Tgrt Haber
10 Kasım 2021 09:54

Tabuları yıkacak iddia: Altın enflasyona kalkan olmaktan çıktı mı?

Ons altın Fed’in faizlerin henüz artmayacağına yönelik yaptığı açıklamalar ve tarım dışı istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesi ile bugün 1876 dolara kadar dayandı. Gram altın ise dolardaki yükselişle rekor kırarak 577 lirayı aşarak zirveyi güncelledi. Altın için önemli son yayımlanan bir raporda değerli metalin enflasyona karşı en iyi koruma aracı olmadığı iddia edildi. Yazar Kelsey Williams tarafından ele alınan raporda ons başına 1810 dolar civarındaki mevcut altın fiyatının, emtianın 1980’deki ortalama fiyatından çok daha düşük olduğunu savundu.

Tabuları yıkacak iddia: Altın enflasyona kalkan olmaktan çıktı mı?
altın,gram altın,çeyrek altın,ons altın,enflasyon

Altın fiyatları ABD’den gelecek enflasyon verisine odaklandı. Bir önceki ay tüketici fiyatları aylık yüzde 0,4, yıllık yüzde 5,4 artış göstermişti. Ekim ayı rakamları enflasyondaki artışın devam edip etmeyeceği açısından piyasalar tarafından merakla izleniyor.

Geçen hafta ABD işsizlik verileri öncesinde 1760 dolara kadar geri çekilen ons altın, bu seviyeden yükseliş trendine girerek kayıplarını sildi. Altın Fed’in faizlerin henüz artmayacağına yönelik yaptığı açıklamalar ve tarım dışı istihdam verisinin beklenenden iyi gelmesi ile bugün 1876 dolara kadar dayandı.

MERKEZ BANKALARININ SÖYLEMLERİ ALTINA YÖN VERECEK

ThinkMarkets Piyasa Analisti Fawad Razaqzada, altın fiyatlarına dair yaptığı değerlendirmesinde, “Altın fiyatı düşecek olsaydı, bu geçen Çarşamba günü Fed kararından sonra olurdu” dedi. Analist altın fiyatları için, “Öncelikle merkez bankalarının daha güvercin söylemlerini duymaya devam edip etmeyeceğimizi görmeliyiz” diyerek şunları kaydetti:

“Eğer öyleyse, bu, hisse senetleri ve altın veya genel olarak risk varlıkları için iyi bir haber olmalı. Büyük risk, ABD TÜFE enflasyonunda büyük bir artış görmemiz. Bu durum olası görünmüyor, ancak tamamen de imkansız değil.”

ALTIN ENFLASYONA KARŞI KORUMA ARACI MI?

Altın enflasyona karşı en iyi koruma aracı olarak adlandırılmasına rağmen bu tezi çürütecek bir rapor yayımlandı. Yazar Kelsey Williams tarafından ele alınan raporda ons başına 1810 dolar civarındaki mevcut altın fiyatının, emtianın 1980’deki ortalama fiyatından çok daha düşük olduğunu savundu.

Williams konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, “Altının zaman içindeki yüksek fiyatı, ABD dolarının satın alma gücündeki süregelen kaybın bir yansıması olduğundan, enflasyona göre düzeltilmiş bir temelde önceki fiyat zirvelerini aşması beklenemez. Aynı şekilde, zirvelere ulaşmasını beklemek de mantıksız değil. Altının fiyatını önceki fiyat zirveleriyle eşleşmesini sınırlayan bir faktör, Federal Rezerv enflasyonunun genel etkilerinin giderek daha az etki yaratmaya devam etmesidir” dedi.

GRAM ALTINDA REKOR

Geçtiğimiz haftayı 550 TL civarında yatay bir seyirle geçiren gram altın ise Dolar/TL’nin 9,83 seviyesine yükselmesi ile 577 lirayı geçerek rekorunu güncelledi. Çeyrek altın fiyatı 941 TL olurken, Cumhuriyet altını ise 3865 TL'den alım satım işlemlerine tabi tutuluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...