediliyor. Bütün işlemlerde daha 300 tonu alabilmişiz. 5 bin tonun karşılığı 280 milyar dolar. 280 milyar doların yüzde 10'u gelse ülkede dövize ihtiyacımız kalmayacak. Bankalarımız çok hızlı bir çalışma yapıyorlar. Her ay toplantıları muntazam yapılmış, piyasanın işlevini takip eden proaktif hareket eden bir anlayışımız var. Bu anlayışımız karşılığını aldıktan sonra hızlı şekilde refahın arttığını, dövizin gevşediğini ve cari açığın azaldığını gösterecek” ifadelerini kullandı. 

KUR KORUMALI TL MEVDUATINI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DUYURDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine sonrası ana gündem maddesini ekonomiye ayırarak 8 maddelik tedbiri duyurmuştu. Alınan tedbirler ile birlikte vatandaşlara yeni finansal alternatif sunduklarını belirten Erdoğan’ın açıklamaları sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” uygulamasının şartlarını ve detaylarını paylaşmıştı.

YENİ SİSTEMİN DETAYLARI BELLİ OLDU

Kur Korumalı TL Mevduatı hesapları gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak ve bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak. Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her gün saat 11:00'de USD döviz alış kuru yayınlayacak. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 ay vadeler ile açılabilecek olup; minimum faiz oranı TCMB Politika Faiz Oranı olarak uygulanacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...